1515

Vattenfall: Finns inte plats för Ringhals 1 och 2 på marknaden

REPLIK. Kärnkraften förtjänar att uppmärksammas som fossilfri elproduktion med mycket låga utsläpp. Det gör författaren Staffan Qvist i sitt inlägg på Di Debatt 10/12. 

TILLFÄLLIG ÖKNING. Elpriserna ha stigit men prognoserna pekar inte på att det blir bestående högt. Sverige har i dag ett elöverskott, Ringhals 1 och 2 får helt enkelt inte plats på marknaden på sikt, skriver Torbjörn Wahlborg.
TILLFÄLLIG ÖKNING. Elpriserna ha stigit men prognoserna pekar inte på att det blir bestående högt. Sverige har i dag ett elöverskott, Ringhals 1 och 2 får helt enkelt inte plats på marknaden på sikt, skriver Torbjörn Wahlborg.Foto:ADAM IHSE / TT

Men författaren för också ett hypotetiskt resonemang om drift under mycket lång tid av reaktorerna Ringhals 1 och 2. Kärnkraft är inte annorlunda än annan teknik i att anläggningar ibland behöver pensioneras av tekniska eller ekonomiska skäl.

Vattenfall beslöt 2015 att stänga reaktorerna några år i förtid i förhållande till som planerat 50 års drift - till mitten av 2020-talet. Beslutet var affärsmässigt, elpriserna var låga och svensk kärnkraft belastades hårt av en särskild effektskatt som hotade förutsättningarna för kommersiell kärnkraftsdrift. 

Sedan dess har elpriset stigit men prognoserna pekar inte på att det blir bestående högt.

Vad som däremot skett är en stor vindkraftsutbyggnad som accelererar in på 2020-talet. Sverige har i dag ett elöverskott, Ringhals 1 och 2 får helt enkelt inte plats på marknaden på sikt. 

Omedelbart efter beslut av Vattenfall samt i Ringhals styrelse 2015 bromsades alla investeringar och andra initiativ kopplade till drift bortom 2020. Energiinvesteringar är långsiktiga och kan inte baseras på dagspris på el på spotmarknaden. 

Det finns också andra förutsättningar, såsom att Ringhals 2 har myndighetens tillstånd att drivas året ut. Självklart har Vattenfall gjort förnyade analyser av beslutet att stänga och ser inga förutsättningar för fortsatt drift bortom 2020.

Qvist hänvisar även till amerikanska förhållanden och andra reaktorer. I Sverige utövar svenska myndigheter tillsyn och ger förutsättningar för kärnkraftsdrift. Att Vattenfall gjorde en förstudie för att undersöka förutsättningar för ersättningsreaktorer vid Ringhals stämmer. 

Vattenfall såg exempelvis på framtida regelverk och vilka teknologier som fanns. Det stod dock klart att marknadsförutsättningar för att bygga ersättningsreaktorer inte fanns. Initiativet lades på is 2014. Året därpå beslöts om förtida stängning av Ringhals 1 och 2.

Vattenfall är stolt kärnkraftsägare och fokuserar på lönsam långtidsdrift av våra 1980-talsreaktorer under hela deras tekniska och ekonomiska livslängd: Ringhals 3 och 4 och Forsmark 1, 2 och 3. Planerna är nu att driva dem i minst 60 års tid, in på 2040-talet. 

Vattenfall följer naturligtvis också teknikutvecklingen inom kärnkraft i världen. Samtidigt gör våra medarbetare ett fantastiskt arbete i att ta Ringhals 1 och 2 i mål med stabil drift vilket vi är mycket stolta över.

Torbjörn Wahlborg, produktionschef Vattenfall

Läs tidigare inlägg: 

Ge Fortum chansen att driva Ringhals vidare 

 


Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Hållbarhetsfonden saknar motstycke – topp 3 i världen

Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.

I fonden Penser Sustainable Impact tar Erik Penser Bank ett helhetsgrepp kring hållbara investeringar som saknar motstycke i Sverige. Globalt utgör fonden det absoluta toppskiktet och dessutom presterar den över index.

Med fonden Penser Sustainable Impact satsar Erik Penser Bank på investeringar som är hållbara på riktigt, något som har saknats på den svenska fondmarknaden. 

– Vi har höjt ribban för hållbarhetsstandarder. Ett potentiellt investeringsobjekts hela värdekedja ska klara våra krav, från deras underleverantörer till distributörer och återförsäljare. Först då kan vi på riktigt säkerställa att det är en hållbar investering, säger Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank. Han utvecklar:

– Det är egentligen ett ganska enkelt arbete att se till hela kedjan, frågan är om man är villig att göra det eller inte. I dag är vi, vad jag vet, den enda fonden i Sverige som faktiskt gör den här analysen av företagens hela livscykel. 

Läs mer om Penser Sustainable Impact här. 

Målet: Etiskt och hög avkastning

För att räknas som hållbar i Sverige ska mindre än fem procent av en fonds innehav utgöras av bolag som är verksamma i kontroversiella sektorer som vapen, tobak, spel eller pornografi. Erik Penser bank har valt att gå längre än så. Sustainable Impact har nolltolerans mot all koppling till ohållbar och oetisk verksamhet och företag som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Ett arbete som bär frukt. De senaste åren har fonden tävlat om pallplatserna på MSCI:s globala ranking av hållbara fonder.

– Sustainable Impact är aktivt förvaltad för att vi ska kunna agera direkt om ett av våra innehav blir indragna i en kontrovers. Med dagliga analyser kan vi också hänga med i marknadens makrotrender. Vi vill vara spetsiga och är villiga att ta risker för att nå vår målsättning att ligga över index med en avkastning på 22 procent för 2021, säger Jonas Thulin.

Video: Hör Jonas Thulin berätta om Penser Sustainable Impact. 

Gör skillnad lokalt och globalt

En majoritet av Sustainable Impacts innehav återfinns i Nordamerika och få svenska bolag kan leva upp till de högt ställda krav Jonas Thulin och hans kollegor har på potentiella investeringsobjekt. Fonden har dock en direkt inverkan även i Sverige.

– En procent av fondens värde går direkt till SOS Barnbyars mentorprojekt för unga i samhällsvård i Sverige. Som investerare kan man också välja att låta del av egna avkastningen gå till SOS projekt. Detta är den enda fonden i Sverige där du kan göra en konkret skillnad i samhället med din investering, säger Jonas Thulin och avslutar:

– Det är kul att vi som en mindre svensk oberoende aktör har en av världens mest hållbara fonder, det sticker lite i ögonen på storbankerna.

Artikeln utgör marknadsföring och ska inte ses som finansiell rådgivning. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Om Erik Penser Bank:

Erik Penser Bank är en privatägd och fristående bank. Med fokus på att skapa värde för sina kunder erbjuder Erik Penser Bank exklusiva finansiella tjänster till privata och institutionella investerare. De finansiella tjänsterna innefattar förmögenhetsrådgivning, mäkleri, kapitalförvaltning och corporate finance.

Läs mer på www.penser.se  

 

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?