ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Möbeljätten slopar klassiska lastpallar

  • SKIPPAR TRÄ. Ikea går över till pallar av papper i stället för träpallar. Foto: Oskar Omne

De platta paketen har varit en viktig ingrediens i Ikeas framgångsrecept. Nu har möbelkoncernen en ny logistikrevolution på gång.
Och vinsterna är stora när den klassiska träpallen kastas ut efter 60 år.

”Detta är inte bara lönsamt rent ekonomiskt. Vår klimatpåverkan kan genom en till synes relativt enkel åtgärd minskas radikalt”, säger Klas Ekman, global transport- och servicechef på Ikea.

Heminredaren är en av världens största transportköpare, om man räknar bort bulkprodukter som olja och kol, och just effektiv logistik är av central betydelse för Ikeas framgångar. De platta paketen är en av de främsta snilleblixtarna i Ingvar Kamprads bygge, de håller nere godsvolymerna och därmed kostnaderna.

Kapar i transportnotan

Nästa innovation på området är en lastpall av papper.

”Vi räknar med att kunna spara åtminstone 10 procent av alla våra transporter. Det innebär att vi kan kapa transportnotan och i slutänden priserna till kunderna väsentligt. Även koldioxidutsläppen från transporter minskar med minst 10 procent”, säger Klas Ekman.

I över ett halvt sekel har nästan allt transporterats på lastpallar av trä, som mest hade Ikea 10 miljoner pallar bara i Europa. Nu byts de ut mot två varianter, en i wellpapp och en i plast. Medan en traditionell pall är nästan 15 centimeter hög, är de nya bara 5 centimeter.

Väger mindre

”Med flera pallar staplade på varandra i en lastbil eller container sparar vi massor av plats. Men det finns en rad andra vinster, exempelvis väger de nya pallarna bara en tiondel så mycket vilket är bra eftersom vi därmed drabbas mindre av viktbegräsningar”, säger Klas Ekman.

”Idén om pallar av papp och plast har funnits sedan länge och vi hade på försök testat i mindre skala i flera år. Runt 2010 bestämde vi att utvärdera i stor skala”, säger Klas Ekman.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer