ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Dorsin får sin egen teaterscen

  • TAR PLATS PÅ SCEN. Nypremiär för Scalateatern och uppsättningen ”Näktergalen från Holavedsvägen” med Henrik Dorsin i huvudrollen var torsdagen den 2 oktober. Foto: Jack Mikrut

Komikern Henrik Dorsin har tagit över anrika Scalateatern i Stockholm.
Den nästan 100 år gamla teatern får nytt liv med både ny restaurang och ny bar – och en föreställning, med Dorsin själv i huvudrollen.

Scalateatern ligger trots sitt centrala läge lite i undanskymd, snett bakom LO-borgen, bara några portar från statsminister Stefan Löfvens bostad.

”Han gick förbi här utanför teatern en dag, strax före valet”, berättar Henrik Dorsin, som har gjort stor succé med sin imitation av partiledarna.

”Jag känner honom inte, men våra blickar möttes och så hälsade vi. Då sa jag: ’Du vet att jag gör dig och de andra partiledarna här inne, va?’. ’Ja, det har jag minsann hört’, svarade han”, säger Henrik Dorsin och skrattar nöjt.

Slutdebatten mellan de riktiga partiledarna i SVT hade 1,4 miljoner tittare. Nästan lika många har sett Henrik Dorsins parodi på partiledardebatten. Den har en miljon visningar på Youtube och filmen har startats fler än en kvarts miljon gånger på SVT Play.

”Det är ju väldigt smickrande, jätteroligt att det fick sådan genomslagskraft. Jag gör ju det numret på scen också, fast i lite annan form eftersom det har varit val nu. Jag har skrivit om den lite”, säger Henrik Dorsin.

Numret ingår i föreställningen ”Näktergalen från Holavedsvägen”, som är den första uppsättningen under teaterns nya regim.

Två grupper ägare

Scalateaterns nya ägare består av två grupperingar: det äkta paret Conrad och Tova Nyqvist (70 procent) samt Henrik Dorsin och hans samarbetspartner från bland annat ”Grotesco”, Michael Lindgren (30 procent).

”Conrad och Tova kommer att ansvara för den rent praktiska driften medan Micke och jag kommer att ha ett mer konstnärligt ansvar för vad vi sätter upp här”, säger Henrik Dorsin.

”Vi har ett repertoarråd där vi sitter alla fyra, men jag är ordförande och har utslagsröst. Det står till och med i vårt kompanjonavtal.”

Tova Nyqvist ska också sköta den nya restaurangen, Logen, som har separat entré och som ska vara öppen även dagar när det inte är föreställningar. Det är helt nytt, någon restaurang har Scalateatern aldrig haft under sin nästan hundraåriga historia. Vid första anblicken kan man tro att renoveringen har återställt restaurangen i dess ursprungliga skick, men allt är nytt.

”Känslan när man kommer hit ska vara att det var så här det såg ut, men det gjorde det inte”, säger Henrik Dorsin när han visar runt i lokalen, där hantverkare fortfarande arbetar under Di:s besök.

”Det där var portvaktsbostad, det där var mjölkaffär”, säger han och pekar på olika delar av lokalen.

Byggde ny bar

I foajén fanns tidigare en bar, men nu har en ny permanent har byggts.

Teatersalongen är dock intakt och även på scen kommer man att känna igen sig. När Henrik Dorsin har spelat klart sin föreställning i början av november återvänder en gammal publikfavorit på Scalateatern, Peter Carlsson och Blå Grodorna.

”De senaste 15 åren är det han som har sett till att det har gått runt här. Han drar så mycket folk och har gjort sådana bra grejer. Därför säger vi inte ’ut med det gamla, in med det nya’.”

Henrik Dorsins egen föreställning varvas under oktober med Lise & Gertruds ”Kiss your darlings”.

Efter jul- och nyårshelgerna är det dags för Henrik Dorsin att locka folk igen.

”Den 15 januari har vi premiär på en Grotesco-revy. Den håller vi på att jobba med nu.”

”Tufft ekonomiskt”

Att driva en privatteater kan vara tufft ekonomiskt, det är Henrik Dorsin medveten om.

”Jag har inte hundra koll på räkenskaperna, men de tidigare ägarna har sagt att det varit tufft.”

”När vi gör ’Grotesco’-föreställningen kommer det att vara 14 personer på scen och då måste det vara nästan fullsatt för att det ska gå runt.”

”Men på en sådan här scen kan man också göra en föreställning med kanske tre personer, och då är det ju inte lika stora kostnader.”

Att Henrik Dorsin kom att bli delägare i en teater är en lång historia.

”Jag och Michael Lindgren har ett bolag ihop som heter GKU AB, Godkänd kvalitetsunderhållning AB. Vi spelade en föreställning här som hette just ’Godkänd kvalitetsunderhållning’. Det var en av de första grejerna jag gjorde när det hade börjat lossna. Jag hade varit med i tv och börjat bygga upp en publik.”

”I början kom det ganska lite publik, men vi höll ut, det var en föreställning som det började snackas om, och till slut kunde vi sälja ut den här lokalen.”

”Vi fick väldigt bra kontakt med de tidigare ägarna, Ulla Malmsten och Åke Hugoson, som har drivit teatern i över 20 års tid och även varit med på Fria Protiden. De frågade oss då, det här är länge sedan, om vi skulle vara intresserade av att ta över när de gick i pension.”

Har planer på en jazzscen

Det kändes som ett tungt ansvar att ta över en anrik, nästan hundra år gammal teater. Henrik Dorsin har många andra engagemang, film och tv inte minst.

”Av en slump fick vi reda på att Conrad Nyqvist, som tidigare hade drivit Mosebacke och startat Glenn Miller Café, och hans hustru Tova letade efter ett ställe och hade visat intresse för den här teatern. Då slog vi våra påsar ihop.”

Förutom ny restaurang och bar finns en källarlokal under foajén.

”Nästa höst ska vi öppna där med en liten scen för jazz och mindre grupper. Vi ska ha en liten bar och plats för 80 gäster.”

Scalateatern har 470 platser. Henrik Dorsin har spelat på betydligt större scener än så, och kommer att fortsätta göra det.

”Det är viktigt för mig att kunna göra det. Annars är risken att jag kör fast, jag behöver göra andra saker. Oscarsteatern till exempel är nästan dubbelt så stor och har en helt annan scenstruktur. Men jag skulle aldrig göra något på en scen som tar 500 personer, då skulle jag göra det här”, säger Henrik Dorsin.

”Nu, under de första åren, kommer jag att vara här. Jag har inga andra scenuppträdanden inbokade. Jag kommer alltid att ha ett ansvar mot Scalateatern eftersom jag är repertoaransvarig.”

Är det så att Ove Sundberg (Dorsins rollfigur i ”Solsidan”) har gått och blivit teaterdirektör?
”Ove är nog ingen bra direktör. Han är möjligen bra på att hålla de ekonomiska kostnaderna nere.”

Var kom namnet ifrån?
”Det var inte jag som kom på det. Han hette så när de frågade mig om jag ville göra rollen.”

Så din rollfigur är inte döpt efter den Ove Sundberg som var vd för Kema Nobel och satt i styrelsen för det skandalomsusade läkemedelsföretaget Fermenta?
”Hette han Ove Sundberg? Ha, ha, ha.”

”Det visste jag inte, det är första gången någon har sagt det.”

”Det finns ju många som heter Ove Sundberg. Jag var med i ett radioprogram där de hade som en liten ploj att jag skulle ringa till en massa Ove Sundberg och be om ursäkt. Jag gjorde det med några, men det blev väldigt knasigt.”

 

96 ÅR AV TEATERHISTORIA

1918. Teatern invigs under namnet Pallasteatern.

1933. Byter namn till Vaudeville-teatern.

1934. Blir biograf under namnet Carlton.

1941. Sandrew övertar lokalen och ger den dess nuvarande namn, Scalateatern.

1974. Fria Proteatern tar över och sätter upp många uppmärksammade föreställningar, inte minst ”Sånger” av Vysotskij.

1990. Nya ägare: Ulla Malmsten och Åke Hugoson.

2014. Henrik Dorsin tar över den nästan ett hundra år gamla teatern tillsammans med Michael Lindgren samt Conrad och Tova Nyqvist.

2018. Scalateatern fyller 100 år.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies