1515

Vindkraft är snabbaste vägen till minskade utsläpp

REPLIK. Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke skriver i Di 10/11 att organisationen med större kraft ska verka för effektiva åtgärder som ger verklig klimatnytta. Det välkomnar vi.

MEDVIND. När Svenskt Näringsliv vill verka för åtgärder som ger stor klimatnytta, bör organisationen driva på för fortsatt goda förutsättningar för vindkraftsutbyggnaden, skriver artikelförfattarna.
MEDVIND. När Svenskt Näringsliv vill verka för åtgärder som ger stor klimatnytta, bör organisationen driva på för fortsatt goda förutsättningar för vindkraftsutbyggnaden, skriver artikelförfattarna.Foto:DRAGO PRVULOVIC / TT

Tyvärr nämner inte Jacke hur vi kan skapa förutsättningar för den klimateffektiva vindkraftsutbyggnaden.

Vi delar helt Jackes uppfattning att en ökad svensk elproduktion är ett av de effektivaste sätten att snabbt minska utsläppen, både genom elektrifiering och genom elexport. Och när nya elkrävande företag etablerar sig i Sverige – i stället för i länder med hög andel fossil elproduktion – minskar de globala utsläppen.  

Jacke efterfrågar ”en debatt om framtidens energi där olika kraftslag kan diskuteras utan skygglappar”. Om marknaden ska få avgöra och syftet är att åstadkomma verklig klimatnytta bör inriktningen vara klar. 

Sedan energiöverenskommelsen slöts 2016 har det investerats 80 miljarder kronor i 25 TWh ny vindkraft. Det motsvarar produktionen i mer än tre kärnkraftsreaktorer och kan minska koldioxidutsläppen med en fjärdedel av Sveriges nuvarande utsläpp. Den nya vindkraften pressar samtidigt elpriset med cirka 10 miljarder kronor per år. 

Den snabba utbyggnaden av vindkraften beror både på stabila politiska villkor och på en dramatisk teknikutveckling. Produktionskostnaderna har halverats på tio år och är nu 2-3 gånger lägre än kostnaden för ny kärnkraft. Ny vindkraft kan i dag byggas helt utan stöd.

Jacke pekar på att Sveriges fossilfria elproduktion är ett starkt argument för att få investeringar till Sverige. Vi håller med, och ser stora möjligheter att bidra till fortsatta konkurrensfördelar för Sverige. Företag som Northvolt, Facebook, Microsoft och Amazon har alla tydligt uttalade mål att helt driva sina anläggningar med förnybar el.  

När Svenskt Näringsliv vill verka för åtgärder som ger stor klimatnytta, bör organisationen driva på för fortsatt goda förutsättningar för vindkraftsutbyggnaden. 

Jacke vill bort från långdragna och osäkra tillståndsprocesser, och det skriver vi gärna under på. Inte minst måste klimatnyttan få en större tyngd i tillståndsprövningen. Dessutom bör fastighetsskatten från vindkraftverk överföras till kommunerna, så att dessa får större ekonomisk nytta av vindkraften. 

Vi välkomnar att Svenskt Näringsliv vill ta större plats i klimatdebatten. Med förenade krafter kan vi snabbt minska utsläppen samtidigt som vi stärker svensk industris konkurrenskraft. 

Linda Burenius, head of public affairs, OX2

Hans Carlsson, vd, Siemens Gamesa Renewable Energy

Maria Röske, vd, wpd

Charlotte Unger Larson, vd, Svensk Vindenergi

Peter Zachrisson, vd, Stena Renewable

Läs tidigare inlägg:

Mer svensk el betyder färre globala utsläpp 


Innehåll från IDIAnnons

Utvecklas som ledare – så stärker du ditt omdöme

Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.
Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.

Att vara ledare är utmanande, inte minst under coronapandemin när hemarbete och digitala möten har blivit norm. Den nya situationen är en utmaning, men vi glömmer lätt att den också ger möjligheter till utveckling i ledarrollen. 

Det är svårt att veta hur vårt beteende uppfattas av de vi möter i professionella sammanhang. Ditt agerande kan dessutom uppfattas på olika sätt beroende på sammanhang och grupp. Ett framgångsrecept i ett sammanhang kan falla platt i en annan.

– Ett ledarskap som av en grupp uppfattas som drivande och stimulerar medarbetarna, kan i en annan grupp uppfattas som buffligt, som att ledaren saknar lyhördhet och försöker köra över medarbetarna, säger Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av bolaget IDI Profiling som äger instrumentet IDI, Interpersonal Dynamics Inventory. 

IDI är skapat för att hjälpa individer att bli mer medvetna om hur de uppfattas i sina yrkesroller.

Är du intresserad av testet? Läs mer här.

Mäter tre dimensioner

När du skapar en IDI-profil får du först svara på hur du tror att du upplevs i din roll. Från den digitala plattformen bjuder du sedan in respondenter som får svara hur de upplever dig. Svaren vägs mot en normgrupp som består av 60 000 andra bedömningar. 

– Resultatet visar hur drivande, hur personlig och hur uppmärksam du upplevs av dina medarbetare. Hela processen tar bara några minuter, säger Thomas Larsson. 

 – IDI handlar inte om personlighet, den kan man sällan förändra. Istället tar vi reda på hur du upplevs, och vilken roll du har i en specifik grupp. Använder du ditt omdöme och anpassar din kommunikation till människorna du möter eller kräver du – kanske omedvetet – att andra ska anpassa sig efter dig? Medvetenhet om hur vi upplevs av andra är en av nycklarna till vår förmåga att optimera vårt beteende för effektivt samarbete, säger Frida Kristina Nilsson, organisationspsykolog och samarbetspartner.

Tydlig utmaning stimulerar utveckling

Med ett snävt urval av respondenter tydliggör testet också vad du kan behöva utveckla för att förbättra ditt genomslag.

 – Om du till exempel behöver öka förändringstakten inom en del av organisationen ska personerna som är viktigast för att åstadkomma förändringen vara respondenter. Det kan vara så få som tre kollegor. I ett annat sammanhang vill du kanske ha feedback från alla dina kollegor i ledningsgruppen. Genom att klargöra vilka de viktiga intressenterna är, får man ett användbart resultat varje gång, säger Thomas Larsson.

Frida Kristina Nilsson understryker att IDI ska användas i sammanhang där det finns ett verkligt behov av utveckling för att driva verksamheten framåt.

– Ska det bli användbart måste du själv aktivt engagera dig i din personliga utveckling för att på det sättet bidra till att utveckla din organisation, säger hon.

Fakta:

IDI är ett svenskutvecklat utvecklingsverktyg med över 300 licensierade användare i Sverige. Sedan 1980 har över 160 000 svenskar profilerats, varav drygt hälften i ledande ställning. Instrumentet är psykometriskt granskat, digitaliserat, enkelt att använda och baseras på data från respondenter som testpersonen själv engagerar. Läs mer på www.idi.se.

 

Mer från IDI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med IDI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?