1515
Annons

Volvo Cars vd: Vi dubblade försäljningen tack vare EU

DEBATT. EU har framgångsrikt skapat välfärd, fred och säkerhet åt sina invånare under årtionden. Volvo Cars är ett bevis på dessa fördelar, som är en viktig anledning till att vi kunnat dubbla vår försäljning under de senaste fem åren och skapat tusentals nya jobb, skriver Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.

SVAGARE UTAN BRITTERNA. Sedan Sverige gick med i EU har vi ofta delat Storbritanniens hållning i frågor som rör industripolitik och handel. Bägge är marknadsorienterade länder som ser med skepsis på statligt stöd och industripolitik, skriver Håkan Samuelsson.
SVAGARE UTAN BRITTERNA. Sedan Sverige gick med i EU har vi ofta delat Storbritanniens hållning i frågor som rör industripolitik och handel. Bägge är marknadsorienterade länder som ser med skepsis på statligt stöd och industripolitik, skriver Håkan Samuelsson.Foto:Jesper Frisk

Dagen då Storbritannien ska lämna den Europeiska Unionen kommer allt närmare och det ser ut som om uppbrottet är givet.

Beslutet är Storbritanniens eget och bör respekteras, men det är olyckligt för EU.

Ett EU utan det marknadsorienterade Storbritannien kommer på många sätt att vara en svagare union, vilket innebär en möjlighet för Sverige och vår nya utrikesminister Ann Linde (S).

Sverige är i grunden en öppen ekonomi som handlar med sina europeiska grannar och med länder över hela världen. Frihandel har varit avgörande för Sveriges ekonomiska och sociala framgångar.

Sverige gick med i EU 1995 och har sedan dess ofta delat Storbritanniens hållning i frågor som rör industripolitik och handel. Två marknadsorienterade länder, skeptiska till statliga stöd och industriell intervention.

Storbritanniens beslut att lämna EU kommer att försvaga detta block.

Här har Sverige, tillsammans med andra likasinnade medlemmar, en viktig roll att spela för att skapa en livskraftig union.

EU har framgångsrikt skapat välfärd, fred och säkerhet åt sina invånare under årtionden.

Volvo Cars VOLCAR B -2,53% Dagens utveckling är ett bevis på dessa fördelar. Det är en viktig anledning till att vi kunnat dubbla vår försäljning under de senaste fem åren och skapat tusentals nya jobb.

Vi är övertygade om att fri handel ger ekonomisk tillväxt och fler jobb.

I en global ekonomi där EU möter allt starkare konkurrens från Kina och USA och där handelskonflikter nu hämmar tillväxten, är det mer angeläget än någonsin att en röst som förespråkar marknadsekonomi och en fri rättvis handel hörs klart och tydligt inom EU.

Den politik som framgångsrikt skapat tillväxt, jobb och stabilitet måste få en fortsatt stark röst även i framtidens Europeiska Union.

Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars


Bara bakslag för Boris Johnson – krypskyttet har börjat

Boris Johnsons framgångssvit är bruten.

Nu möter den brittiska premiärministern en serie bakslag: valförlust, stigande smitta, covidrebeller i partiet och avslöjanden om fester på 10, Downing Street mitt under pandemin.

Utrikesministern Liz Truss kan ta över.

Brittiska premiärministern Boris Johnson.
Brittiska premiärministern Boris Johnson.Foto:Frank Augstein/TT

Boris Johnson seglade på en framgångsvåg efter att han i juli 2019 blev premiärminister efter Theresa May. Med sloganen ”Bli klar med brexit” vann han en storseger i snabbinkallat val i december samma år.

På kvällen den 31 januari 2020 kunde så Storbritannien efter ett decennium av hårda diskussioner lämna EU - och börja en ettårig övergångsperiod.

Inte ens covid verkade bita på Boris Johnson, som var en av de första i Storbritannien som blev ordentligt sjuk våren 2020. Ute ur sjukhuset kunde han skylla många brexits bieffekter, som gränskaos och brist på varor, på pandemin. Och landet var snabbt ute med vaccinering.

I december kunde han nöjt presentera nästa steg i brexit, ett utträdesavtal med EU, som trädde i kraft i januari.

Men det här året ser ut att sluta tungt för Boris Johnson.

Avslöjanden om julfest och lyxrenovering på residenset mitt under pandemin har gjort det svårt att försvara nya restriktioner när omikronvarianten sprider sig.

I förra veckan mötte han sin största interna revolt hittills när 99 konservativa ledamöter röstade emot skärpta restriktioner. I stället fick han förnedrande nog förlita sig på röster från oppositionspartiet Labour. Brexitministern David Frost avgick efter beslutet.

I torsdags förlorade Tories dessutom ett fyllnadsval i tidigare säkra valkretsen North Shropshire efter en historisk omsvängning till Liberaldemokraterna.

Stödet för Boris Johnson är nu nästan lika lågt som det var för Theresa May strax innan hon avgick.

Det konservativa partiet har lika dåligt tålamod med förlorare som engelska fotbollsklubbar. Gamla segrar räknas inte.

Efter att partisajten Conservative Home har börjat krypskyttet mot Boris Johnson är det bara en tidsfråga hur länge han kan hänga kvar. Vice premiärministern Dominic Raab förs fram som en stark kandidat, men utrikesministern Liz Truss har seglat upp som en utmanare. 

En bild nyligen med henne på en stridsvagn har startat jämförelser med Margaret Thatcher, en populär målbild för en framtida partiledare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?