Annons

Vattenfall: Finns inte plats för Ringhals 1 och 2 på marknaden

REPLIK. Kärnkraften förtjänar att uppmärksammas som fossilfri elproduktion med mycket låga utsläpp. Det gör författaren Staffan Qvist i sitt inlägg på Di Debatt 10/12. 

TILLFÄLLIG ÖKNING. Elpriserna ha stigit men prognoserna pekar inte på att det blir bestående högt. Sverige har i dag ett elöverskott, Ringhals 1 och 2 får helt enkelt inte plats på marknaden på sikt, skriver Torbjörn Wahlborg.
TILLFÄLLIG ÖKNING. Elpriserna ha stigit men prognoserna pekar inte på att det blir bestående högt. Sverige har i dag ett elöverskott, Ringhals 1 och 2 får helt enkelt inte plats på marknaden på sikt, skriver Torbjörn Wahlborg.Foto:ADAM IHSE / TT

Men författaren för också ett hypotetiskt resonemang om drift under mycket lång tid av reaktorerna Ringhals 1 och 2. Kärnkraft är inte annorlunda än annan teknik i att anläggningar ibland behöver pensioneras av tekniska eller ekonomiska skäl.

Vattenfall beslöt 2015 att stänga reaktorerna några år i förtid i förhållande till som planerat 50 års drift - till mitten av 2020-talet. Beslutet var affärsmässigt, elpriserna var låga och svensk kärnkraft belastades hårt av en särskild effektskatt som hotade förutsättningarna för kommersiell kärnkraftsdrift. 

Sedan dess har elpriset stigit men prognoserna pekar inte på att det blir bestående högt.

Vad som däremot skett är en stor vindkraftsutbyggnad som accelererar in på 2020-talet. Sverige har i dag ett elöverskott, Ringhals 1 och 2 får helt enkelt inte plats på marknaden på sikt. 

Omedelbart efter beslut av Vattenfall samt i Ringhals styrelse 2015 bromsades alla investeringar och andra initiativ kopplade till drift bortom 2020. Energiinvesteringar är långsiktiga och kan inte baseras på dagspris på el på spotmarknaden. 

Det finns också andra förutsättningar, såsom att Ringhals 2 har myndighetens tillstånd att drivas året ut. Självklart har Vattenfall gjort förnyade analyser av beslutet att stänga och ser inga förutsättningar för fortsatt drift bortom 2020.

Qvist hänvisar även till amerikanska förhållanden och andra reaktorer. I Sverige utövar svenska myndigheter tillsyn och ger förutsättningar för kärnkraftsdrift. Att Vattenfall gjorde en förstudie för att undersöka förutsättningar för ersättningsreaktorer vid Ringhals stämmer. 

Vattenfall såg exempelvis på framtida regelverk och vilka teknologier som fanns. Det stod dock klart att marknadsförutsättningar för att bygga ersättningsreaktorer inte fanns. Initiativet lades på is 2014. Året därpå beslöts om förtida stängning av Ringhals 1 och 2.

Vattenfall är stolt kärnkraftsägare och fokuserar på lönsam långtidsdrift av våra 1980-talsreaktorer under hela deras tekniska och ekonomiska livslängd: Ringhals 3 och 4 och Forsmark 1, 2 och 3. Planerna är nu att driva dem i minst 60 års tid, in på 2040-talet. 

Vattenfall följer naturligtvis också teknikutvecklingen inom kärnkraft i världen. Samtidigt gör våra medarbetare ett fantastiskt arbete i att ta Ringhals 1 och 2 i mål med stabil drift vilket vi är mycket stolta över.

Torbjörn Wahlborg, produktionschef Vattenfall

Läs tidigare inlägg: 

Ge Fortum chansen att driva Ringhals vidare 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?