Annons

Vänsterpartiet: Dumt att legitimera Guaidó

REPLIK. Ett erkännande av Juan Guiadó riskerar bara att trappa upp konflikten i Venezuela ytterligare. Till skillnad från Liberalerna tar vi tydligt avstånd från en USA-ledd militär intervention i Venezuela, skriver Malin Björk och Håkan Svenneling (V) i en replik till Cecilia Wikström och Fredrik Malm (L).

KRUTDURK. Situationen i Venezuela kan bara lösas genom fredlig dialog och medling mellan parterna, inte genom att utomstående parter legitimerar den självutnämnde Juan Guiadó som president, skriver Malin Björk och Håkan Svenneling (V).
KRUTDURK. Situationen i Venezuela kan bara lösas genom fredlig dialog och medling mellan parterna, inte genom att utomstående parter legitimerar den självutnämnde Juan Guiadó som president, skriver Malin Björk och Håkan Svenneling (V).Foto:Fernando Llano

Cecilia Wikström och Fredrik Malm menar att Vänsterpartiet talar i skägget om Venezuela. Snarare verkar Liberalerna ha drabbats av selektivt tunnelseende.

Låt oss börja med att klargöra att V:s partigrupp i EU-parlamentet GUE/NGL är en konfederal grupp. Det innebär att vi inte alltid tycker lika i alla frågor. Vi har ingen partipiska och vi röstar ofta olika i omröstningar. Uttalandet om Venezuela av Gabi Zimmer är inget vi i Vänsterpartiet ställer oss bakom. 

När det gäller situationen i Venezuela har vi flera gånger klargjort vår ståndpunkt. Inte minst vår partiledare Jonas Sjöstedt har tydligt kritiserat Nicholas Maduro, inskränkningarna i demokratin och den politiska utvecklingen. Vänsterpartiet anser att den enda vägen framåt är fria demokratiska val, en förstärkt rättsstat och en fritt verkande opposition. 

Med denna bakgrund blir det absurt att anklaga oss och alla andra som inte omedelbart erkänner den självutnämnde Juan Guiadó som president för att inte ”ta avstånd från diktaturen i Venezuela.” 

Men till skillnad från Liberalerna tar vi tydligt avstånd från en USA-ledd militär intervention, och vi är tydliga med att inte låta Donald Trump hålla i taktpinnen. 

Trump är som bekant en ledare med synnerligen dåligt omdöme. Vi stöder i stället den linje som kräver förhandlingar som leder till nya, demokratiska val. Det är av högsta prioritet att dessa förhandlingar blir framgångsrika och därför vill vi att processen backas upp av FN. 

Situationen i Venezuela kan bara lösas genom fredlig dialog och medling mellan parterna, inte genom att utomstående parter legitimerar den självutnämnde Guiadó som president. 

Ett erkännande av Guiadó riskerar bara att trappa upp konflikten ytterligare. I värsta fall kan det leda till en internationell, väpnad konflikt enligt det kalla krigets logik med proxykrigföring, där förutom USA även Ryssland och Kina deltar.

Liberalernas angrepp på Vänsterpartiets demokratisyn ekar ihåligt. När det gäller till exempel vapenexport till diktaturer hörs inga invändningar från L. 

För Vänsterpartiet är kampen för demokrati på allvar. Så i stället för att försöka ta enkla partipolitiska poänger, gå i Trumps ledband och undergräva både FN och internationell folkrätt, sälla er till oss som på riktigt vill se en fredlig förhandlingslösning och nya demokratiska val i Venezuela.  

Malin Björk, EU-parlamentariker (V)

Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson (V)

Läs tidigare inlägg: 

Liberalerna: Tala ur skägget om Venezuela, V 


Innehåll från PA ConsultingAnnons

PA Consulting ser stora möjligheter att införa hållbarhetskrav med en fortsatt strategisk förflyttning

Ett alltför ensidigt fokus på compliance är en av riskerna för finansmarknadens aktörer vid införandet av hållbarhetsskraven. Bakom risken tornar kraven upp sig på att kombinera allt fler regelverk, med hållbarhetsklassificeringar och redovisning av innehav. Tongivande konsultföretaget PA Consulting ser dock stor potential i att kombinera dessa complianceprojekt med att säkerställa att affärsmässiga och strategiska frågor drivs framåt med fortsatt hög ambition. 

Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.
Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.

– Hela finansbranschen kommer att påverkas av de nya regelverken som drivits fram inom EU och de flesta lär reagera kraftfullt för att efterleva dem. Hållbarhetsarbete innebär dock en enorm potential som kan medföra mervärde för både aktieägare, medarbetare och kunder, konstaterar Lan-Ling Fredell, expert inom Circular Economy och medlem i PA Consultings Sustainability-team. 

Den strategiska planen är A & O

Både Lan-Ling och hennes kollega, Maria Gustavsson, Partner inom den finansiella sektorn och medlem i PA Consultings Sustainability-team, betonar att de nya regleringarna är bra i grunden, då de säkrar en övergripande standard. De understryker dock att det är centralt att inte tappa den strategiska och kreativa plan som också finns inom företagen sedan flera år tillbaka.

– Det är viktigt att ha en kontinuerlig omvärldsbevakning och att se möjligheterna med cirkulär ekonomi. Det finns alltid en tanke bakom nya regelverk, vilken kan vara kritisk för affären. Det här kan man utnyttja för att vidareutveckla sin organisation, snarare än att bara pricka av specifika regelverkskrav, anser Maria Gustavsson. 

En såväl strategisk som operativ partner

PA Consulting har en oerhört bred kundbas och flera gedigna referenser och internationella nätverk inom Sustainability-området. Ellen MacArthur och  den Europeiska investeringsbanken är två konkreta exempel. Företaget kan både agera som en strategisk partner och som en operativ sådan inom exempelvis compliance, inte minst tack vare sin starka IT-kompetens.

– Utvecklingen inom cirkulär ekonomi går oerhört snabbt. Ju fler som driver dessa frågor desto bättre. Vi står inför en spännande tid med stora förändringar och PA Consulting kommer att befinna sig mitt i dem, tillsammans med våra kunder, avslutar Maria Gustavsson. 

FAKTA

PA Consulting är ett management-konsultföretag med fokus på innovation och transformation. I Sverige är vi en ledande rådgivare i transformationsprogram inom privat och offentlig sektor. Vårt kunnande sträcker sig från framtagande av strategi och design till genomförande av förändringen. PA sysselsätter 3 200 anställda globalt varav 100 i Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om PA Consulting 

Mer från PA Consulting

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PA Consulting och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?