ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Mediehus i ny jakt på intäkter

  • HAR EGET SPONSORLABB. Fotgängare passerar Guardians huvudkontor i London. Foto: Matthew Lloyd

Sponsrat innehåll seglar upp som ett allt viktigare komplement till den traditionella annonsaffären för tidningarna.
Både svenska och globala mediebolag ser stor potential i den växande marknaden.

Schibstedägda Aftonbladet är ett av de mediebolag som under hösten ska börja investera mer i ”branded content”. Det kan vara både i textform på webben och i rörlig bild.

”Det är en intressant möjlighet om vi hanterar det transparent och hittar rätt innehåll med rätt partner. Hur stor betydelse det har för affären återstår att se”, säger Jan Helin, vd och chefredaktör på Aftonbladet.

Kommersiell journalistik

Sponsrat innehåll, branded content eller native advertising. Oavsett namn så bygger denna kommunikation på redaktionellt innehåll, innehåll som upplevs som journalistik – på papper, i rörlig bild och på webben – men där en kommersiell aktör ligger bakom.

I USA och Storbritannien har flera tidningsbolag som The Guardian och The New York Times i år introducerat nativeannonsering som en del av annonserbjudandet.

”Innehållsmarknadsföring är en växande affär och innebär en enorm kommersiell möjlighet för både varumärken och publicister”, säger Anna Watkins, chef för brittiska The Guardians egen byrå, Guardian Labs, som lanserades i februari för att enbart jobba med sponsrat innehåll.

”Stort intresse”

För den amerikanska tidskriften Forbes ska native i år stå för 30 procent av de digitala intäkterna, och tillväxtraketen Buzzfeed är redan helt finansierad med sponsring. Men även bland svenska mediebolag växer intresset för digitala annonssamarbeten och sponsrat innehåll.

”Vi märker ett stort intresse både från kunder och från medieplattformar. Så stort att vi ska skapa en särskild affärsenhet för native, som är avskild från vår övriga verksamhet”, säger Christofer Fager, affärsutvecklingschef på innehållsbyrån Spoon Publishing.

Utbudet av möjligheter för företag att annonsera med native växer snabbt i Sverige, enligt Christofer Fager.

”Bara den senaste månaden har vi startat samarbeten med två nya medieplattformar inom olika nischer – Va.se och Viivilla.se.

Ses som ett komplement

På Schibstedägda SvD och Stampens Göteborgs-Posten ses sponsrat innehåll ännu som ett komplement till den traditionella bannern, men efterfrågan ökar.

”Absolut, det är svårt att veta vilken intäktspotential det har eftersom det är förhållandevis nytt, men det ökar. Det finns ett växande behov från företag att nå ut med större och djupare budskap”, säger Pierre Bergström, annonsdirektör på SvD.

Men någon konkurrens mot den traditionella bannerannonseringen är det ännu inte fråga om, enligt Fredrik Dobber, försäljningsdirektör på Stampen Local Media.

”Marknaden har vuxit i morgonpressen, men inte i samma omfattning som hos kvällspressen och sajter riktade till specifika målgrupper”, säger han.

På Bonnierägda Dagens industri ser man en tydlig trend i att företag vill komma närmare sin målgrupp och kommunicera andra värden än rena säljbudskap.

”En nativekampanj gör man för att besökaren ska ägna tid åt egna varumärket och få en positiv upplevelse. Därför konkurrerar inte native och bannerreklam”, säger Andreas Sandin, försäljningsdirektör på Dagens industri.

Viktigt med tydlighet

För att denna typ av annonsering ska vara effektivt är alla överens om två saker, det får inte finnas några tveksamheter vem som är avsändare, och att ”native”, till skillnad från annan redaktionell reklam, ska vara relevant för miljön och plattformen där den placeras.

”Native blir inte bra om produktionen av kundens material sker utan stor insikt i hur Di.se:s miljö fungerar. Vi har löst det genom att ha journalister som arbetar nära Di:s ordinarie redaktion med att ta fram material som fungerar för våra läsare”, säger Andreas Sandin, som startar Dagens industris första stora kampanj med sponsrat innehåll inom kort.

Den växande annonstrenden, som i internationella medier har beskrivits som ”oundviklig”, har också kritiserats. Kritiken bygger på att den är ett hot mot publicistiskt oberoende nyhetsredaktioner, och som riskerar att vilseleda läsare.

Läsarnas förtroende

Guardian Labs Anna Watkins säger att nyckeln till trovärdighet är tillförlitlighet, och att se till att alla kommersiella samarbeten passar The Guardians läsare.

”Vi anses vara en av de mest trovärdiga nyhetsorganisationerna i Storbritannien. Detta förtroende och denna öppenhet är The Guardians kärna och löper rakt igenom Guardian Labs och alla våra samarbeten med andra varumärken”, säger Anna Watkins och fortsätter:

”Vi är väldigt tydliga med vad som är oberoende journalistik och vad som är annonsörens innehåll. Vi skulle aldrig kompromissa där.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer