1515
Annons

Webbkameror kan inte ersätta mötet mellan lärare och elev

DEBATT. Det finns varken forskning eller beprövad erfarenhet som visar att fjärr- och distansundervisning ger samma kvalitet som närundervisning. Det skriver Johanna Jaara Åstrand , Förbundsordförande Lärarförbundet.

Foto:Niklas Svahn

Många skolhuvudmän har varit snabba med att dra stora växlar på coronakrisens påtvingade fjärr- och distansundervisning. Så här skulle vi ju alltid kunna göra – utropas det på basis av ett fullskaleexperiment som inte ens är avslutat och än mindre utvärderat. En strävan efter lägre kostnader uttalas inte, men finns där mellan raderna.  

Men hur påverkas elevernas lärande? Den frågan borde vara den centrala och viktigare än kortsiktiga kostnadsreduktioner i huvudmännens resultaträkning. Är det verkligen bra att på bredare front övergå till fjärr- och distansundervisning? 

Ett rungande ja utropar fem utbildningschefer från Academedia, Nacka och Huddinge (Di 6/5). Ett rungande nej säger lärarna. En undersökning som Kantar Sifo gjort på Lärarförbundets uppdrag visar att sju av tio lärare uppger att utbrottet av det nya coronaviruset har gjort det svårt att lära eleverna det de ska. Det gäller särskilt lärare som gått över till digital undervisning.  

Även eleverna ger en bild av betydande problem under krisen. Sveriges elevkårer har i en färsk undersökning visat att åtta av tio elever upplever att de helt eller delvis saknar tillräcklig information kring vad som förväntas av dem för att nå ett visst betyg när undervisningen sker på distans.

 Lärarförbundet är sedan länge pådrivare för en modern skola och vi fortsätter driva på. Vi anser att digitalisering är en helt central fråga för framtidens lärande och för att bygga en likvärdig och bra skola för varje elev. Vi anser att SKR och Skolverkets handlingsplan #skolDigiplan  på ett bra sätt pekar ut mål och åtgärder för fortsatt utveckling. 

Vi anser också att fjärr- och distansundervisning behöver kringgärdas av tydliga regler för att inte rucka på utbildningens kvalitet. Den avvägningen har gjorts i den proposition som riksdagen väntas besluta om före sommaren. Att som artikelförfattarna föreslår istället öppna upp för fjärr- och distansundervisning mer än vad propositionen gör, vore en återvändsgränd. Webbkameror kan inte ersätta mötet mellan lärare och elev. 

Undervisning inbegriper så många fler dimensioner än att föreläsa för eleverna via en skärm. Lärare behöver bygga en god relation till eleven, se elevens utveckling och samarbeta nära med övriga lärare kring eleven. Sådant som blir så mycket svårare att göra om man inte träffas fysiskt. Med fjärr- och distansundervisning riskerar också möten och förståelse mellan olika samhällsgrupper försvåras, vilket är ett viktigt uppdrag som åligger skolan.  

Det finns varken forskning eller beprövad erfarenhet som visar att fjärr- och distansundervisning ger samma kvalitet som närundervisning. Svaren i den undersökning Lärarförbundet nyligen gjort visar att digital undervisning riskerar att öka likvärdighetsproblemen. I undersökningen svarar var fjärde gymnasielärare, som har elever till vårdnadshavare som lärarna bedömer har låg socioekonomisk status, att eleverna har mycket svårare än vanligt att lära sig under coronakrisen.  

Vi håller med om att denna termins exceptionella situation kräver utvärdering. Men i ett helt annat syfte än kvintetten utbildningschefer. Regeringen bör göra en helhetsanalys med fokus på elevernas lärande och på lärarnas förutsättningar och arbetsmiljö. 

Forskningen visar att lärarnas involvering i den digitala utvecklingen i skolan är en helt avgörande framgångsfaktor. Lärare måste ges utrymme att styra över de pedagogiska redskapen – även när de är digitala – samt ges utrymme att avgöra när man ska använda digitala lösningar, och när man inte ska göra det.

Jag anar att det nu finns dem som har stora förhoppningar om att kunna göra skolan billigare för kommunerna och ge större vinstmarginaler till skolföretagen, men att öppna upp för digital undervisning på bredare front riskerar att leda till sämre likvärdighet och fallande skolresultat.

Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet

 

Läs debattartikeln från Academedia m.fl. här. 

 

 


Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?