ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Jobbar gratis för Finlands väl

  • GRANNSTÖD. Sveriges tidigare finansminister Anders Borg, gör en översyn av den finländska ekonomin. Foto: Björn Larsson Rosvall

Sveriges före detta finansminister Anders Borg ska jobba åt Finlands statsminister Alexander Stubb. Men han låter svenska staten ta notan.
”Sverige har inget grannland som ligger oss närmare än Finland och det är viktigt att vårda den goda relationen”, säger Anders Borg.

Anders Borg var den som ledde den svenska ekonomin genom finanskrisen. Nu ska han komma till Finlands räddning. Tidigare i veckan bekräftades Di:s uppgifter om att Anders Borg ska skriva en rapport om den finländska ekonomin på uppdrag av statsministern Alexander Stubb.

”Jag är mycket nöjd med att Anders Borg tar det här uppdraget för Finland. Han är en av de mest ansedda finansministrarna i världen. Han är politiker och förstår dessutom finanspolitik och ekonomi. Att han dessutom är från Sverige är mycket viktigt eftersom vi jämför oss med Sverige”, säger Alexander Stubb.

Anders Borg själv befinner sig inte i Finland utan är ute i de svenska skogarna när Di får tag på honom.

Ska vi ta det på svenska eller finska?
”Haha, nej vi får ta det på svenska”, säger Anders Borg som snabbt erkänner att han inte talar någon finska.

Varför vill du arbeta med att skriva en rapport om Finlands ekonomi?
”Jag har följt Finlands ekonomi under många år och hade en väldigt nära relation med Jyrki Katainen när han var finansminister. Jag landade tillsammans med Alexander Stubb i att det skulle kunna finnas en poäng i att arbeta igenom det här. Inriktningen på arbetet är utifrån vad Alexander Stubb, som är en nära vän till mig, vill ha”, säger Anders Borg.

Arbetet består i att skissera upp riktlinjer för Finlands ekonomiska politik under de närmaste åren. Rapporten ska vara klar i mars och skrivs av Anders Borg och Juhana Vartiainen, generaldirektör för den finska statens ekonomiska råd. För arbetet med rapporten kommer Anders Borg att få precis 0 kronor i lön.

”Naturlig relation”

”Jag hade en diskussion med rättschefen på Finansdepartementet innan jag lämnade. Jag har ju full av avräkning, så alla ersättningar dras mot det. Givet att Finland är vårt närmaste grannland hade det varit märkligt om jag tagit ut en kvartslön från dem som bara räknades av mot svenska staten. Därför föreslog jag att vi skulle göra så här”, säger Anders Borg.

Så ditt arbete blir som ett bistånd från den svenska till den finländska staten?
”Nja, Sverige har inget grannland som ligger oss närmare än Finland och det är viktigt att vårda den goda relationen. Jag tyckte det här var rätt naturligt, jag har ju ersättning under tolv månader.”

Du bör ha fått andra jobberbjudanden, varför väljer du att oavlönat skriva en rapport om Finland?
”Jag kommer nog så småningom att landa i andra arbetsuppgifter, men det kan vara rimligt att man efter att man har jobbat som statsråd har en period innan man går in i privat verksamhet. Då passar det här.”

”Sedan är Finland på många sätt ett av de mest intressanta länderna att diskutera. Det är en urstark ekonomi i grunden men man har utsatts för ett par exceptionella chocker, bedömningarna är att den samlade effekten av nedgången i telekom- och skogsindustrin under en längre period motsvarar mellan 10–15 procent av BNP.”

Att den finländska ekonomin har problem är ingen hemlighet. Finland befinner sig sedan en tid i depression med sjunkande BNP. I förra veckan tappade Finland sitt toppbetyg från kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's för första gången sedan 2002.

”Sverige och Finland hade en väldigt likartad utveckling fram till 2008–2010. Det som sedan inträffade var kombinationen av en teknologiförändring som slog mot industrin och att Finland fick en löneutveckling som drog i väg på ett sätt som kraftigt har försämrat konkurrenskraften”, säger Anders Borg.

Många har varnat för att de starka finländska fackförbunden kommer att sätta sig på tvären mot dina förslag. Hur ser du på det?
”Det är jag inte säker på. Jag tror att parterna på den finländska arbetsmarknaden, precis som på den svenska, inser att det är viktigt med en lönebildning som ger både konkurrenskraft och stabilitet.”

Finlands finansminister Antti Rinne kritiserade i går tillsättningen av Anders Borg. Han menar att den svenska ex-ministern inte är bäst lämpad för jobbet.

Hur reagerar du på det?
”Det kan de finska statsråden diskutera med varandra. Antti Rinne sitter i det råd som det här arbetet ska rapporteras till och jag hoppas att vi kan ha en bra dialog.”

Tyck till