Var är vaccinationsplanen?

DEBATT. Sverige står inför den största massvaccineringen i modern historia. Nu måste regeringen presentera en konkret plan där det framgår exakt vem som har ansvar för exakt vad, och exakt när det ska genomföras. Vårens orimligt långsamma covid-19-provtagning får inte upprepas, skriver Ulf Kristersson.

DETALJERAD PLAN. Exakt vem ska ansvara för exakt vad? Detta är en massvaccination som Sverige aldrig varit med om. Att sticka sprutan i armen är bara sista steget av en enorm logistisk utmaning, skriver moderatledaren Ulf Kristersson. På bilden vaccinering för säsongsinfluensa i Trelleborg.
DETALJERAD PLAN. Exakt vem ska ansvara för exakt vad? Detta är en massvaccination som Sverige aldrig varit med om. Att sticka sprutan i armen är bara sista steget av en enorm logistisk utmaning, skriver moderatledaren Ulf Kristersson. På bilden vaccinering för säsongsinfluensa i Trelleborg.

Det har varit ett påfrestande år för väldigt många. Coronaviruset har spridits över världen och totalt sett har över en miljon människor avlidit. Även här hemma är vi många som har förlorat någon nära. De ekonomiska skadorna är också mycket stora. Bara i Sverige är hundratusentals människor permitterade eller arbetslösa. Tusentals företag – nästan hela branscher – hotas av konkurs.

Det finns samtidigt ljus i tunneln. Tack vare enorma investeringar och stora framsteg inom forskningen håller flera covid-19-vaccin på att godkännas. Förra veckan meddelade EU-kommissionen att det kan ske redan till lucia.

Regeringens särskilda utnämnda vaccinsamordnare har skapat goda förutsättningar för svensk nationell tillgång till vaccin. Och inte minst tack vare Sveriges medlemskap i EU och möjligheten att delta i EU-gemensamma upphandlingar, står vi långt fram i kön när vaccin väl godkänns. 

Den nationella vaccinsamordnarens ansvar är dock begränsat till att få själva vaccinet till Sverige. Det är långt ifrån tillräckligt för att få i gång själva vaccinationen. Regionerna har en avgörande roll i det operativa arbetet, men redan i början av juni påpekade vi att det krävs en nationell plan för hur det praktiska arbetet med vaccinering ska gå till. Och den kan bara regeringen besluta om. Exakt vem ska ansvara för exakt vad? Detta handlar om en massvaccination som Sverige och världen aldrig varit med om. Att sticka sprutan i armen är bara sista steget av en enorm logistisk utmaning.

Den svenska regeringen har fortfarande inte presenterat någon nationell vaccinationsplan. För tre månader sedan lämnade Folkhälsomyndigheten en delredovisning till Socialdepartementet och konstaterade då att ”många frågeställningar” kvarstod. Det fanns inte rutiner för hur vaccin ska fördelas inom regioner eller mellan regioner. Inte heller var fördelningen av kostnadsansvaret klart. Rapporten slog också fast att en rad andra frågor var obesvarade, bland annat hur regionerna ska klara av att genomföra sitt uppdrag att tillhandahålla all kringutrustning som nålar och sprutor. Detta är inga oviktiga detaljer.

Sedan dess har varken regeringen eller regeringens myndigheter återkommit. I stället refererade socialminister Lena Hallengren så sent som i fredags till att det redan ”finns en nationell vaccinationsplan” och att Sverige sedan länge har etablerade strukturer från tidigare vaccinkampanjer. Det antyder att socialministern inte förstår vidden av den uppgift som väntar.

Regeringen måste nu omedelbart presentera en nationell vaccinationsplan. Det är nödvändigt för att regionerna ska få rätt förutsättningar att klara av sitt viktiga ansvar att klara av snabb och effektiv distribution av vaccin.  Moderaterna ser nu fyra akuta frågetecken som måste rätas ut:

1) En heltäckande och operativ plan.
Helt avgörande för att vi ska lyckas bättre med vaccinering än med testerna, är att ansvarsfrågan blir tydlig. Den massvaccination som väntar ställer helt nya krav på statlig styrning än tidigare vaccinkampanjer. I stället för att 21 regioner ska behöva uppfinna hjulet på nytt måste regeringen ta fram en heltäckande vaccinationsplan som inkluderar distribution, kartläggning av alla behov och inköp av nödvändigt material. Regeringen måste också se till att det finns nationella förstärkningsresurser om något går fel. 

2) Nödvändiga beslut måste fattas nu.
Det finns en uppenbar risk att besluten dröjer när flera olika mindre och regionala instanser är inblandade samtidigt som det saknas statlig styrning. Regeringen måste därför omedelbart redovisa en plan för vilka beslut som behöver fattas och vilka författningar och föreskrifter som behöver justeras för att möjliggöra en snabb och säker massvaccination. Till exempel borde regeringen nu besluta att vaccin mot covid-19 ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet, vilket har stor betydelse för hur vaccinet ska hanteras i regionerna. Även läkemedelsfrågan om man har rätt att bryta förpackningar måste redas ut, annars riskerar det att försvåra en rationell fördelning av vaccin över landet med vaccin som levereras i större enheter.

3) Detaljerad prioriteringsordning.
I den delredovisade vaccinationsplanen har Folkhälsomyndigheten angivit en prioritetsordning där alla över 70 år, de som är riskgrupper samt hälso- och sjukvårdspersonal ska prioriteras. Redan det omfattar över 2,6 miljoner människor – var fjärde svensk. En mycket mer detaljerad prioriteringsordning måste tas fram.

4) Statligt kostnadsansvar.
För att kostnaderna inte ska sätta käppar i hjulet måste regeringen vara tydlig med att staten nu står för kostnaden. Varje vecka förlorar Sverige uppskattningsvis fyra miljarder kronor, men trots det är finansieringen fortfarande oklar. Regionerna har i grunden kostnadsansvaret för det nationella vaccinationsprogrammet, men den typ av massvaccination som nu väntar är något helt annat än tidigare vaccinering. Själva utgiften får inte tillåtas bli ett hinder.

För varje vecka som går förlorar Sverige inte bara miljarder, utan vi riskerar också människoliv. Nu är inte tiden att snåla och tveka, utan tiden att fatta beslut. I kriser samarbetar man för att nå snabba och bra resultat. Men det kräver att någon leder arbetet och det är regeringens uppgift att leda riket.

Ulf Kristersson, partiledare, Moderaterna


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?