Annons

Vi säger nej till förtida avveckling av Bromma

Bromma flygplats kan bli en mönsterflygplats för elflyget. Att forcera fram en avveckling är oansvarigt, skriver Irene Svenonius (M), gruppledare i Region Stockholm. 

Bromma flygplats har potential för elflyg, som väntas introduceras i inrikesflyget i mitten av 2020-talet. Inte nog med att elflyg är utsläppsfritt, det är också avsevärt tystare än dagens flygplansmodeller. Det går inte att överskatta elflygets möjligheter för små, stadsbelägna flygplatser som Bromma, skriver Irene Svenonius.
Bromma flygplats har potential för elflyg, som väntas introduceras i inrikesflyget i mitten av 2020-talet. Inte nog med att elflyg är utsläppsfritt, det är också avsevärt tystare än dagens flygplansmodeller. Det går inte att överskatta elflygets möjligheter för små, stadsbelägna flygplatser som Bromma, skriver Irene Svenonius.Foto:Pontus Lundahl/TT

Den senaste tiden har attackerna mot Bromma flygplats haglat. Intresseorganisationer och politiska partier vill nu hetsa fram en förtida nedläggning av Bromma flygplats som är navet i de regionala förbindelserna i Sverige. Socialdemokraterna är än mer radikala som vill forcera fram en nedläggning på bara tre år. Det är en skadlig politik för Stockholm och Sverige och riskerar landets förmåga till ekonomisk återhämtning efter pandemin, 

Det finns en direkt koppling mellan infrastruktur och tillväxt. Ett större utbud av flyglinjer ger större möjligheter till investeringar i svenskt företagande, vilket leder till nya jobb och ökade skatteintäkter. För att företag ska kunna se lönsamhet i att etablera sig i Stockholm, eller i andra delar av Sverige måste internationella och nationella förbindelser stå stabila att möta framtidens ökade rörelsemönster för arbetskraft och varor. Menar man att hela Sverige ska leva måste det vara möjligt att ha huvudkontor och verksamhet i hela Sverige. 

Bromma utgör ett viktigt nav för många av Sveriges regionala flygplatser. Över 1,5 miljarder kronor har nyligen investerats i flygplatsen. Det har byggts en utökad avgångshall, ny ankomsthall, nya gater, nya uppställningsplatser för flygplanen och funktionella och övertäckta utomhusgångar. Två nya stationsplatser för Tvärbanan ska byggas i anslutning till terminalen som ger god kollektivtrafik. 

Flygplatsen anses dessutom ha potential för elflyg, som väntas introduceras i inrikesflyget i mitten av 2020-talet. Inte nog med att elflyg är utsläppsfritt, det är också avsevärt tystare än dagens flygplansmodeller. Det går inte att överskatta elflygets möjligheter för små, stadsbelägna flygplatser som Bromma. Buller, utsläpp och luftföroreningar kommer inte längre att vara ett problem med framtidens elflyg. Bromma skulle kunna bli en mönsterflygplats för framtidens utsläppsfria och tysta elflyg. 

Socialdemokraternas hot om att hetsa fram en nedläggning av flygplatsen inom de närmsta åren skulle innebära kapitalförstöring av de nyligen investerade 1,5 miljarder kronorna i flygplatsen och ha förödande effekter för Stockholmsregionens attraktionskraft och tillväxtpotential. Dessutom går Stockholm miste om en viktig möjlighet till att vara ledande inom innovativa transporter.  

Erfarenheter från tidigare kriser såsom terrorattentaten den 11 september och finanskrisen visar att flyget återhämtar sig när konjunkturen vänder. Prognoser visar också att flyget kommer att återhämta sig till nivåerna innan pandemin senast år 2025, och kommer därefter att stiga kraftigt de kommande decennierna. Vid det läget menar alltså Socialdemokraterna att Stockholm ska stå sämre rustat för att möta återgången i flygtrafiken.

En politik som tar ansvar för Stockholmsregionens och Sveriges möjligheter till ekonomisk återhämtning, jobb och tillväxt kan inte förbise flygets givna roll för att attrahera och behålla huvudkontor, investeringar och internationell forskning. De kommande fem åren av lågtrafik är ett gyllene tillfälle att påbörja den efterfrågade utbyggnaden av Arlanda så att flygplatsen står redo att möta det ökade antalet resenärer.

För Moderaterna är det självklart att en eventuell omstrukturering av huvudstadsregionens internationella och regionala förbindelser måste ske i rätt ordning. Debatten om Bromma flygplats kan inte förenklas av önsketänkande ideologier. Arlanda måste ha den kapacitets- och förbindelseutveckling flygplatsen behöver för att kunna hantera en eventuell överflyttning av Brommas flygtrafik, innan beslut kan fattas om att lägga ner Bromma. Det kommer ta betydligt längre tid än tre år. Det är uppenbart att den socialdemokratiskt ledda regeringen gång på gång offrar tillväxt, trafikinvesteringar och regional utveckling. Det är inte rätt väg för vare sig Sverige eller Stockholmsregionen.

Irene Svenonius

Gruppledare i Region Stockholm (M)

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från KIAAnnons

Snabb och rymlig – här är tekniken bakom Kias vassaste prestandabil

Två motorer, 585 hästkrafter – och plats för hela familjen.

Nu rullar den nya prestandabilen Kia EV6 GT ut på svenska vägar.

Här är tekniken som har gjort den möjlig att bygga.

EV6 GT – en modern och kraftfull elektrisk prestandabil

Kias nya elbilsplattform E-GMP (Electric Global Modular Platform) har banat väg för företagets resa mot ett hållbart resande. Senaste modellen med plattformen är Kia EV6 GT, som inom kort levereras ut till de första kunderna runt om i Sverige.

Bilen, som utseendemässigt liknar ”årets bil-vinnaren” EV6, är verkligen en ulv i fårakläder. Prestandamässigt är EV6 GT en bil som få konkurrenter kan mäta sig mot.

0-100 km/h går på 3,5 sekunder och toppfarten är 260 km/h. Räckvidden är upp till 424 km (enligt WLTP) och det är möjligt att ladda från 10-80 procent på ned till 18 minuter.

Den nya tekniken kan i praktiken till och med halvera tankningstiden vid laddstationerna.

Den helelektriska prestandabilen har en frontmonterad motor på 160 kW (218 hk) som tillsammans med en elmotor monterad bak på 270 kW (367 hk) levererar en kombinerad effekt på 585 hästkrafter (430 kW) och 740 Nm i maximalt vridmoment.

EV6 GT är fyrhjulsdriven vilket kan komma till nytta under utmanande förhållanden.

Med bland annat förstärkt hjulupphängning, förbättrad bromsprestanda, optimerad styrning och sportigare fjädring har både stabiliteten och prestandan satts i fokus – allt för att öka förarens kontroll.

När det kommer till utseendet utmärker sig EV6 GT med den stora främre stötfångaren, de nya 21-tumsfälgarna med neongröna bromsok och en ny diffusordesign på den bakre stötfångaren.

Interiörmässigt domineras förarplatsen av en dubbel panoramaskärm (dubbla 12,3-tumsskärmar), skålade sportstolar, en tvåekrad sportratt med kontrasterande sömmar i neongrönt och metallinlägg med GT-emblemet. Sportratten har även en särskild knapp för att aktivera körläget My GT.

Totalt finns fem olika körinställningar; Eco, Normal och Sport – kompletteras med att föraren kan göra egna inställningar av elmotorer, bromsar, styrning, fjädring, e-LSD och antisladdsystem (ESC) via GT Drive Mode. Det finns även ett speciellt driftingläge då antisladdsystemet helt stängs av och samtidigt som det skickar mer kraft till bakhjulen.

Laddningsmässigt möjliggör bilens 800-voltsteknik laddning av batteriet från 10–80 % på ned till 18 minuter med en >250 kW snabbladdare.

Bokar du din Kia EV6 GT före den 31 december får du kostnadsfritt ett års prenumeration på Kia Charge. Kia Charge är mobilappen som ger dig tillgång till hundratusentals laddpunkter i Sverige och Europa, dessutom erbjuds förmånliga priser för Kia Charge-användare i snabbladdningsnätverket Ionity. Du ser i förväg vilken typ av laddning som finns, vilket pris laddoperatören erbjuder och om laddpunkten är tillgänglig. All laddning via Kia Charge koldioxidkompenseras så att den totala påverkan är neutral.

Se bilderna på nya kraftfulla EV6 GT.

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera