ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Vänsterpartiet: Dumt att legitimera Guaidó

  • KRUTDURK. Situationen i Venezuela kan bara lösas genom fredlig dialog och medling mellan parterna, inte genom att utomstående parter legitimerar den självutnämnde Juan Guiadó som president, skriver Malin Björk och Håkan Svenneling (V). Foto: Fernando Llano

REPLIK. Ett erkännande av Juan Guiadó riskerar bara att trappa upp konflikten i Venezuela ytterligare. Till skillnad från Liberalerna tar vi tydligt avstånd från en USA-ledd militär intervention i Venezuela, skriver Malin Björk och Håkan Svenneling (V) i en replik till Cecilia Wikström och Fredrik Malm (L).

Cecilia Wikström och Fredrik Malm menar att Vänsterpartiet talar i skägget om Venezuela. Snarare verkar Liberalerna ha drabbats av selektivt tunnelseende.

Låt oss börja med att klargöra att V:s partigrupp i EU-parlamentet GUE/NGL är en konfederal grupp. Det innebär att vi inte alltid tycker lika i alla frågor. Vi har ingen partipiska och vi röstar ofta olika i omröstningar. Uttalandet om Venezuela av Gabi Zimmer är inget vi i Vänsterpartiet ställer oss bakom. 

När det gäller situationen i Venezuela har vi flera gånger klargjort vår ståndpunkt. Inte minst vår partiledare Jonas Sjöstedt har tydligt kritiserat Nicholas Maduro, inskränkningarna i demokratin och den politiska utvecklingen. Vänsterpartiet anser att den enda vägen framåt är fria demokratiska val, en förstärkt rättsstat och en fritt verkande opposition. 

Med denna bakgrund blir det absurt att anklaga oss och alla andra som inte omedelbart erkänner den självutnämnde Juan Guiadó som president för att inte ”ta avstånd från diktaturen i Venezuela.” 

Men till skillnad från Liberalerna tar vi tydligt avstånd från en USA-ledd militär intervention, och vi är tydliga med att inte låta Donald Trump hålla i taktpinnen. 

Trump är som bekant en ledare med synnerligen dåligt omdöme. Vi stöder i stället den linje som kräver förhandlingar som leder till nya, demokratiska val. Det är av högsta prioritet att dessa förhandlingar blir framgångsrika och därför vill vi att processen backas upp av FN

Situationen i Venezuela kan bara lösas genom fredlig dialog och medling mellan parterna, inte genom att utomstående parter legitimerar den självutnämnde Guiadó som president. 

Ett erkännande av Guiadó riskerar bara att trappa upp konflikten ytterligare. I värsta fall kan det leda till en internationell, väpnad konflikt enligt det kalla krigets logik med proxykrigföring, där förutom USA även Ryssland och Kina deltar.

Liberalernas angrepp på Vänsterpartiets demokratisyn ekar ihåligt. När det gäller till exempel vapenexport till diktaturer hörs inga invändningar från L. 

För Vänsterpartiet är kampen för demokrati på allvar. Så i stället för att försöka ta enkla partipolitiska poänger, gå i Trumps ledband och undergräva både FN och internationell folkrätt, sälla er till oss som på riktigt vill se en fredlig förhandlingslösning och nya demokratiska val i Venezuela.  

Malin Björk, EU-parlamentariker (V)

Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson (V)

Läs tidigare inlägg: 

Liberalerna: Tala ur skägget om Venezuela, V 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer