ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Volvo Cars vd: Vi dubblade försäljningen tack vare EU

  • SVAGARE UTAN BRITTERNA. Sedan Sverige gick med i EU har vi ofta delat Storbritanniens hållning i frågor som rör industripolitik och handel. Bägge är marknadsorienterade länder som ser med skepsis på statligt stöd och industripolitik, skriver Håkan Samuelsson. Foto: Jesper Frisk

DEBATT. EU har framgångsrikt skapat välfärd, fred och säkerhet åt sina invånare under årtionden. Volvo Cars är ett bevis på dessa fördelar, som är en viktig anledning till att vi kunnat dubbla vår försäljning under de senaste fem åren och skapat tusentals nya jobb, skriver Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.

Dagen då Storbritannien ska lämna den Europeiska Unionen kommer allt närmare och det ser ut som om uppbrottet är givet.

Beslutet är Storbritanniens eget och bör respekteras, men det är olyckligt för EU.

Ett EU utan det marknadsorienterade Storbritannien kommer på många sätt att vara en svagare union, vilket innebär en möjlighet för Sverige och vår nya utrikesminister Ann Linde (S).

Sverige är i grunden en öppen ekonomi som handlar med sina europeiska grannar och med länder över hela världen. Frihandel har varit avgörande för Sveriges ekonomiska och sociala framgångar.

Sverige gick med i EU 1995 och har sedan dess ofta delat Storbritanniens hållning i frågor som rör industripolitik och handel. Två marknadsorienterade länder, skeptiska till statliga stöd och industriell intervention.

Storbritanniens beslut att lämna EU kommer att försvaga detta block.

Här har Sverige, tillsammans med andra likasinnade medlemmar, en viktig roll att spela för att skapa en livskraftig union.

EU har framgångsrikt skapat välfärd, fred och säkerhet åt sina invånare under årtionden.

Volvo Cars är ett bevis på dessa fördelar. Det är en viktig anledning till att vi kunnat dubbla vår försäljning under de senaste fem åren och skapat tusentals nya jobb.

Vi är övertygade om att fri handel ger ekonomisk tillväxt och fler jobb.

I en global ekonomi där EU möter allt starkare konkurrens från Kina och USA och där handelskonflikter nu hämmar tillväxten, är det mer angeläget än någonsin att en röst som förespråkar marknadsekonomi och en fri rättvis handel hörs klart och tydligt inom EU.

Den politik som framgångsrikt skapat tillväxt, jobb och stabilitet måste få en fortsatt stark röst även i framtidens Europeiska Union.

Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer