1515
Annons

Vårt partis ekonomiska politik är ohållbar

DEBATT. Lägger man ihop effekten av Centerpartiets mest profilerade ekonomiska förslag träder en osmickrande bild fram. Ständigt höjda tak för rut- och rot-avdragen samt sänkt skatt genom 3:12-reglerna bidrar i själva verket till ett mycket orättvist skattesystem, skriver Centerstudenters Naod Habtemichael och Isak Kupersmidt.

FEL HÅLL. Vinnarna på C:s skattepolitik blir den som äger sitt boende, har råd med städhjälp och lyckats bolagisera sin inkomst. Förloraren är de med vanligt jobb som inte kan göra några avdrag eller ta ut någon utdelning, skriver Naod Habtemichael och Isak Kupersmidt. På bilden Centerledaren Annie Lööf.
FEL HÅLL. Vinnarna på C:s skattepolitik blir den som äger sitt boende, har råd med städhjälp och lyckats bolagisera sin inkomst. Förloraren är de med vanligt jobb som inte kan göra några avdrag eller ta ut någon utdelning, skriver Naod Habtemichael och Isak Kupersmidt. På bilden Centerledaren Annie Lööf.
Naod Habtemichael, förbundsordförande Centerstudenter.
Naod Habtemichael, förbundsordförande Centerstudenter.Foto:OQVARFORT.COM

På fredag är det 15 år sedan de dåvarande borgerliga partiledarna lanserade projektet Allians för Sverige på DN Debatt. I över fjorton år har vi i Centerpartiet i stor utsträckning utformat vår ekonomiska politik som ett svar på frågan: ”Varför ska man rösta på Centerpartiet, och inte ett annat alliansparti?”. 

Konsekvensen är en fragmenterad politik som i många fall brister ur ett större perspektiv. Nu när Alliansen inte längre finns på nationell nivå är det hög tid att släppa gamla profilfrågor och våga ompröva politiken på riktigt.

Den ekonomiska politiken ska uppmuntra till arbete och företagande. Det innebär samtidigt inte att alla förslag som gynnar företag eller sänker skatter är bra. 

Lägger man ihop effekten av Centerpartiets mest profilerade förslag träder en osmickrande bild fram. Ständigt höjda tak för RUT- och ROT-avdragen, sänkt skatt genom 3:12-reglerna, en grön bilbonus och riktade momssänkningar summerar till ett mycket orättvist skattesystem. 

Vinnarna blir den som äger sitt boende, köper dyra miljöbilar, äter på restaurang, har råd med både renoveringar och städhjälp samt lyckats bolagisera sin inkomst. Förloraren är den som har ett vanligt jobb med en vanlig lön, och som inte kan göra några avdrag eller ta ut någon utdelning.

Även synen på miljöskatter behöver förnyas. Grön skatteväxling är en bra princip, men som har nått vägs ände i den nationella politiken. I praktiken betyder miljöskatter i dag främst fiskala konsumtionsskatter som gör mer skada än nytta.

Ett tydligt exempel är den ineffektiva och verkningslösa kemikalieskatten. Ett annat är skatten på avfallsförbränning som slår hårt mot Sveriges effektiva fjärrvärmesystem och slår ut värdefull lokal elproduktion i de städer där elen behövs som mest.

Alliansens arv när det gäller den ekonomiska politiken är ovärderligt. De historiska skattesänkningarna på arbetsinkomster har lett till mer makt till individer och uppmuntrat till arbete. 

Men vissa skattesänkningar har varit mindre befogade. Kristdemokraternas krav att avskaffa fastighetsskatten ledde till en stor obalans i beskattningen av bostäder. Fastighetsskatten var inte optimalt utformad, men den var både rättvis och effektiv. 

För att minska de negativa effekterna av den tidigare utformningen, föreslår vi därför inför Centerpartiets partistämma i september att verka för införandet av en markskatt som baseras på markens värde.

Med dagens regler för fåmansföretag är skatten enbart 20 procent. Samtidigt kan den som arbetar hårt som anställd möta skatter på över 60 procent. Det är varken rättvist eller uppmuntrar till arbete och ansträngning. Reglerna används också i stor utsträckning av byråer och höginkomsttagare för skatteplanering. Mer än hälften av utdelningen med reglerna görs av den rikaste procenten av befolkningen.

I stället för riktade satsningar och skattesänkningar bör Centerpartiet driva på för ett rättvist och transparent skattesystem där man täpper igen luckor, minskar undantagen och sänker skatten för vanligt folk. 

Den statliga inkomstskatten borde slopas helt, liksom de förmånliga 3:12-reglerna. Samtidigt bör momsen breddas till fler varor, nedsättningarna tas bort och en markskatt införas.

Det finns ett tydligt utrymme för ett parti som förespråkar låga men rättvisa skatter. Som erkänner att ett av de största hoten mot ett sådant system är undantag, avdrag och särregleringar som gynnar vissa branscher och skatteplanering. Centerpartiet har en otrolig möjlighet att fortsätta vara det partiet och stå upp för människor som arbetar och gör rätt för sig. 

Till partistämman i september har Centerstudenter därför lämnat in en omfattande motion för att skapa en ekonomi som fungerar för alla. Höjd skatt på kapitalvinster, enhetlig moms, markskatt och sänkt skatt på arbete skulle skapa ett mer välbalanserat skattesystem som på riktigt uppmuntrade till innovation, tillväxt och utbildning. Vi hoppas att det blir starten på en process för att förnya Centerpartiets politik.

Naod Habtemichael, förbundsordförande Centerstudenter

Isak Kupersmidt, sammankallande för Centerstudenters ekonomisk-politiska arbetsgrupp


Innehåll från Quant Service SwedenAnnons

Minskad totalkostnad och ökad livslängd med rätt underhållsstrategi i Greenfieldprojekt

Över hälften av den totala kostnaden för en anläggnings hela livstid fastställs redan innan den tagits i bruk. Därför bör varje aspekt vara noggrant genomtänkt redan i ett tidigt skede. Då säkerställer man att allt kan genomföras så smidigt som möjligt när det är dags att starta produktionen och minskar risken för oväntade situationer och oförutsedda kostnader.

En kritisk framgångsfaktor vid nyetablering av en anläggning är involvering av underhållsresurser i ett tidigt skede. När en ny anläggning och dess utrustning designas och köps baserat på RAMS-aspekter, det vill säga driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet, säkerställer du en hållbar och långsiktig produktion, vilket har en avgörande inverkan på investeringsavkastningen (ROI) och anläggningens prestanda.

En ny anläggning måste drivas ansvarsfullt och underhållas på rätt sätt för att den ska fungera som planerat. Vanligtvis överstiger kostnaderna för drift, underhåll och avveckling investeringskostnaderna med råge – det är inte ovanligt att dessa är två till tjugo gånger högre än de initiala anskaffningskostnaderna. 

Uppstartsfasen är vanligtvis komplex och det finns en stark press att hålla tidsplanen för att så snart som möjligt börja få avkastning på investeringen. Därför behöver varje företag vars ambition är en hållbar produktion en tydlig underhållsstrategi samt rätt metoder, kunskap och digitala verktyg integrerade i sina processer.

Mikko Haanpää, Business Development Manager för Quant Finland, har varit involverad i att utveckla underhållsverksamheten och -strategin på en av våra kunders nya anläggningar i Harjavalta, Finland.

– Genom att involvera underhållsexpertis redan i ett tidigt skede av ett nyetableringsprojekt säkerställer du en smidig upptrappning av produktionen och når hållbara produktionsnivåer snabbare. Dessutom kommer det att märkbart minska totalkostnaden under anläggningens hela livslängd, säger han.

Några av fördelarna genom Quants Greenfield Maintenance Concept:

• Tar hänsyn till hållbarhet redan från start med fokus på anläggningens hela livslängd, med hjälp av digitala analyser och simuleringar för att kunna ge underlag och alternativ för kostnadsoptimering.

• Fokuserar på RAMS-aspekter (driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet) samt livscykelkostnad redan i designfasen och dessa faktorer fortsätter att vara viktiga drivkrafter genom hela projektet. 

• Quant är en oberoende partner som stöttar kunder i kontakten med OEM och Systemleverantörer för att säkerställa att de långsiktiga målen för anläggningen uppnås.

• En väl utarbetad underhållsstrategi i kombination med implementeringen av underhållsprocesser förlänger inte bara utrustningens utan hela anläggningens livslängd.

Läs mer om Quant här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quant Service Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?