Annons

Webbkameror kan inte ersätta mötet mellan lärare och elev

DEBATT. Det finns varken forskning eller beprövad erfarenhet som visar att fjärr- och distansundervisning ger samma kvalitet som närundervisning. Det skriver Johanna Jaara Åstrand , Förbundsordförande Lärarförbundet.

Foto:Niklas Svahn

Många skolhuvudmän har varit snabba med att dra stora växlar på coronakrisens påtvingade fjärr- och distansundervisning. Så här skulle vi ju alltid kunna göra – utropas det på basis av ett fullskaleexperiment som inte ens är avslutat och än mindre utvärderat. En strävan efter lägre kostnader uttalas inte, men finns där mellan raderna.  

Men hur påverkas elevernas lärande? Den frågan borde vara den centrala och viktigare än kortsiktiga kostnadsreduktioner i huvudmännens resultaträkning. Är det verkligen bra att på bredare front övergå till fjärr- och distansundervisning? 

Ett rungande ja utropar fem utbildningschefer från Academedia, Nacka och Huddinge (Di 6/5). Ett rungande nej säger lärarna. En undersökning som Kantar Sifo gjort på Lärarförbundets uppdrag visar att sju av tio lärare uppger att utbrottet av det nya coronaviruset har gjort det svårt att lära eleverna det de ska. Det gäller särskilt lärare som gått över till digital undervisning.  

Även eleverna ger en bild av betydande problem under krisen. Sveriges elevkårer har i en färsk undersökning visat att åtta av tio elever upplever att de helt eller delvis saknar tillräcklig information kring vad som förväntas av dem för att nå ett visst betyg när undervisningen sker på distans.

 Lärarförbundet är sedan länge pådrivare för en modern skola och vi fortsätter driva på. Vi anser att digitalisering är en helt central fråga för framtidens lärande och för att bygga en likvärdig och bra skola för varje elev. Vi anser att SKR och Skolverkets handlingsplan #skolDigiplan  på ett bra sätt pekar ut mål och åtgärder för fortsatt utveckling. 

Vi anser också att fjärr- och distansundervisning behöver kringgärdas av tydliga regler för att inte rucka på utbildningens kvalitet. Den avvägningen har gjorts i den proposition som riksdagen väntas besluta om före sommaren. Att som artikelförfattarna föreslår istället öppna upp för fjärr- och distansundervisning mer än vad propositionen gör, vore en återvändsgränd. Webbkameror kan inte ersätta mötet mellan lärare och elev. 

Undervisning inbegriper så många fler dimensioner än att föreläsa för eleverna via en skärm. Lärare behöver bygga en god relation till eleven, se elevens utveckling och samarbeta nära med övriga lärare kring eleven. Sådant som blir så mycket svårare att göra om man inte träffas fysiskt. Med fjärr- och distansundervisning riskerar också möten och förståelse mellan olika samhällsgrupper försvåras, vilket är ett viktigt uppdrag som åligger skolan.  

Det finns varken forskning eller beprövad erfarenhet som visar att fjärr- och distansundervisning ger samma kvalitet som närundervisning. Svaren i den undersökning Lärarförbundet nyligen gjort visar att digital undervisning riskerar att öka likvärdighetsproblemen. I undersökningen svarar var fjärde gymnasielärare, som har elever till vårdnadshavare som lärarna bedömer har låg socioekonomisk status, att eleverna har mycket svårare än vanligt att lära sig under coronakrisen.  

Vi håller med om att denna termins exceptionella situation kräver utvärdering. Men i ett helt annat syfte än kvintetten utbildningschefer. Regeringen bör göra en helhetsanalys med fokus på elevernas lärande och på lärarnas förutsättningar och arbetsmiljö. 

Forskningen visar att lärarnas involvering i den digitala utvecklingen i skolan är en helt avgörande framgångsfaktor. Lärare måste ges utrymme att styra över de pedagogiska redskapen – även när de är digitala – samt ges utrymme att avgöra när man ska använda digitala lösningar, och när man inte ska göra det.

Jag anar att det nu finns dem som har stora förhoppningar om att kunna göra skolan billigare för kommunerna och ge större vinstmarginaler till skolföretagen, men att öppna upp för digital undervisning på bredare front riskerar att leda till sämre likvärdighet och fallande skolresultat.

Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet

 

Läs debattartikeln från Academedia m.fl. här. 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?