ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Varning för pensionspopulism

  • Skatteinslaget i arbetsgivaravgifterna borde egentligen minska, skriver Ingvar Backle på Svenskt Näringsliv i en replik till TCO:s Eva Nordmark (bilden). Foto: Maja Suslin/TT

REPLIK. TCO:s ordförande Eva Nordmark föreslår i Dagens Industri (16/4) att avgiften till den allmänna pensionen ska höjas. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har sagt att en sådan höjning utreds av socialdepartementet och finansdepartementet. Även Kristdemokraterna har öppnat för att höja pensionsavgiften.

I ett näringslivsperspektiv är detta oroande signaler. Svenskt Näringsliv har länge pekat på bristen på försäkringsmässighet i arbetsgivaravgifterna, det vill säga att omkring en tredjedel av arbetsgivaravgifterna är ren skatt. 

Det syns tydligast i den allmänna löneavgiften som uppgår till 11,62 procent på lönen och inbringar 200 miljarder kronor varje år från arbetsgivarna till statskassan.

Skatteinslaget i arbetsgivaravgifterna borde egentligen minska. Nu utgör pengarna från arbetsgivarna en svår frestelse för politikerna.

Politikerna ser att den allmänna pensionen som andel av den tidigare lönen sjunker något framöver som en följd av att vi lever längre. Det är en bakgrund till det allt vanligare budskapet i pensionsdebatten att höja pensionsavgiften.

Men när tjänstepensionerna räknas in i den totala pensionen ser både nuvarande och prognostiserade pensionsutfall gynnsamma ut. Nio av tio medarbetare omfattas av kollektivavtalad tjänstepension. Avgifterna för dessa betalas också av arbetsgivarna.

Vissa krafter vill nu arbeta upp ett politiskt tryck på att ”åtgärda” ett i grunden väl fungerande pensionssystem. Det kommer i så fall att påverka arbetskraftskostnaderna och därmed också löneutrymmet. 

En ansvarstagande politik för pensionerna bör vara långsiktig och inte falla till föga för kortsiktig pensionspopulism.

Ingvar Backle, pensionsexpert Svenskt Näringsliv

Tidigare inlägg:

TCO: Höj avgiften till den allmänna pensionen 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies