ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Var står Suhonen i synen på skolan?

  • Barbara Bergström, grundare av Engelska skolan. Foto: Pressfoto

Daniel Suhonen är en flitig deltagare i samhällsdebatten. Sedan en tid är han starkt inriktad på att angripa Internationella Engelska Skolan. Skälet är väl att Suhonen och den grupp han leder har som ideologisk målsättning att avskaffa friskolesystemet, och Engelska Skolan är den enda organisation som fortsätter med snabb expansion i grundskolan. Därav att vi hamnar i skottgluggen.

Debatten skulle kunna vara upplysande, om Suhonen et consortes ville följa grundregler för en meningsfull diskussion, som att på allvar ta upp motståndarens centrala argumentering samt avstå från att pådyvla andra onda intentioner. Det gör han inte. Även Suhonens senaste artikel (AB ledare 16 maj) har karaktären av grova och falska tillmälen om syftet med min livsgärning, under rubriken ”Barbara Bergström gör guld av segregationen”.

I en artikel i Dagens Industri (11 maj), liksom i boken ”Tough Love” (Ekerlids förlag) har jag utförligt beskrivit mitt motiv för att 1993 starta Engelska Skolan, som ett nödvändigt alternativ till den dominerande ”flumskolan”. Jag ville etablera en skola med ordning, struktur och höga förväntningar i stället för kaos i arbetsmiljön, ett dagligt kaos som framförallt gick ut över pojkar från arbetarklassen och invandrarpojkar.

Efter alla artiklar från Suhonen vet jag fortfarande inte var han står i de centrala frågorna om kunskapsinriktning och ordning i skolan som arbetsplats. LO har ett förflutet i denna grundfråga, som organisationen borde vara stolt över. Den då skolansvarige på LO, Gudmund Larsson, vände sig med kraft mot den flumpedagogiska våg (under namn av ”reformpedagogik”) som gjorde sitt intåg även hos socialdemokratin.

I sin betydelsefulla bok ”En resa i första klass” (2001) fastslog Larsson att det ”inte är reaktionärt att kräva ordning, reda, disciplin och respekt för vuxna i skolan av eleverna i skolan”. Han fortsatte: ”Allt för mycket tid går åt att överhuvud taget få ordning i klassen, få eleverna att komma i tid, att sätta sig på plats.” Det är, framhöll Larsson ”helt enkelt nödvändigt att gå direkt på yttringarna, att återskapa normer, respekt för normer och sanktioner mot dem som inte följer normerna.”

Jag har ingen aning om var Suhonen och hans medarbetare står i grundfrågorna om skolan, eftersom hans enda tes – framförd igen och igen och igen – är att vara emot aktiebolag som driftsform. I sin senaste artikel kallar han aktiebolagsformen ”unikt pervers”.

Detta är lite märkligt eftersom Daniel Suhonen själv sedan sex år driver sin verksamhet i form av ett aktiebolag (organisationsnummer 559008-8984), som han startade efter succén med boken om Håkan Juholt. Måhända fann Suhonen, liksom jag, att aktiebolagsformen var väl etablerad och enkel när man startar något nytt. 

Suhonen verkar dock ha använt sitt aktiebolag för en skicklig skatteplanering som ligger bortanför min horisont och vana. För det senast redovisade året betalade han en skatt på inkomsterna om 2,4 procent, detta utan att ha någon anställd personal och utan investeringar, åren dessförinnan 7,3 procent respektive 4,6 procent. ”Övriga externa kostnader” drar varje år kraftigt ner det redovisade resultatet och därmed skatten. Eftersom bolaget saknar revisor är det inte så transparent som ett normalt aktiebolag.

När Suhonen skriver ledare för Aftonbladet, kan det vara rimligt att påpeka att även Aftonbladet är ett aktiebolag, och i en börsnoterad koncern.

Jag tror inte för ett ögonblick att Suhonen har andra motiv än socialistisk övertygelse för det han framför i sina ledare och andra artiklar, oavsett hans aktiebolag. Ej heller tror jag att Aftonbladets journalister har ”vinst” som drivkraft i sitt arbete. På motsvarande sätt begär jag respekt för att jag har starka, autentiska övertygelser om vad som skapar en bra skola, även med aktiebolaget som praktiskt fungerande verksamhetsform.

Barbara Bergström

Grundare av Internationella Engelska Skolan

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer