ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Vi moderater står på vanligt folks sida

  • LÄTTA PÅ GASEN. Sverige måste sluta med dyr och ineffektiv klimatpolitik som inte fungerar i verkligheten. Regeringens klimatpolitiska flaggskepp har dömts ut av bland annat Riksrevisionen, skriver de moderata riksdagsledamöterna. Foto: Andreas Hillergren

SLUTREPLIK. Vi förstår att tankesmedjan Fores vd Mattias Goldmann och en del andra proffstyckare som bor i Stockholm inte förstår att människor i stora delar av Sverige saknar tunnelbana utan i stället är beroende av bilen, skriver åtta moderata riksdagsledamöter i en slutreplik.

S/MP-regeringen har snart drivit upp priset på bensin och diesel till över 20 kronor litern med sina planerade skattehöjningar. För stora delar av Sverige vore det helt förödande, då alternativ till bilen saknas. I M/KD-budgeten tog vi det första steget i att sänka beskattningen av bensin och diesel genom att avskaffa överindexeringen av drivmedel. 

När Mattias Goldmann insinuerar att vi saknar klimatambitioner för att vi står på vanligt folks sida glömmer han bekvämt nog bort verkligheten. Under åtta år med alliansregering så minskade vi klimatutsläppen i Sverige. Under Miljöpartiets tid vid makten har i stället de svenska utsläppen ökat, i vart fall under de senaste två åren. 

Sverige måste sluta med dyr och ineffektiv klimatpolitik som inte fungerar i verkligheten. Regeringens klimatpolitiska flaggskepp har dömts ut av bland annat Riksrevisionen. FN:s klimatpanel pekar tydligt ut kärnkraften som vägen till att undvika en högre global temperaturhöjning än 2 grader och helst hålla den under 1,5 grader. 

Att straffbeskatta landsbygden och alla som varje dag är beroende av bilen är inte en bra klimatpolitik. Det dövar möjligen ett och annat dåligt samvete, men att låta de som inte kan ta tunnelbanan till jobbet betala för innerstadsbornas klimatomställning undergräver i stället klimatpolitikens legitimitet. Det löser inte klimatkrisen. 

Vi moderater står på vanligt folks sida och tar samtidigt klimatutmaningen på så stort allvar att vi lyssnar på vad forskningen säger. Därför vill vi bland annat göra det lättare att sänka utsläppen från transporterna genom att bygga ut laddinfrastruktur och blanda i mer biobränslen. 

Edward Riedl, riksdagsledamot Västerbotten (M) 

Noria Manouchi, riksdagsledamot Malmö (M) 

Sten Bergheden, riksdagsledamot Skaraborg (M) 

Lars Beckman, riksdagsledamot Gävleborg (M) 

Carl-Oskar Bohlin, riksdagsledamot Dalarna (M) 

Camilla Waltersson Grönvall, riksdagsledamot Västra Götaland västra (M)

Mattias Karlsson, riksdagsledamot Norrbotten (M) 

John Widegren, riksdagsledamot Östergötland (M)

Läs tidigare inlägg:

Moderata riksdagsledamöter: Regeringen gynnar höginkomsttagare på vanligt folks bekostnad

Repliker:

Skattebetalarna: M låter som V i fråga om värnskatten 

Mattias Goldmann: Kärnkraft förbättrar inte levnadsvillkor i glesbygd, M 

Miljöpartiet: M-ledamöter sprider halvlögner och överdrifter

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies