1515
Annons

Var finns planen för vaccinet?

DEBATT. Regeringen har haft nära ett år på sig att planera för vaccination. Ändå verkar de sakna en plan.

För varje dag som går ökar min frustration, min uppgivenhet och samtidigt ökar min ilska. Hur fungerar regeringen och landet i kristider? Vi medborgare är fortfarande fullständigt utelämnade i total ovisshet om hur vi alla ska vaccineras.

Det är allom bekant att Israel snart eller redan vaccinerat 25 procent av befolkningen. England har kommit en väsentlig bit på väg liksom USA och Kanada. Även Schweiz vaccinerar nu i snabb takt medborgare över viss ålder. Samtidigt har vi vaccinerat 1 procent av befolkningen!

Vissa regioner vägrar använda vaccin på grund av ersättningsfrågor. Andra deklarerar att de bara använder halva antalet satser, spar den andra halvan trots att så inte skall ske.

Regeringen har haft praktiskt taget ett år på sig att planera för vaccination. Åtminstone sex månader sedan Läkemedelsbolagen signalerade att till årsskiftet har vi förmodligen godkända vaccin.

Finns det någon plan? Om så har jag som medborgare inte fått någon information. Annat än vilken grupp man tillhör i prioriteringsordningen.

Vad värre är, jag har ringt min vårdcentral. Som 71-åring är jag i Fas 2-gruppen det vill säga det borde snart vara min tur. Svaret jag får är fråga inte för vi vet inte någonting.

Jag ringer 1177 tyvärr exakt samma svar. Jag ringer Vaccination Direkt där jag tar min säsongsinfluensaspruta varje år. De är uppgivna eftersom de inte fått någon som helst information. I dag läser jag att apoteken är i samma situation.

Jag fick just information från en mycket nära och kär vän som är mycket allvarligt cancersjuk. Han ringde därför till sitt sjukhus och fick samma svar. Vi vet ingenting. Min mamma är 93 år bor ensam hemma och har följt alla instruktioner till punkt och pricka. Även hon får svar att information saknas.

Hur kan detta vara möjligt att vår statsminister, som har ansvaret, och hans regering inte har en färdig plan hur vaccinet skall fördelas distribueras och injiceras?

Om de inte vet vilken exakt dag som allt kommer fram till medborgarna borde de tala om var man skall vaccineras och ungefärlig tidplan. Betänkligt att detta inte sker och till del också märkligt att såväl medborgare som tredje statsmakten liksom oppositionen sitter så stilla och tiger. Typiskt svenskt beteende tyvärr. Vem törs höja rösten och kräva förändring med risk för att få kritik av olika skäl.

Som en parantes kan också noteras att med stor sannolikhet kommer det krävas ett vaccinationsintyg för att kunna resa fritt till andra länder likväl som säkert till Sverige.

Även här brister det, naturligtvis, regeringen skyller på EU och gör ingenting.

Det går inte att bara luta sig mot EU. Astra Zenecas vaccin används i Storbritannien, eventuellt också i andra länder men inte i Sverige. Värnar inte dessa länder om sina medborgare? Vi behöver vaccin nu.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Replik: Med Hyresgästföreningens förslag är vi tillbaka på ruta ett

Foto:Hasse Holmberg/TT

I en replikvår artikel om behovet av hyreshöjningar i Stockholm, skriver Susanne Sjöblom och Sofia Kloo på Hyresgästföreningen att Fastighetsägarna vill chockhöja hyrorna i Stockholm. Därefter slår de fast att de aldrig kommer att ”gå med på att låta Sveriges hyresgäster stå för hela notan när hyresvärdarnas kostnader ökar i samhällskrisen”. På den senare punkten är vi överens. Om Hyresgästerna skulle stå för den kostnadsökning som förvaltningen av hyresrätter nu drabbas av, skulle hyrorna behöva höjas med cirka 25 procent. 

Den förhandlingsmodell som vi, tillsammans med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta, enats om säkerställer nämligen att så inte blir fallet. En höjning med 9,5 procent innebär att kostnaderna delas på ett sätt som är entydigt till hyresgästernas fördel. Hyresvärdarna står för mer än 60 procent av notan. För den majoritet av landets hushåll som äger sitt boende finns det ingen motsvarande krockkudde när stora kostnadsökningar slår mot samhällsekonomin. 

Det innebär att modellen fungerar precis som det var tänkt; att hyresutvecklingen långsiktigt ska bli mer stabil genom att jämna ut kostnadssvängningarna. Sjöblom och Kloo gör dock en annan tolkning. Av deras resonemang att döma ska hyresvärdarna ta mer eller mindre hela notan när kostnaderna ökar. Men det räcker inte med det. De föreslår dessutom att hyrorna ska sänkas när dagens höga inflation minskar. Det skulle möjligen kunna diskuteras i en situation med långvarig deflation, men Sjöblom och Kloo anser att en minskad kostnadsökningstakt i sig kan motivera en hyressänkning. 

Den tolkning som Sjöblom och Kloo gör av den nya förhandlingsmodellen skulle få allvarliga konsekvenser för hyresrättens framtid. Det är svårt att hitta några argument för att äga och förvalta hyresrätter i en värld där kostnadsökningar inte kan delas med hyresgästerna och kostnadsminskningar kan leda till en hyressänkning. 

Vi hoppas att detta inte är Hyresgästföreningens verkliga uppfattning, utan räknar med att organisationen ska hedra den överenskommelse som de själva har kallat för ett nytt Saltsjöbadsavtal. I annat fall är vi tillbaka på ruta ett, där det råder fullständig oklarhet om vad förhandlingarna syftar till. Det är en situation som varken gynnar hyresgäster eller hyresvärdar.

Oskar Öholm, vd Fastighetsägarna Stockholm

Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera