ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Var är Sveriges småföretagarminister?

  • UPPRYCKNING. Det svenska nyföretagandet har inte varit så lågt på tio år. Statistik från OECD visar att Sverige underpresterar på områden som regelförenkling och småföretagarnas digitalisering, skriver Jacob De Geer. Foto: Amanda Lindgren

DEBATT. I länder som Storbritannien, Kanada och Australien har småföretagarministrar spelat en avgörande roll för mindre företags framgångar och ekonomins utveckling, skriver Izettles Jacob De Geer. 

I Kanada har småföretagarministern Mary Ng dessutom öronmärkt två miljarder dollar för initiativ som ska fördubbla andelen kvinnliga företagare till 2025.

I den svenska regeringen finns ingen småföretagarminister. I stället har vi en näringsministerroll vars olika innehavare verkar tro att vi är kvar i en tid då de tunga industrierna var landets främsta jobbskapare. I själva verket är det i dag Sveriges en miljon småföretag som är landets viktigaste arbetsgivare.

Men det fundamentala skiftet verkar ha gått svenska politiker förbi. Här stiftas fortfarande regler på den tunga industrins villkor. Samtidigt kämpar de mindre företagen med en ständigt ökande regelbörda, några av världens högsta skatter och en stelbent arbetsrätt.

Politikernas passivitet kostar. Det svenska nyföretagandet har inte varit så lågt på tio år. Statistik från OECD visar att Sverige underpresterar på områden som regelförenkling och småföretagarnas digitalisering.

GEM, Global Entrepreneurship Monitor, vädjar till svenska politiker att effektivisera policies och program för småföretag. Och detta i en tid då vi ska välkomna hundratusentals nya svenskar och se till att de har ett jobb att gå till om dagarna.

Sverige behöver en Mary Ng: en dedikerad politiker som förstår att småföretagen är våra främsta jobbskapare och agerar därefter. Här är en att göra-lista:

Lätta på regelbördan. Mätningar från Tillväxtverket visar att företagens administrativa kostnader har ökat med 6 miljarder kronor på fem år.

Gör det lättare att anställa – Sänkningen av arbetsgivaravgiften behöver inkludera fler än bara unga och enmansföretagare som anställer sin första medarbetare.

Sänk skatterna. Sverige har de överlägset högsta företagsskatterna bland 16 jämförbara OECD-länder, enligt en färsk undersökning från Svenskt Näringsliv.

Minska jättarnas betalningstider. Svenska storbolag blir allt sämre på att betala fakturor i tid vilket leder till likviditetsbrist hos småföretagare som i sin tur hotar tillväxten. Hur kan svenska politiker låta småföretag agera bank åt storbolagen?

Satsa på digitaliseringen. Bara en bråkdel av svenska småföretag använder digitala verktyg för kritiska funktioner som kundhantering, marknadsföring och affärsutveckling. Vi måste starta fler utbildningsprogram och utveckla digitala verktyg anpassade efter deras behov och plånbok.

Ng arbetade många år i den familjeägda restaurangen och har en examen från Torontos universitet. Jag ser gärna att en blivande småföretagarminister vet hur det är att driva företag i verkligheten. Det skiljer sig nämligen ofta åt från den politiska teorin.

Jacob de Geer, grundare Izettle

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies