ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Avanza sänker courtage

  • HOPPAS PÅ SMÅSPARARNA. Martin Tivéus, vd för Avanza. Foto: Dan Coleman

Avanza chocksänker courtaget till 1 krona. Förhoppningen är att locka fler småsparare till banken.
”Vi hoppas att fler väljer att månadsspara i aktier i stället för i fonder”, säger Martin Tivéus, vd för Avanza.

Avanza chocksänker minimicourtaget till 1 krona för den som vill köpa riktigt små aktieposter. Priset gäller för order upp till 400 kronor och därefter betalas ett rörligt courtage på 0,25 procent, skriver banken i ett pressmeddelande.

Enligt Avanzas egen statistik har volymen per avräkningsnota minskat med 25 procent de senaste fem åren. Däremot visar statistiken också att få kunder handlar riktigt små poster, vilket till stor del beror på att en hel del av kapitalet då äts upp av courtaget.

Viktigt för kunderna

Därför sänker Avanza minimicourtaget till 1 krona. Martin Tivéus berättar att man på Avanza har märkt att courtaget spelar väldigt stor roll för kunderna:

”I våras gjorde vi en sänkning på aktiehandeln på USA-börsen så att courtaget ligger på 89 kronor. På en storbank kostar det ungefär 900 kronor att handla. Så köper man Googleaktier så måste man köpa ganska många för att det ska löna sig. Sedan vi sänkte courtaget har handeln på den amerikanska börsen gått upp 60 procent. Och vi ser att det är väldigt många som gillar att handla varumärken de känner igen i mindre poster.”

Är det här en flört med småspararna?
”Ja. Det är det definitivt.”

Avanzas förhoppning är framför allt att kunna ”omvända” många fondsparare till att i stället bli aktiesparare.

”Den här prisklassen passar dem som handlar oerhört små poster. Det är många som månadssparar i dag och det gör man nästan bara i fonder. För fonder kostar ju ingenting att köpa och ha. Men om du skulle vilja handla för 1.000 kronor åt gången i olika aktieposter så kan du inte betala 99 kronor i courtage, för då försvinner 10 procent på en gång. Det här gör det möjligt för människor som småsparar att köpa små poster. Det är det vi hoppas på. Det finns en hel del fondsparare som skulle kunna börja handla aktier i stället”, säger Martin Tivéus.

Hos storbankerna ligger minimicourtaget i dag på 69–99 kronor. Hos Skandiabanken ligger det sedan april i år på 8 kronor för Stockholmsbörsen och 18 kronor för övriga listor. Avanzas nya erbjudande om minimicourtage gäller för alla listor på Stockholmsbörsen och First North.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer