1515

Vattenfall: Tre initiativ som sänker utsläppen 30 procent

DEBATT. Vattenfall har med olika partner inom industrin startat tre initiativ som kan sänka Sveriges totala koldioxidutsläpp med 30 procent. Samtidigt finns det mycket mer vi kan göra i Sverige och i övriga Europa för att nå klimatmålen, skriver Vattenfalls koncernchef Magnus Hall.

MINSKAD KLIMATPÅVERKAN. Vi inleder samarbeten med SSAB, LKAB, Preem och Cementa, skriver Vattenfalls Magnus Hall.
MINSKAD KLIMATPÅVERKAN. Vi inleder samarbeten med SSAB, LKAB, Preem och Cementa, skriver Vattenfalls Magnus Hall.Bild:Fredrik Sandberg

Klimatutmaningen är på allvar och för Vattenfalls del handlar det om gammalt och nytt. Gammalt i bemärkelsen att vi fortsätter att investera i vår fossilfria energiproduktion för kommande årtionden och nytt i att vi är ett företag som förändras – på riktigt.

Vattenfall har som mål att bli fossilfritt inom en generation och göra det möjligt för våra kunder och partners att också bli det. Förutom att vi arbetar med att ställa om vår egen produktion så vill vi också ersätta fossil energianvändning i industrin och i samhället med fossilfri el. Vattenfall arbetar målinriktat för fler samarbeten med företag i Sverige och i andra länder.

För att lyckas behövs partnerskap mellan oss som energibolag och industrin. Tillsammans täcker vi hela kedjan från energi och råmaterial till slutprodukt. Vi deltar just nu i tre partnerskap där vi arbetar med att ställa om utsläppsintensiva processer genom avgörande teknikskiften.

Fossilfri ståltillverkning minskar utsläppen med 10 procent.

Vattenfall, SSAB och LKAB vill genom initiativet HYBRIT lösa koldioxidfrågan i stålindustrin. Det handlar om att ta fram en ny process för att göra fossilfritt stål med fossilfri el och vätgas och förpassa den nuvarande tusenåriga produktionstekniken till historien. Stålproduktionen står för 10 procent av de svenska koldioxidutsläppen.

Skogen och vätgas med gröna transporter ger 15 procent.

Vattenfall samarbetar också med Preem i ett projekt för att komma åt utsläppen i tunga och långa transporter. Preem har det mesta av Sveriges kapacitet att raffinera råolja till diesel och bensin och vill ställa om till förnybara råvaror. Tillsammans vill vi byta ut råoljan mot restprodukter från svensk skogsindustri, till exempel lignin. Också här behövs vätgas. Potentialen är att sänka Sveriges totala utsläpp med 15 procent.

Cementindustrin står för 5 procent.

I CemZero, arbetar Vattenfall tillsammans med Cementa för att utveckla en hållbar process för cementtillverkning. Cement tillverkas genom upphettning av kalksten med kol. Elektrifiering ger en sänkning med 5 procent.

Om dessa tre teknikskiften lyckas, vilket mycket talar för att de gör, så har vi möjlighet att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med nästan 30 procent successivt fram till 2030-talet.

Förutsättningen för detta är att det finns god tillgång på el som inte släpper ut koldioxid till ett konkurrenskraftigt pris. Det är precis vad vi har i Sverige vilket ger ett försprång jämfört med nästan alla andra länder i världen.

Det går att göra mer. Energiintensiva verksamheter som idag finns i andra delar av världen kan komma hit eller följa efter, till exempel produktion av konstgödsel, plaster, datacenter, batteritillverkning och kolfiber. Det finns fler teknikskiften att göra och att bygga dessa partnerskap är en del av Vattenfalls strategi. Kunskaper om hur det kan gå till har ett stort värde när andra länder ställer om sina energisystem.

Nu finns en unik möjlighet. Sverige har råvarorna, energin och det industriella kunnandet. Det här ger oss en unik position. Hela samhället behöver nu hjälpas åt och säkra teknikskiften i några av de mest fundamentala industriprocesserna inför framtiden. Det i sin tur bygger vårt välstånd.

Sverige behöver fortsatt god tillgång på konkurrenskraftig och fossilfri el för att bibehålla konkurrensfördelar. Det krävs nationella insatser från staten, forskning och högskolor och det krävs kompetensförsörjning. Utbyggnad av elnätsinfrastruktur behöver ske i god tid om initiativen ska lyckas. Vi välkomnar ett fortsatt aktivt politiskt stöd och en vision för ett industriellt fossilfritt Sverige.

För Vattenfall handlar det om att vara en partner. Vi arbetar nu med fossilfritt stål, hållbar cement, fossilfri diesel, smarta lösningar för hemmet med lagring av solenergi och laddlösningar för elbil. Våra kunder kan redan nu göra klimatsmarta val. Fossilfri el finns här.

Jag vill med detta bjuda in till fler partnerskap i Sverige och andra länder. Vi kan hitta lösningar för hur vi kan bidra till Sveriges klimatmål 2045.


Magnus Hall, vd och koncernchef, Vattenfall

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?