ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energijätten på sparlåga

  • UTMANING. Vattenfalls värde har rasat de senaste åren. Nu ska nye vd:n Magnus Hall få ordning på energijättens lönsamhet. Foto: Claes-Göran Flinck

Vattenfall blir en svår huvudvärk för den nya regeringen. Värdet på den krisdrabbade kraftjätten har rasat med uppemot 200 miljarder kronor, bedömer Swedbanks kreditanalytiker.
Med dagens låga elpriser förlorar Vattenfall rollen också som vinstmaskin för statskassan i många år framöver.

Enorma belopp har gått upp i rök i svenska folkets största bolag. Det handlar om att värdet på Vattenfall har rasat i takt med att vinsterna raderats ut, bedömer experter som Dagens industri har talat med.

”Det går förstås inte att veta exakt eftersom Vattenfall inte är marknadsnoterat. Men Vattenfall är utan tvekan värt betydligt mindre än för några år sedan”, säger Ingvar Matsson, kreditanalytiker på Swedbank, och som bevakar Vattenfall sedan många år.

Tuffa nedskrivningar

Han pekar på att värderingen av energibolag sjunkit radikalt i samband med att elmarknaden i hela Europa försvagats av prisras och strukturförändringar. Och Vattenfall har också tvingats skriva ned värdet på sina tillgångar efter det misslyckade köpet av nederländska Nuon. Men även Vattenfalls krafttillgångar i Danmark och Tyskland har utlöst förluster i mångmiljardklassen.

”Om jag skulle göra en grov uppskattning var Vattenfall som mest värt runt 400 miljarder kronor eller mer. Den siffran har i det närmaste halverats om man värderar Vattenfall med liknande värderingsmodeller och vinstmultiplar som gäller för liknande börsnoterade energiföretag”, säger Ingvar Matsson.

Det innebär i så fall att uppemot 200 miljarder kronor kan ha försvunnit i form av värdeminskning för Vattenfall.

Svårlösta frågor

Vattenfall var ett hett debattämne under valrörelsen. Och den helstatliga energikoncernen hamnade också omedelbart i fokus i samband med energiöverenskommelsen mellan de båda nya regeringspartierna, där bland annat Vattenfall nu måste avbryta sin utredning om eventuella nya kärnkraftsbyggen.

Kärnkraften i Sverige, brunkolet i Tyskland och svarta hålet Nuon i Nederländerna är några svårlösta frågeställningar, och som behöver hanteras av den nya regeringen.

Vattenfall är statens överlägset största och viktigaste bolag och energijättens kris slår också direkt mot statsbudgeten och därmed regeringens ekonomiska utrymme framöver. Efter att ha delat ut tiotals miljarder kronor till statskassan de senaste åren, tvingades Vattenfall i fjol helt strypa pengaflödet.

Inte en enda krona delades ut av statens största bolag. Och inget talar för att regeringen kommer att kunna räkna med att Vattenfall återgår till de tidigare nivåerna – vare sig när det gäller vinster eller utdelningar – uppger externa bedömare för Di.

Elpriserna på terminsmarknaden där bland annat Vattenfall säkrar sina intäkter flera år framåt i tiden är på historiskt låga nivåer och inget talar för en snabb återhämtning.

”Vattenfall kommer att kunna ge utdelningar igen, men allt talar för att de blir på en betydligt lägre nivå än vi har sett de senaste åren”, säger Ingvar Matsson.

”En jätteutmaning”

Samma budskap kommer från Vattenfalls nye vd Magnus Hall.

”Målet är att stärka lönsamheten och även ge en så bra utdelning som möjligt. Men att nå de nivåer vi såg för några år sedan är inte möjligt med dagens elmarknad.”

I sin första större intervju i Di uppgav han i förra veckan att läget för Vattenfall är väldigt allvarligt. De prissäkringar som hittills skyddat Vattenfall från raset i elpriserna är på väg att löpa ut.

”Det är en jätteutmaning och kommer att kräva stora nedskärningar.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies