1515

Vindkraft och kraftledningar är ett hot mot glesbygden

Gigantiska vindkraftsparker anläggs i rasande fart och skapar behov av nya regionala och nationella elnät. Det handlar sammantaget om det hitintills största ingreppet i ekosystemet och människors livsmiljö, skriver Björn O. Gillberg.

STÅLSKOG. Tron på vindkraftselen som frälsaren från växthushelvetet har lett till, att man på olika håll, alltför lättvindigt kör över glesbygdsbefolkningen, menar Björn O Gillberg.
STÅLSKOG. Tron på vindkraftselen som frälsaren från växthushelvetet har lett till, att man på olika håll, alltför lättvindigt kör över glesbygdsbefolkningen, menar Björn O Gillberg.Foto:Helena Landstedt/TT

Svante Axelsson pläderar den 19 april i DI för en halvering av tiden för tillstånd för dragning av nya stam- och regionalnät för eldistribution. Utgångspunkten för Axelssons resonemang är det stora elöverskottet och planerna på en snabb utbyggnad av vindkraften.

Visst har vi just nu i Norrland ett elöverskott i form av vattenkraft och väderberoende vindkraft – än så länge. I Norrbotten och norra Västerbotten rör det sig om ett effektöverskott på ca 3 000 MW. Men den elen kommer inte att finnas för export söderöver i ett utvidgat stamnät, när produktionen av fossilfritt stål har kommit i gång i Luleå och Boden samt fossilfri järnsvamp i Gällivare. Då behövs i stället ett effekttillskott, som väsentligt överskrider 3 000 MW.

I norr förklarar både politiker och näringsliv, att man behöver sitt elöverskott för att säkra det egna tillkommande elbehovet.  Därför är, enligt Nils-Olov Lindfors, regionråd i Norrbotten, satsningen på 75 miljarder kronor för att öka överföringskapaciteten från Norrland och söderöver ”sannolikt den sämsta investering, som går att göra”. Den faktaintresserade rekommenderas att läsa rapporten ”Regional elnätsanalys Norrbotten och norra Västerbotten”, Region Norrbotten 2020-08-20.

Tron på vindkraftselen som frälsaren från växthushelvetet har lett till, att man på olika håll, alltför lättvindigt kör över glesbygdsbefolkningen och då inte minst samerna. Gigantiska vindkraftsparker anläggs i rasande fart och skapar behov av nya regionala och nationella elnät. Det handlar sammantaget om det hitintills största ingreppet i ekosystemet och människors livsmiljö. Detta sker i namn av vindkraftens miljövänlighet.

Processen ska nu påskyndas genom kortare prövningstid, ja ”extraordinära åtgärder”, som Axelsson uttrycker det. Risken är stor att äganderätten, rättssäkerheten och miljön hamnar i kläm i ivern att producera och transportera norrländsk vindkraftsel söderöver. Det kommunala vetot mot vindkraft är på väg bort, om regeringen får som den vill. Nu föreslås också begränsningar i möjligheterna att överklaga beslut om ledningsdragningar. Intressant är att Axelsson talar om att tillståndsprocessen skall halveras utan att kvaliteten försämras och utan avkall på demokrati och transparens. Men dessa begrepp har föga att göra med äganderätt och rättssäkerhet. 

En stor del av miljöförbättringarna har i Sverige åstadkommits av medborgares aktiva och idoga engagemang i dåvarande Koncessionsnämnden för miljöskydd och numera i mark- och miljödomstolarna. Där finns kompetens och rättssäkerhet jämfört med dagens tillståndsprövning av elnät, som i nuet är utspridd på Energimarknadsmyndigheten, Lantmäteriet, mark- och miljödomstolarna samt i vissa fall regeringen. Varför inte, i stället för att som nu begränsa klagorätten, förlägga hela prövningsprocessen till mark- och miljödomstolarna till vinnande av tid och ökad rättssäkerhet för alla berörda parter?

Björn O. Gillberg, fil. lic., fil. dr h.c.

ordförande för Stiftelsen Miljöcentrum

och vd för VärmlandsMetanol AB 


Innehåll från Nimway från SonyAnnons

Intuitiv FM-lösning från Sony effektiviserar arbetsplatsen

I takt med att fler och fler återvänder till kontorsarbete i olika former blir det allt viktigare att ha flexibla och tillgängliga FM-assistentverktyg på plats. Sonys FM-lösning Nimway erbjuder information, bokning och översikt av mötes- och arbetsytor, vilket också förenklar social distansiering.

– Nimway ger ökad flexibilitet och effektivitet och sparar därmed både tid och pengar, berättar affärsområdeschef Lars-Gunnar Lundgren på Nimway från Sony.

Behovet av flexibla FM-lösningar har under det senaste årets pandemi varit större än någonsin och de flesta är överens om att efterfrågan bara kommer att öka då de så kallade hybridkontoren blir allt mer populära. Detta ställer dock höga krav på de verktyg som används.

– Nimway är en komplett lösning för den moderna arbetsplatsen. Den fungerar som din personliga assistent under hela arbetsdagen och eliminerar många annars tidskrävande arbetsuppgifter, såsom att hitta vägen till mötesrum, hitta kollegor eller hitta ett ledigt skrivbord, säger Lars-Gunnar.

Nimway vidareutvecklas kontinuerligt och utgör idag en avancerad helhetslösning. Nimway tillhandahåller också nödvändig hårdvara, såsom sensorer i mötesrum och under skrivbord eller skärmar utanför. 

– Nimway utgår från mobilappar för Android och iOS, rumspaneler och digitala planritningar. Det kan anslutas till alla standardkalendersystem, till exempel Office 365, Exchange och Google Suite. 

Kräver ingen träning

Denna flexibilitet i kombination med verktygets omfattande funktionsutbud har resulterat i att Nimway utvecklats till en världsledande tjänst i ett kraftigt växande segment. Genom sitt intuitiva och smidiga gränssnitt och smarta digitala funktioner förenklar Nimway de flesta logistiska utmaningar på kontoret. 

Anpassar kontoret till dina anställda, inte tvärtom

Nimway handlar om att hjälpa företag att anpassa arbetsplatsen till sina anställda, inte tvärtom. Att spendera mindre tid på meta-arbete (jobb man gör innan man kan börja jobba) innebär att anställda har mer tid och energi att spendera på det produktiva, kreativa arbetet som verkligen ger mervärde till verksamheten. De upplever mindre frustration, spontana möten ökar, liksom möjligheterna till mer korspollinering mellan avdelningar. På många sätt bidrar Nimway till en bättre atmosfär på jobbet. Och det bidrar till bättre business.

– När du väljer Nimway hanterar vi allt från installation till justeringar, driftsättning, övervakning och support. Systemet kräver minimal förvaltning och användarna behöver därför ingen som helst träning; man bara laddar ner appen och kör igång, avslutar Lars-Gunnar.

Läs mer om Nimway här 

 

Mer från Nimway från Sony

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimway från Sony och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?