Annons

Vårdmomsen – en sjuk skatt

DEBATT. Sedan juli 2019 har Sverige beskattat vissa hälso- och sjukvårdstjänster med 25 procents moms. Legitimerad vårdpersonal måste enligt Skatteverket nu ta ut 25 procents vårdmoms när de säljer sina vårdtjänster till en annan vårdgivare.

Foto:Jessica Gow

Vårdföretagarnas rapport ”Vårdmomsens effekter” vittnar om att patienter fått sämre tillgänglighet till vård, särskilt i glesbygdsområden. Bristen på legitimerad vårdpersonal har ytterligare förstärkts och många väntar nu på vård helt i onödan.

Vad ligger då bakom vårdmomsen?

Sverige har gjort en egen tolkning av hur vårdtjänster ska beskattas. Tolkningen vilar helt på Högsta förvaltningsdomstolens (HFD) domar gällande just uthyrning av vårdpersonal, främst HFD 2018 ref. 41.

HFD har tolkat frågan i ljuset av EU-rätten och kommit fram till att vårdtjänsten i och för sig kan utgöra sjukvård, men när den sker genom bemanning är det i stället en fråga om momspliktig personaluthyrning. HFD har lutat sig mot EU-domar som inte alls handlar om undantagen för vårdtjänster. När de avdömt frågan om moms och vård, enligt artikel 132.1 b och c i EU:s momsdirektiv, har de tagit stöd i domar om utbildning och omsorgstjänster, tjänster som inte kräver legitimerad yrkespersonal.

HFD har alltså inte tagit hänsyn till att det finns en definition av vilka vårdtjänster som aldrig kan momsbeläggas. Undantaget är absolut. Ingen medlemsstat inom EU får lägga moms på ”sjukvårdande behandling som ges av medicinska eller paramedicinska yrkesutövare såsom dessa definieras av medlemsstaten i fråga”. Detta bekräftas bland annat i domen Peters C700/17.

Som medlemsland i EU har Sverige lojalitetsplikt mot EU-rätten. Dessutom ska Sveriges tolkning av beskattning stämma överens med andra EU-länders tolkningar. Här kan vi titta på vårt grannland Finland, där den finska Högsta förvaltningsdomstolen har tolkat vårdundantaget diametralt motsatt jämfört med Sverige.

Har domar från Finland betydelse för oss i Sverige? Ja. Finland har avdömt vårdundantaget långt tidigare än Sverige, som i domen HFD 2013:40. Med tanke på de finska domarna är det uppenbart att svenska HFD haft en skyldighet att begära förhandsavgörande från EU-domstolen, eftersom det stod klart att andra EU-länder bedömt sakfrågan på annat sätt.

I stället har Sverige nu i ett år beskattat vård, helt i strid med EU-rätten. HFD har inte tagit hänsyn till hela EU:s momsdirektiv och de har bortsett från tidigare relevanta EU-domar samt andra EU-länders domar. Sverige har inte tagit till sig de fakta som talar för en fortsatt skattefrihet för vårdtjänster. Vi anser att detta är helt felaktigt och att vårdmomsen dessutom äventyrar vården i Sverige, vilket i slutänden drabbat patienterna.

 

Hanna Bergendahl, leg tandläkare
Mikael Edman, skattejurist


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Småföretagarnas RiksförbundAnnons

Småföretagen håller världen snurrande

Småföretagare står för över 90 procent av svenskt näringslivs företagande. En sektor som skapar fyra av fem nya jobbtillfällen och som är grunden för den svenska välfärden. Ändå är klimatet tufft och Småföretagarnas Riksförbund menar att det måste skifta till att bli mer småföretagarvänligt.

Småföretagarnas Riksförbund är en organisation av småföretagare, för småföretagare. Syftet är att lyfta småföretagarnas behov i den allmänna debatten och målet är att det ska vara enkelt, tryggt och lönsamt att driva företag i Sverige.

– Att inte satsa på småföretagen är att inte satsa på välfärd och jobbtillfällen. Aspekter som krånglig regelefterlevnad och byråkrati, höga skatter och ett sjuklöneansvar som är ohållbart försvårar för småföretagarna och klimatet måste ändras, säger Peter Thörn, Förbundsordförande och (med-)grundare till ett 10 tal småföretag. 

Småföretagarvänlig attityd

Det är Sveriges regering och riksdag som sätter spelreglerna för småföretagare och riktlinjerna tolkas av myndigheterna. Småföretagarnas Riksförbund vill att tolkningarna görs på ett mer småföretagarvänligt sätt och att attityden från alla som interagerar med småföretag, från tjänstemän till riksdagspolitiker, ändras.

– En del av vårt arbete är att åka runt i våra kommuner och diskutera behovet av en positiv inställning och interaktion till småföretagarna med lokala politiker. En annan viktig del i vårt arbete är att stötta förbundets medlemmar med förmåner och tjänster som skapar en bra och trygg grogrund för småföretagare, säger Peter. 

Vad innebär det att vara medlem?

Att driva företag är roligt men även komplext och för att underlätta i vardagen har förbundet skapat förmåner och tjänster som underlättar, uppdelade i tre grupper:

Enklare - förmåner som underlättar bokföring och hjälp att komma i kontakt med rätt personer för administrativa tjänster bland annat.

Tryggare - försäkringar som till exempel företagsförsäkring för trygghet under arbetet samt pensionsförsäkring som gör att du är trygg på ålderns höst.

Lönsamt - ramavtal har förhandlats fram kring bland annat telefoni, friskvård, transport och resor för ökad lönsamhet.

– Kärnan hos oss är att man deltar i engagemanget för att lyfta småföretagarnas röst i landet. Genom att vi går samman i ett förbund kan vi kommunicera en gemensam stark röst och vilja så att även den lilla företagarens behov hörs, berättar Peter. 

Tryggt att driva företag

För småföretagare kan försäkringar kännas som en värld av snåriga val. Därför har Småföretagarnas Riksförbund tagit fram lösningar för bland annat tjänstepension, privatvårdsförsäkring, olycksfallsförsäkring och livförsäkring i ett trygghetspaket.

– Det finns många olika lösningar, leverantörer och finstilt text att gå igenom för att vara säker på att försäkringen blir rätt. Vi har tagit fram alternativ som är unikt anpassade för just småföretagande. Till exempel är tjänstepensionen vi har förhandlat fram enkel och optimerad för just småföretagare, säger Peter. 

Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund står man inte ensam om något oförutsett händer. Allt från företagsförsäkring till sakförsäkring och tjänstepension är framtaget för att passa småföretagare och göra vardagen enklare, lönsammare och tryggare.

– Vi förhandlar för alla våra medlemmar vilket innebär att vi har försäkringslösningar som är prisvärda. Det går inte att som enskild företagare få lika bra skydd för mindre pengar någon annan stans idag, säger Peter. 

Har du frågor om vad vi står för och vad det innebär för dig som egenföretagare att vara medlem? Tveka då inte att kontakta oss. Tel:+4642342850, info@smaforetagarna.se, www.smaforetagarna.se 

Mer från Småföretagarnas Riksförbund

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Småföretagarnas Riksförbund och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?