ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Strejker sänker Lufthansa

  • KVAR PÅ PLATTAN. Piloternas strejker har hittills i år kostat nära 1,6 miljarder kronor, enligt bolaget. Foto: Matthias Schrader

En strejkvåg pressar SAS tyska partner Lufthansa.
I går sänkte flygbolaget sin vinstprognos för nästa år, vilket drog ned aktiekursen.

Inom kärnområdet passagerartrafik redovisade Lufthansa ett vinstfall på 8 procent till 473 miljoner euro, knappt 4,4 miljarder kronor, för årets första nio månader.

Piloternas strejker har hittills i år kostat nära 1,6 miljarder kronor, enligt bolaget. Över en halv miljon passagerare har drabbats när Lufthansa och dess lågprisbolag Germanwings har ställt in omkring 4.500 flygningar under åtta strejkdagar.

Höjer pensionsåldern

Pilotfacket värjer sig mot Lufthansas planer att höja den lägsta pensionsåldern till 61 år.
I dag kan 55-åriga piloter gå i pension och behålla 60 procent av lönen.

Tack vare sparåtgärder och billigare bränsle lyckades Lufthansa ändå öka tredje kvartalets rörelseresultat med nära 25 procent till 6,8 miljarder kronor. Kvartalets omsättning steg med 2 procent till 78,5 miljarder kronor.

Behåller vinstprognos

Lufthansa behåller också sin vinstprognos för året men sänker utsikterna för nästa år.
I stället för 2 miljarder euro, 18,5 miljarder kronor, räknar bolaget nu med en vinst på ”avsevärt över” 1 miljard euro 2015.

De dystra framtidsutsikterna utlöste en säljvåg. Lufthansa var gårdagens sämsta aktie på Frankfurtbörsen med ett kursfall på 6 procent.

Penelope Butcher på Morgan Stanley i London är en av de analytiker som slaktar Lufthansaaktien.

Ebolaoro, förändrade växelkurser och billigare olja talar i stället för lågprisbolag som Easyjet och Ryanair, skriver hon i sin analys från i måndags där hon rekommenderar ”undervikt” av Lufthansa.

Johannes Braun, analytiker på Commerzbank, är mer positiv.

”Bolaget har överträffat förväntningarna under tredje kvartalet men missat sina prognoser”, skriver han i sin analys från i går.

Han ser beskedet att Lufthansa behåller vinstmålet för 2014 som en ”positiv överraskning” eftersom marknaden, men inte han, har räknat med en vinstvarning.

För nästa år har analytikerkåren redan varit försiktigare än Lufthansa, påpekar Johannes Braun i sin analys enligt nyhetsbyrån DPA.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer