ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

FI: Läge dumpa avdraget

  • TIPSAR. Det är upp till regeringen att dämpa svenskarnas lånefest genom slopade ränteavdrag, anser Finansinspektionens chef Martin Andersson. Foto: Joey Abrait

Sverige har nollränta och en fortsatt glödhet bostadsmarknad.
Nu lovar Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson att lånen ska bli dyrare.
Hans uppmaning till regeringen är att kapa ränteavdragen.

Riksbankschefen Stefan Ingves vill se en lång rad skarpa åtgärder för att hålla tillbaka hushållen när bostadslånen blir billigare.

Men frågan ligger inte i hans händer. I stället delar politikerna ansvaret med Finansinspektionen, FI.

”Nästa steg är att göra det mindre attraktivt för hushållen att skuldsätta sig högt, att göra det svårare eller dyrare att bära skuld. Ett sätt är striktare krav på amortering”, säger FI:s generaldirektör Martin Andersson.

”Andra saker som kan påverka hushållens förmåga att bära skuld är till exempel förändrade ränteavdrag. Det är en fråga som ligger på politikerna.”

Både Moderaterna och Socialdemokraterna har stängt dörren till nedtrappade ränteavdrag. Finansminister Magdalena Andersson har sagt att alliansregeringen missade ett historiskt tillfälle att fasa ut ränteavdragen när fastighetsskatten avskaffades.

Vill inte röra avdragen

Samtidigt är den rödgröna regeringens besked att avdragen inte ska röras.

Men får man tro Martin Andersson har politikerna nu ett gyllene tillfälle att fasa ut ränteavdragen.

”Det är mycket enklare att börja en utfasning eller en nedtrappning av ett ränteavdrag i en lågräntemiljö. Det är mycket lättare att göra det nu, så det är klart att det är ett bra tillfälle att ta tag i det”, säger han.

Vill hellre ta små steg

Martin Andersson förordar små steg hellre än stora när skulderna ska angripas.

”Vi måste ta det steg för steg. Väl avvägt så att vi inte skapar de problem som vi vill undvika”, säger han om de handfasta åtgärderna.

Att Riksbanken satt reporäntan till noll ändrar inte spelplanen om man får tro Martin Andersson. Det gör inte heller den allt snabbare skuldtillväxten. Men bostadspriserna finns alltid tatuerade på näthinnan hos en FI-chef.

”Priserna är väldigt höga och de går upp väldigt snabbt. Det här är någonting vi måste titta på för det är en risk för ekonomin”, säger han.

Tror inte på bobubbla

På den klassiska bubbelfrågan är svaret det vanliga. Finansinspektionen har en position långt från de mer pessimistiska bedömarna som IMF, OECD och Boverket.

”Vi tror inte på att det är någon bubbla på bostadsmarknaden där det inte finns någon koppling mellan priset och fundamentala faktorer. Där befinner vi oss inte i dag”, säger Martin Andersson.

En anledning till att Finansinspektionens högsta chef inte tycker att skuldtillväxten ”är så alarmerande” är att svenska hushåll är så flitiga sparare.

”På många av de ställen i världen där man har fått stora problem med stigande skuldsättning så har det också hängt ihop med att man har haft ett lågt eller negativt sparande.”

Synen på hushållsskulderna delar Riksbanken och Finansinspektionen.

Efter sommaren stod det klart att FI inte har lyssnat på Riksbanken om en ny kapitalbuffert som ska fasas in.

Riksbanken ville skruva upp det nya stabilitetsverktyget till max, men FI gick på sin egen betydligt mjukare linje.

Om knappt två veckor är det dags för en ny batalj om skulderna mellan Riksbanken och FI när stabilitetsrådet samlas till möte. Men på den tidigare finansmarknadsministern Peter Normans stol sitter numera efterträdaren Per Bolund (MP).

Hur ser du på risken att arbetet med att hantera skulderna tappar fart i regeringsskiftet?
”Det är möjligt att man kan tappa tempo när regeringen byts ut. Samtidigt kanske man ökar tempot också för när det är ett valår så finns det frågor som man inte vill ta i”, säger Martin Andersson.

Ny chef till FI

En annan osäkerhetsfaktor i sammanhanget är Martin Andersson själv. I januari går han förordnande ut. Tjänsten är inte utannonserad. Har finansmarknadsminister någon annan kandidat i rockärmen så är det snabba tag som gäller.

”Jag för en diskussion med regeringen om det”, säger Martin Andersson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer