Annons

Vi begränsar vårt spelutbud

DEBATT. I fredags skrev förbundsordförandena för Riksidrottsförbundet, Fotbollsförbundet och Ishockeyförbundet på Di Debatt och krävde begränsningar av antalet objekt på spelmarknaden. Vi tar bort alla spel på de lägre divisionerna och på ungdomsmatcher ur vårt utbud, skriver Erik Skarp, vd för spelbolaget Bethard.

ÅLDERSGRÄNS. Vi börjar med ungdomsidrotten och lyssnar på rekommendationen från förbundsordförandena och stänger alla spel på nivåer under U21, skriver Erik Skarp. På bilden firar portugisiska laget firar segern i U19-EM i fotboll i somras.
ÅLDERSGRÄNS. Vi börjar med ungdomsidrotten och lyssnar på rekommendationen från förbundsordförandena och stänger alla spel på nivåer under U21, skriver Erik Skarp. På bilden firar portugisiska laget firar segern i U19-EM i fotboll i somras.Foto:Timo Aalto
Foto:Janerik Henriksson/TT

Jag ser från min kant att debatten om – och den breda bevakningen av – oss internationella spelbolag på allvar har dragit i gång i Sverige inför den kommande avregleringen. Det är en väldigt positiv sak, kanske en av de allra viktigaste med den nya ordningen.

Att vi går från ett läge, där alla aktörer som inte heter Svenska Spel eller ATG per definition är ”suspekta” eller saknar viljan att arbeta för ansvarsfulla spelmiljöer och ansvarsfullt spel, till att vi alla i stället granskas med samma lupp och med samma inställning.

Att alla aktörer tvingas stå till svars för sin verksamhet, bolag för bolag, i stället för att som ofta i dag branschen delas upp i en vit sida och en svart sida. Den ordningen och det trycket är det som i slutänden kommer att gynna konsumenterna och öka spelsäkerheten – oavsett namn på bolaget.

Debatten om spelansvar och spelsäkerhet har fram till nu ofta handlat om spelbolagens interna kontrollsystem, marknadsföring och hantering av problemspelare – och visst, det är kärnan i att skapa tryggare spelmiljöer och här har vi, liksom de flesta andra aktörer mycket att förbättra. Och det gör vi. Inte för att vi måste, utan för att vi vill.

De processerna är i gång och jag personligen tror att det kommer att visa sig att det mest ansvarsfulla bolaget eller bolagen inte nödvändigtvis behöver vara något av de gamla monopolföretagen. På en lika spelplan avgör till slut den interna moralen den frågan.

Men, vid sidan av detta så finns det en annan del av begreppet spelansvar – själva spelutbudet. Jag läste med stort intresse inlägget på Di Debatt den 9 november från de tre förbundsordförandena Björn Eriksson, Karl-Erik Nilsson och Anders Larsson. De lyfter en viktig del av denna komplexa fråga och jag kom på mig själv med att nicka och humma med till stora delar medan jag läste.

Artikelförfattarna har på ett bra sätt fångat essensen av de diskussioner vi har fört internt under en längre tid. Diskussionen om huruvida kanske vi alla har låtit spelutbudet växa till en osund nivå. Om branschen kanske har bidragit till att skapa en grogrund för påtryckningar på ungdomar och aktiva i de lägre divisionerna?

Vi har med en växande oro sett att detta område börjat bli ett problem. Samtidigt har vi nog fram till nu angripit problemet på ett felaktigt sätt. Vi har försökt att stävja detta genom att begränsa insatserna på dessa spelobjekt (så kallad limitering) för att göra området mindre attraktivt för de som försöker påverka matcher och spelare.

Jag känner att limitering nog inte är en tillräckligt kraftig åtgärd för att lösa problemet, samtidigt som den skapar irritation hos spelare som inte kan acceptera att de får satsa stora belopp på matcher i de högsta divisionerna, men betydligt mindre belopp på de lägre.

Egentligen handlar ju detta om en osäkerhet från vårt håll om att vi inte alltid känner oss fullt ut säkra på att vi kan garantera att allt går rätt till i dessa sammanhang. Kontentan är egentligen följande: Vi har inte löst problemet för utövarna och vi har dessutom skapat ett eget problem med ett litet antal missnöjda kunder.

Mot denna bakgrund tycker jag att det är dags att agera. Vi är privatägda och behöver inte förankra beslut om förändring i en längre process som flera av våra börsnoterade konkurrenter. Vi kan agera snabbt och då ska vi göra det.

Därför har vi bestämt oss för att ta bort alla spel på de lägre divisionerna och på ungdomsmatcher och ungdomsmästerskap ur vårt utbud. Så kommer också att ske med omedelbar verkan.

Så, var kommer vi då att dra gränsen? Vi börjar med ungdomsidrotten och lyssnar på rekommendationen från förbundsordförandena och stänger alla spel på nivåer under U21, då har vi en god marginal till den 18-årsgräns som föreslås. Vad gäller spel på matcher i lägre divisionerna är det stora skillnader mellan länder och sporter och där får vi korrigera utifrån de individuella förutsättningarna.

Vår erfarenhet är att de mest utsatta spelobjekten är de med liten publik och ingen eller liten massmedial bevakning eller tv-sändningar. För Sverige börjar vi därför med att ta bort allt spel på divisioner lägre än 2:an i Sverige på fotboll, och under Hockeyettan för ishockeyn.

För övriga sporter och marknader kommer vi att göra bedömningar om var gränsen ska dras och snabbt genomföra denna förändring över hela utbudet. Sedan kommer vi fortsatt att göra löpande bedömningar. Behöver vi skärpa gränsen ytterligare kommer vi att göra det.

Alla vi spelbolag har ett ansvar att skydda såväl de aktiva utövarna som konsumenterna från spel som inte är säkra. Från spel där kriminella personer eller organisationer utövar påtryckningar på de aktiva att styra resultat eller enskilda händelser. Vi vill gärna vara med och initiera en nödvändig förändring.

Vi må vara ”Zlatans spelbolag” och vi växer snabbt, men vi är ännu inte tillräckligt stora för att kunna göra en avgörande skillnad. Vi vill därför gärna uppmana våra konkurrenter och branschkollegor att hänga på.

Det handlar inte om att vi vill ta hem en politisk poäng, det är egentligen bara sunt förnuft och något vi redan borde ha tagit itu med.

 

Erik Skarp, vd och grundare Bethard

 

Läs Björn Erikssons, Karl-Erik Nilssons och Anders Larssons debattartikel här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera