1515

Värnskatten måste ersättas med högre skatter på kapital

REPLIK. Svenskt Näringslivs ekonomer försöker göra en poäng av att effekten av slopad värnskatt på den totala inkomstfördelningen är liten (DI Debatt 21/5). Men slopad värnskatt innebär inget annat än mer pengar i plånboken för de översta knappa 5 procenten av inkomsttagarna. 

TYDLIGT SAMBAND. Det finns ett starkt samband mellan höga löner och höga kapitalinkomster. Kapitalägarna är alltså inte, som Svenskt Näringsliv antyder, i huvudsak ”pensionärer som säljer en bostad”, skriver LO-ekonomerna.
TYDLIGT SAMBAND. Det finns ett starkt samband mellan höga löner och höga kapitalinkomster. Kapitalägarna är alltså inte, som Svenskt Näringsliv antyder, i huvudsak ”pensionärer som säljer en bostad”, skriver LO-ekonomerna.Foto:Amanda Lindgren

Det är en självklarhet att en skatteförändring på 6 miljarder endast marginellt kommer påverka fördelningen av hushållens totala inkomster på 2 000 miljarder kronor.  

Med detta sagt måste slopad värnskatt följas av andra skattehöjningar för höginkomsttagare. 

Den rikaste procenten i Sverige har sedan början av 1980-talet ökat sin andel av inkomsterna från 2,5 till 9 procent. 

Orsaken är framför allt växande kapitalinkomster. 

Den senaste skatterapporten från ESO visar att det finns ett starkt samband mellan höga löner och höga kapitalinkomster. Kapitalägarna är alltså inte, som Svenskt Näringsliv antyder, i huvudsak ”pensionärer som säljer en bostad”. 

Utvecklingen beror på en kombination av ökade bostadspriser, stigande börser och förmånliga skatteregler för delägare i fåmansbolag (läs konsulter, advokater och läkare). Reformeringen av fastighetsskatten och slopandet av förmögenhets- och arvsskatten har gjort sitt till. 

Det är svårt att förstå att författarna lyfter en skattelättnad för de mest välbeställda som ett sätt att öka den sociala rörligheten. Om de vill diskutera metoder för att öka rörligheten borde de vända blicken åt annat håll. 

Forskningen visar att det som framför allt skapar mer rörlighet är jämlika uppväxtvillkor. Det finns ett tydligt mönster där länder med små inkomstskillnader också har den högsta sociala rörligheten. 

Under de senaste årtiondena har inkomstskillnaderna ökat snabbare i Sverige än i något annat OECD-land. OECD och IMF har båda i återkommande rapporter uttryckt oro för de ökande inkomstskillnaderna i rika länder. Inte minst då de ser tecken på att ökade skillnader innebär lägre tillväxt. 

Det är oroande att Svenskt Näringslivs ekonomer vägrar ta till sig att detta är ett allvarligt samhällsproblem.  

Anna Almqvist och Åsa-Pia Järliden Bergström, LO-ekonomer

Läs tidigare inlägg:

Avskaffad värnskatt vidgar inte klyftorna 

 


Innehåll från Spotlight StockmarketAnnons

Stark tillväxtfas för svenska Calmark

För Calmark klappar hjärtat extra för nyfödda bebisar. Sedan 2007 har bolaget arbetat med att utveckla en patientnära analysmetod (PNA) med enklare och snabbare diagnostik av medicinska tillstånd hos nyfödda – allt för att ge dem en lugn start i livet.

– 40 procent av alla världens bebisar föds inte på sjukhus. Med vårt PNA-instrument gör vi det möjligt att upptäcka medicinska tillstånd som är vanliga under den första veckan i livet. Tillstånd som är enkla att behandla ska också bli lätta att testa, säger Anna Söderlund, vd på Calmark och fortsätter:

– Brist på diagnos kan få stora konsekvenser för barnet och familjen. I värsta fall kan det leda till hjärnskador eller dödsfall vilket kan undvikas med Calmarks tester. 

Stora vinster med PNA-instrument 

Den unika testplattformen består av ett bärbart instrument och testkassetter för olika biomarkörer: bilirubin (gulsot), glukos (lågt blodsocker) och laktatdehydrogenas LDH som påvisar om bebisen haft syrebrist under förlossningen. I länder med väl utbyggd sjukvård blir tidsvinsterna stora och vårdkostnaderna minskar, samtidigt som vårdkedjorna förkortas vilket underlättar för både sjukhuspersonal och patienter.   

Anna Söderlund klev in som vd i bolaget 2016 och har en gedigen bakgrund som legitimerad sjuksköterska. Hon arbetade i 16 år inom vården innan hon sökte sig till medtech-branschen. Med erfarenhet av både världslanseringar och börsnoteringar, antog hon utmaningen att hjälpa Calmark att ta nästa steg när frågan kom från medgrundaren Mathias Karlsson. Calmark börsnoterades i juli 2018 och valet föll på Spotlight Stock Market.

– Spotlight är en handelsplats perfekt för tillväxtbolag, vilket passar oss på Calmark. Det är mindre administration och kontakten med marknadsplatsen gör det enklare att vara noterad, berättar hon.

Möt Spotlight. Läs mer om handelsplatsen här. 

Utvecklade covid-produkt 

Mycket har hänt på Calmarks resa. Med en första CE-märkt produkt var bolaget redo för lansering under 2020. Men, när pandemin svepte in och lamslog hela världen sattes planerna på paus. I samma veva började det komma ut flera forskningsartiklar om att testa LDH på covidpatienter – samma test som Calmark redan påbörjat utveckling av.

– Med hjälp av LDH kan man prediktera hur allvarligt sjuk en covidsmittad riskerar att bli. I och med att vi ändå inte kunde fortsätta studier på bebisprodukterna, tittade vi på varandra och sa ”då gör vi en covid-produkt”. Vi utvecklade ett snabbtest på 9 månader och nu är även det CE-märkt och under lansering. Jag tror det är något inofficiellt världsrekord, skrattar Anna Söderlund.

Läs mer om Calmarks covid-produkt här. 

Om Calmark:

Calmark grundades av Mathias Karlsson och Sofia Hiort af Ornäs år 2007 och har sedan starten varit inriktat mot diagnostik för nyfödda. Bolagets lösning bygger på mer än tretton års forskning och branscherfarenhet. Genom att tillhandahålla patientnära tester (PNA) specialiserade för nyfödda vill Calmark förbättra hela vårdkedjan, minska väntetider och vårdkostnader och göra stor skillnad i de delar av världen som saknar sjukhuslaboratorier. Läs mer om Calmark här.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Spotlight Stockmarket och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?