1515

Vi liberala företagare vill se en borgerlig regering

En borgerlig regering med liberalerna är mer viktig än någonsin för oss företagare. Vår övertygelse är att vi behöver värna och fortsätta utveckla den liberala samhällsmodellen, skriver Rasmus Rossi och Hellen Wohlin Lidgard.

Liberalerna har i dag mer gemensamt med Moderaterna än med Socialdemokraterna. Samtidigt som vi ser behovet av en liberal spjutspets inom borgerligheten, skriver Rasmus Rossi och Hellen Wohlin Lidgard.
Liberalerna har i dag mer gemensamt med Moderaterna än med Socialdemokraterna. Samtidigt som vi ser behovet av en liberal spjutspets inom borgerligheten, skriver Rasmus Rossi och Hellen Wohlin Lidgard.

Som entreprenörer och företagare är vi vana att se samhällsproblemen för vad de är. Vi har dessutom i våra professioner valt att verka för att hantera många av de samhällsutmaningar som finns i dagens samhälle. Nyamko Sabuni har tydligt deklarerat att hon vill ta itu med de utmaningar som finns inom integrationen, skolan och klimatet. Vi tror att den väg hon stakat ut är rätt väg att gå. 

Den liberala samhällsmodellen har gett frihet, välstånd och välfärd åt oss människor i större utsträckning än någon annan samhällsmodell. Idag är den hotad från konservativa, nationalistiska och socialistiska krafter. 

Höjda skatter, ökat offentligt ägande samt en protektionistisk agenda är förslag som kommer från båda politiska blocken i svensk politik. Utan en liberal spjutspets inom borgerligheten riskerar de konservativa och protektionistiska krafterna att ta överhanden. Att Sverige och borgerligheten i Sverige behöver en stark liberal spjutspets är för oss självklart.

Liberaler kan inte avstå från att verka för liberal politik på grund av att det på båda sidor om blockgränsen finns ytterkantspartier. Tvärtom behöver liberala politiker arbeta ännu hårdare för att få in liberal politik i den politik som genomförs oavsett vilka partier som ingår i en svensk regering.   

Liberalerna har väldigt mycket gemensamt med de liberala krafterna inom Moderaterna. Det finns till exempel en gemensam syn på HBTQ-personers rättigheter och att skattetrycket behöver sänkas för att öka innovationskraften och öppna möjligheter för fler att förverkliga sig själva och sina idéer. Vi delar även den grundläggande värderingen att samhället byggs starkare genom att fler tar steget från bidragstagare till skattebetalare och att en flexibel och välfungerande arbetsmarknad är avgörande för att lyckas med detta.

När finansministern i landet med ett av världens högsta skattetryck går ut och hävdar att skatterna behöver höjas ytterligare blir vi oroade. Skattekronorna kommer från att vi människor anstränger oss. För att bygga en stark välfärd behöver skattesystemet vara utformat så att det gynnar strävsamhet, flit, ambition och risktagande. Att öka skattetrycket i det läge vi befinner oss i med en tsunami av konkurser, ökad arbetslöshet och minskad tillväxt riskerar att lägga en våt filt över risktagande och arbete. 

Anders Ygeman deklarerar att Socialdemokraterna i Stockholm har för avsikt att gå till val på att höja kapitalskatten, stoppa vinster i välfärden och slopa RUT -avdraget (DI 13 mars) . Sverige behöver istället för att inskränka, belöna risktagande, företagsamhet och arbetsiver i större utsträckning än någonsin för att klara välfärden och konkurrensen i världen.

Liberalerna har i dag mer gemensamt med Moderaterna än med Socialdemokraterna. Samtidigt som vi ser behovet av en liberal spjutspets inom borgerligheten. Då den liberala samhällsmodellen är hotad så har vi nu valt att bli medlemmar Liberalerna. Vår övertygelse är att vi behöver värna och fortsätta utveckla den liberala samhällsmodellen för att klara av att konkurrera på den globala arenan. Inget annat parti är bättre rustade för den uppgiften än Liberalerna och ingen annan regering än en borgerlig.

Rasmus Rossi, företagare och nybliven medlem i Liberalerna

Hellen Wohlin Lidgard, företagare, investerare och nybliven medlem i Liberalerna


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?