Annons

Vattenfall: Tre initiativ som sänker utsläppen 30 procent

DEBATT. Vattenfall har med olika partner inom industrin startat tre initiativ som kan sänka Sveriges totala koldioxidutsläpp med 30 procent. Samtidigt finns det mycket mer vi kan göra i Sverige och i övriga Europa för att nå klimatmålen, skriver Vattenfalls koncernchef Magnus Hall.

MINSKAD KLIMATPÅVERKAN. Vi inleder samarbeten med SSAB, LKAB, Preem och Cementa, skriver Vattenfalls Magnus Hall.
MINSKAD KLIMATPÅVERKAN. Vi inleder samarbeten med SSAB, LKAB, Preem och Cementa, skriver Vattenfalls Magnus Hall.Bild:Fredrik Sandberg

Klimatutmaningen är på allvar och för Vattenfalls del handlar det om gammalt och nytt. Gammalt i bemärkelsen att vi fortsätter att investera i vår fossilfria energiproduktion för kommande årtionden och nytt i att vi är ett företag som förändras – på riktigt.

Vattenfall har som mål att bli fossilfritt inom en generation och göra det möjligt för våra kunder och partners att också bli det. Förutom att vi arbetar med att ställa om vår egen produktion så vill vi också ersätta fossil energianvändning i industrin och i samhället med fossilfri el. Vattenfall arbetar målinriktat för fler samarbeten med företag i Sverige och i andra länder.

För att lyckas behövs partnerskap mellan oss som energibolag och industrin. Tillsammans täcker vi hela kedjan från energi och råmaterial till slutprodukt. Vi deltar just nu i tre partnerskap där vi arbetar med att ställa om utsläppsintensiva processer genom avgörande teknikskiften.

Fossilfri ståltillverkning minskar utsläppen med 10 procent.

Vattenfall, SSAB och LKAB vill genom initiativet HYBRIT lösa koldioxidfrågan i stålindustrin. Det handlar om att ta fram en ny process för att göra fossilfritt stål med fossilfri el och vätgas och förpassa den nuvarande tusenåriga produktionstekniken till historien. Stålproduktionen står för 10 procent av de svenska koldioxidutsläppen.

Skogen och vätgas med gröna transporter ger 15 procent.

Vattenfall samarbetar också med Preem i ett projekt för att komma åt utsläppen i tunga och långa transporter. Preem har det mesta av Sveriges kapacitet att raffinera råolja till diesel och bensin och vill ställa om till förnybara råvaror. Tillsammans vill vi byta ut råoljan mot restprodukter från svensk skogsindustri, till exempel lignin. Också här behövs vätgas. Potentialen är att sänka Sveriges totala utsläpp med 15 procent.

Cementindustrin står för 5 procent.

I CemZero, arbetar Vattenfall tillsammans med Cementa för att utveckla en hållbar process för cementtillverkning. Cement tillverkas genom upphettning av kalksten med kol. Elektrifiering ger en sänkning med 5 procent.

Om dessa tre teknikskiften lyckas, vilket mycket talar för att de gör, så har vi möjlighet att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med nästan 30 procent successivt fram till 2030-talet.

Förutsättningen för detta är att det finns god tillgång på el som inte släpper ut koldioxid till ett konkurrenskraftigt pris. Det är precis vad vi har i Sverige vilket ger ett försprång jämfört med nästan alla andra länder i världen.

Det går att göra mer. Energiintensiva verksamheter som idag finns i andra delar av världen kan komma hit eller följa efter, till exempel produktion av konstgödsel, plaster, datacenter, batteritillverkning och kolfiber. Det finns fler teknikskiften att göra och att bygga dessa partnerskap är en del av Vattenfalls strategi. Kunskaper om hur det kan gå till har ett stort värde när andra länder ställer om sina energisystem.

Nu finns en unik möjlighet. Sverige har råvarorna, energin och det industriella kunnandet. Det här ger oss en unik position. Hela samhället behöver nu hjälpas åt och säkra teknikskiften i några av de mest fundamentala industriprocesserna inför framtiden. Det i sin tur bygger vårt välstånd.

Sverige behöver fortsatt god tillgång på konkurrenskraftig och fossilfri el för att bibehålla konkurrensfördelar. Det krävs nationella insatser från staten, forskning och högskolor och det krävs kompetensförsörjning. Utbyggnad av elnätsinfrastruktur behöver ske i god tid om initiativen ska lyckas. Vi välkomnar ett fortsatt aktivt politiskt stöd och en vision för ett industriellt fossilfritt Sverige.

För Vattenfall handlar det om att vara en partner. Vi arbetar nu med fossilfritt stål, hållbar cement, fossilfri diesel, smarta lösningar för hemmet med lagring av solenergi och laddlösningar för elbil. Våra kunder kan redan nu göra klimatsmarta val. Fossilfri el finns här.

Jag vill med detta bjuda in till fler partnerskap i Sverige och andra länder. Vi kan hitta lösningar för hur vi kan bidra till Sveriges klimatmål 2045.


Magnus Hall, vd och koncernchef, Vattenfall

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?