ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Vindkraft är snabbaste vägen till minskade utsläpp

  • MEDVIND. När Svenskt Näringsliv vill verka för åtgärder som ger stor klimatnytta, bör organisationen driva på för fortsatt goda förutsättningar för vindkraftsutbyggnaden, skriver artikelförfattarna. Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

REPLIK. Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke skriver i Di 10/11 att organisationen med större kraft ska verka för effektiva åtgärder som ger verklig klimatnytta. Det välkomnar vi.

Tyvärr nämner inte Jacke hur vi kan skapa förutsättningar för den klimateffektiva vindkraftsutbyggnaden.

Vi delar helt Jackes uppfattning att en ökad svensk elproduktion är ett av de effektivaste sätten att snabbt minska utsläppen, både genom elektrifiering och genom elexport. Och när nya elkrävande företag etablerar sig i Sverige – i stället för i länder med hög andel fossil elproduktion – minskar de globala utsläppen.  

Jacke efterfrågar ”en debatt om framtidens energi där olika kraftslag kan diskuteras utan skygglappar”. Om marknaden ska få avgöra och syftet är att åstadkomma verklig klimatnytta bör inriktningen vara klar. 

Sedan energiöverenskommelsen slöts 2016 har det investerats 80 miljarder kronor i 25 TWh ny vindkraft. Det motsvarar produktionen i mer än tre kärnkraftsreaktorer och kan minska koldioxidutsläppen med en fjärdedel av Sveriges nuvarande utsläpp. Den nya vindkraften pressar samtidigt elpriset med cirka 10 miljarder kronor per år. 

Den snabba utbyggnaden av vindkraften beror både på stabila politiska villkor och på en dramatisk teknikutveckling. Produktionskostnaderna har halverats på tio år och är nu 2-3 gånger lägre än kostnaden för ny kärnkraft. Ny vindkraft kan i dag byggas helt utan stöd.

Jacke pekar på att Sveriges fossilfria elproduktion är ett starkt argument för att få investeringar till Sverige. Vi håller med, och ser stora möjligheter att bidra till fortsatta konkurrensfördelar för Sverige. Företag som Northvolt, Facebook, Microsoft och Amazon har alla tydligt uttalade mål att helt driva sina anläggningar med förnybar el.  

När Svenskt Näringsliv vill verka för åtgärder som ger stor klimatnytta, bör organisationen driva på för fortsatt goda förutsättningar för vindkraftsutbyggnaden. 

Jacke vill bort från långdragna och osäkra tillståndsprocesser, och det skriver vi gärna under på. Inte minst måste klimatnyttan få en större tyngd i tillståndsprövningen. Dessutom bör fastighetsskatten från vindkraftverk överföras till kommunerna, så att dessa får större ekonomisk nytta av vindkraften. 

Vi välkomnar att Svenskt Näringsliv vill ta större plats i klimatdebatten. Med förenade krafter kan vi snabbt minska utsläppen samtidigt som vi stärker svensk industris konkurrenskraft. 

Linda Burenius, head of public affairs, OX2

Hans Carlsson, vd, Siemens Gamesa Renewable Energy

Maria Röske, vd, wpd

Charlotte Unger Larson, vd, Svensk Vindenergi

Peter Zachrisson, vd, Stena Renewable

Läs tidigare inlägg:

Mer svensk el betyder färre globala utsläpp 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer