ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Vattenfall: Finns inte plats för Ringhals 1 och 2 på marknaden

  • TILLFÄLLIG ÖKNING. Elpriserna ha stigit men prognoserna pekar inte på att det blir bestående högt. Sverige har i dag ett elöverskott, Ringhals 1 och 2 får helt enkelt inte plats på marknaden på sikt, skriver Torbjörn Wahlborg. Foto: ADAM IHSE / TT

REPLIK. Kärnkraften förtjänar att uppmärksammas som fossilfri elproduktion med mycket låga utsläpp. Det gör författaren Staffan Qvist i sitt inlägg på Di Debatt 10/12. 

Men författaren för också ett hypotetiskt resonemang om drift under mycket lång tid av reaktorerna Ringhals 1 och 2. Kärnkraft är inte annorlunda än annan teknik i att anläggningar ibland behöver pensioneras av tekniska eller ekonomiska skäl.

Vattenfall beslöt 2015 att stänga reaktorerna några år i förtid i förhållande till som planerat 50 års drift - till mitten av 2020-talet. Beslutet var affärsmässigt, elpriserna var låga och svensk kärnkraft belastades hårt av en särskild effektskatt som hotade förutsättningarna för kommersiell kärnkraftsdrift. 

Sedan dess har elpriset stigit men prognoserna pekar inte på att det blir bestående högt.

Vad som däremot skett är en stor vindkraftsutbyggnad som accelererar in på 2020-talet. Sverige har i dag ett elöverskott, Ringhals 1 och 2 får helt enkelt inte plats på marknaden på sikt. 

Omedelbart efter beslut av Vattenfall samt i Ringhals styrelse 2015 bromsades alla investeringar och andra initiativ kopplade till drift bortom 2020. Energiinvesteringar är långsiktiga och kan inte baseras på dagspris på el på spotmarknaden. 

Det finns också andra förutsättningar, såsom att Ringhals 2 har myndighetens tillstånd att drivas året ut. Självklart har Vattenfall gjort förnyade analyser av beslutet att stänga och ser inga förutsättningar för fortsatt drift bortom 2020.

Qvist hänvisar även till amerikanska förhållanden och andra reaktorer. I Sverige utövar svenska myndigheter tillsyn och ger förutsättningar för kärnkraftsdrift. Att Vattenfall gjorde en förstudie för att undersöka förutsättningar för ersättningsreaktorer vid Ringhals stämmer. 

Vattenfall såg exempelvis på framtida regelverk och vilka teknologier som fanns. Det stod dock klart att marknadsförutsättningar för att bygga ersättningsreaktorer inte fanns. Initiativet lades på is 2014. Året därpå beslöts om förtida stängning av Ringhals 1 och 2.

Vattenfall är stolt kärnkraftsägare och fokuserar på lönsam långtidsdrift av våra 1980-talsreaktorer under hela deras tekniska och ekonomiska livslängd: Ringhals 3 och 4 och Forsmark 1, 2 och 3. Planerna är nu att driva dem i minst 60 års tid, in på 2040-talet. 

Vattenfall följer naturligtvis också teknikutvecklingen inom kärnkraft i världen. Samtidigt gör våra medarbetare ett fantastiskt arbete i att ta Ringhals 1 och 2 i mål med stabil drift vilket vi är mycket stolta över.

Torbjörn Wahlborg, produktionschef Vattenfall

Läs tidigare inlägg: 

Ge Fortum chansen att driva Ringhals vidare 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer