ANNONS:
Till Di.se

Bronset blev till guld

  • BETALAR TILLBAKA. Richard Brixels storaffär gör att han kan betala tillbaka gamla skulder till gjuterier. ”Det är många som har trott på mig genom åren och nu kan jag äntligen betala tillbaka för det förtroendet”, säger han. Foto: Jack Mikrut

Han reste till Kina för att inviga en konstutställning och kom hem 20 miljoner kronor rikare.
Skulptören Richard Brixel från Arboga gör sitt livs affär tack vare Kinas hotell- och shoppingmagnat Lu Li.

Richard Brixel har varit konstnär i hela sitt 70-åriga liv.

Bland hans verk finns allt från en 3,5 meter hög golfspelare i brons vid Kumla golfklubb, kvinnan ”Liberation” inbyggd i trappan på biblioteket i Lindesberg och ”Magic Senna” med den världsberömda formel 1-stjärnan och hans McLaren-kärra till den stegrande hästtrion ”Dream” i OS-parken i Peking.

Byggde kopia av Venedig

Lu Li är runt 45 år, ägare och ordförande i Zhongdong Group Co Ltd och en mäktig doldis i det kinesiska affärs- och kulturlivet.

Bland hennes verk finns ett tjugotal lyxhotell, ett tiotal shoppingcentrum samt världens största skulpturpark mitt i tiomiljonersstaden Changchun i nordöstra Kina. Ett av kinesiskans affärscentrum har ett helt våningsplan utformat som en förminskad version av Venedigs Canal Grande – inklusive vatten, Rialtobron och gondoler.

Både konstnären från Arboga och affärskvinnan från Changchun strävar efter liv, rörelse och svävande i sina verk. Den 2 september i år möttes de för första gången.

”Jag har gjutit massor av verk i Kina och gjort en skulptur till dem varje år i 15 år. Jag flög dit för att som vanligt närvara vid avtäckningen, denna gång i Changchun, och det var då som Wei Xiaoming, konstprofessor och min vän i Kina sedan många år, presenterade oss”, berättar Richard Brixel.

Ville ha mer

Lu Li blev så tagen av svenskens skulpturer att hon omgående beställde en förslagslista på ytterligare 25 verk.

”Lu Li kommer från Changchun och står bakom det mesta i Jilin-regionen, men det är det få som vet om”, fortsätter Richard Brixel.

”När frågan kom satt jag hemma hos konstprofessorn. Jag drack lite rödvin och åt mörk choklad. Ett tag funderade på om jag även skulle ta en bit ost till, men kom fram till det att det fick vara någon måtta, fick ihop 25 verk som jag trodde att hon skulle gilla och skrev dit några priser.”

Prislistan landade på inalles 3 miljoner kronor.

Därefter åkte Richard Brixel hem till gården i byn Måla i gränslandet mellan Västmanland, Närke och Södermanland.

Lu Li är inte den som nöjer sig med småttigheter. Hon låter heller inte en affär marinera i onödan. Hon bjöd raskt över svensken till Kina, såg till att en limousin mötte honom på flygplatsen och körde honom till en traditionell teceremoni på ett av sina femstjärniga hotell.

”Lu Li kan inte ett ord engelska och jag talar mycket lite kinesiska, men Wei Xiaoming och min tolk Yan Min var med och det var väldigt trevligt. Vi satt rätt länge. Egentligen skulle vi ha gått på en bankett med Changchuns borgmästare, men den försvann någonstans på vägen.”

I stället blev det incheckning på hotellet samt middag för fyra i ägarinnans privata våning högst upp.

På vägen in till matsalens glänsande artonpersonersbord petar konstprofessorn sin svenske vän i sidan och säger, alldeles till sig:

”Richard, Richard, hon tog allt!”

Lista med 130 konstverk

Men de 25 skulpturerna var inte nog.

En vecka senare undrar Lu Li om hon kan få köpa ett exemplar av samtliga skulpturer som Richard Brixel låtit gjuta i Kina, varav över hundra på Yidongyan i Peking, samma gjuteri som den världsberömda konstnären Ai Weiwei anlitat.

”Det går väl bra, tänkte jag. Jag hade ett väldans sjå med att hitta alla formar, men när jag hämtat mig från chocken fick jag ihop en lista med cirka 130 verk – eller ’100plus-listan’, som vi skämtsamt brukar kalla den”, säger Richard Brixel.

Megabeställningen ger skulptören fullt upp till leveransen nästa sommar. Han blir dessutom mångmiljonär på en enda affär. 100plus-listan är värderad till cirka 20 miljoner kronor.

Du började utbilda dig på Konsthögskolan i Stockholm 1963 och kom in på Konstfack 1967, men har du någon företagsekonomisk skolning?
”Nä.”

Så hur sätter du dina priser?
”Äh … jag brukar ta gjuterikostnaderna och alla andra omkostnader, lägga på 50 procent och hoppas att det täcker sociala avgifter och allt sådant.”

Med Lu Lis beställning på över 130 skulpturer drar du in drygt 20 Mkr. Vad ska du göra med pengarna?
Richard Brixel ler så det känns hela telefonvägen från Måla till Stockholm:
”Jag ska betala av alla mina gjuteriskulder. Det är många som har trott på mig genom åren och nu kan jag äntligen betala tillbaka för det förtroendet.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies