ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Forskarelitens flyttbas i Lund

  • JAGAR STJÄRNORNA. Anne Säfström Lanner, hr-chef på ESS, har som mål att locka världens främsta specialister till forskningsanläggningen. Foto: Daniel Nilsson

För bara en månad sedan gick den officiella byggstarten för forskningsanläggningen ESS i Lund.
Men hr-chefen Anne Säfström Lanner och hennes kolleger dammsuger redan världen efter forskare och ingenjörer med rätt expertis.

European Spallation Source, ESS, brukar beskrivas som ett gigantiskt mikroskop som med hjälp av neutroner ska kartlägga olika material.

Anläggningen har 17 europeiska länder i ryggen, kostar 17 miljarder kronor att bygga och blir den starkaste neutronkällan i världen. Här finns potential för stora vetenskapliga framsteg inom till exempel energilösningar och miljövänliga material, ”forskning som kan leda till en bättre värld”, summerar Anne Säfström Lanner.

Men då gäller det också att göra rätt från början.

”Det vi ska bygga har inte gjorts tidigare. Det gör att vi inte bara kan använda befintlig teknik. Vi måste hela tiden ligga steget före, och därför måste forskare och ingenjörer komma in i ett tidigt skede.”

Kräver sällsynt kompetens

Det som ska konstrueras är dels en accelerator, där protoner far fram med 96  procent av ljusets hastighet, och dels en slutstation där protonerna slår in i ett roterande hjul av tungmetallen volfram.

Vid krocken frigörs en annan typ av partiklar, neutroner, som i nästa steg används för att undersöka olika typer av material på molekylnivå. För den processen gäller det att utforma relevanta instrument.

”Det finns inte många människor med de kompetenser vi söker, inom vissa områden är det kanske bara två eller tre i världen. Men dem ska vi rekrytera”, säger Anne Säfström Lanner.

Enligt hr-chefen tackar de tillfrågade oftast ja, trots allt bök det innebär att flytta familjen till ett nytt land – och trots att deras framtida arbetsplats ännu bara är en stor leråker i nordöstra Lund.

”Vill man vara med om att bygga upp något nytt, och brinner man för materialforskning, då är det här man ska vara. Vi som arbetar här drivs av en passion. Det gör att människor lämnar USA och Japan för att komma hit”, säger hon.

Färdig finansiering underlättar

När anläggningen tas i drift 2019 ska 500 anställda vara på plats. Men redan vid årsskiftet räknar Anne Säfström Lanner med att ha rekryterat uppemot 300 personer, som tills vidare huserar i Astra Zenecas gamla lokaler i Lund.

Sedan finansieringen av ESS efter många turer blev färdig i somras har rekryteringen gått ännu bättre.

”Innan finansieringen var i hamn fick vi en del frågor om den. Men redan då var det 250 modiga och passionerade kolleger som vågade hoppa på, trots att det inte var klart.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies