ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Våldet har blivit en näringspolitisk fråga

  • NY SYN. Utvecklingen i Sverige ger ringar på vattnet även utomlands. 62 procent av medlemsföretagen säger att våldsvågen påverkat utländska kollegers och kunders syn på Sverige, skriver Livsmedelsföretagen och IKEM. Foto: Johan Nilsson/TT, Johan Nilsson/TT, Johan Nilsson/TT

DEBATT. IKEM och Livsmedelsföretagen har undersökt hur medlemmarna och deras anställda påverkas av det tilltagande gängvåldet. 32 procent av företagen har vidtagit eller planerar att vidta nya säkerhetsåtgärder och 27 procent beskriver den grova brottsligheten som mycket negativ för det lokala näringslivet, skriver Björn Hellman, Jonas Hagelqvist och Carl Eckerdal.

Våra två branschorganisationer, Innovations- och kemiindustrierna, IKEM, och Livsmedelsföretagen, företräder företag som tillsammans utgör cirka 25 procent av svensk industri.

Det senaste året har vi börjat höra allt fler berättelser från våra medlemmar om hur de och deras anställda påverkas av den negativa samhällsutvecklingen i form av hänsynslösa bombdåd och skjutningar på öppen gata.

Vi har nu undersökt mer ingående hur företagen påverkas av det allt grövre våldet och kriminaliteten.

Utifrån medlemsföretagens svar kan vi lyckligtvis slå fast att de bara i enstaka fall är måltavla för den grova brottsligheten. Men det betyder inte att de är opåverkade. Det stundtals terrorliknande våldet äger inte sällan rum i nära anslutning till arbetsplatser, vilka kan finnas mitt inne i samhället eller ute i industriområden.

Som en följd av detta har 32 procent av företagen vidtagit eller planerar att vidta nya säkerhetsåtgärder för sin personal och sina anläggningar.

Minst lika oroväckande är att 24 procent av företagen anger att deras personal känner sig otrygga på väg till och från arbetet, och 27 procent säger att den grova brottsligheten är mycket negativ för det lokala näringslivet.

Det här är första gången vi ställer de här frågorna till våra medlemsföretag. Och det i sig säger en hel del. För bara några år sedan fanns inte den här problematiken. Nu befinner sig våra företag – och stora delar av näringslivet – mitt i den. Våldsbrottsligheten har blivit en näringspolitisk fråga.

Utvecklingen i Sverige ger ringar på vattnet även utomlands. 62 procent av medlemsföretagen menar att Sverigebilden bland kolleger och kunder i andra länder skadats av våldsvågen. I förlängningen riskerar en bild av Sverige som ett otryggt land att slå rot och försämra företagens möjligheter att rekrytera kompetent personal från utlandet.

I sammanhanget kan detta kanske verka trivialt. Men en av svensk industris stora framtidutmaningar är just kompetensbristen och att kunna locka till oss och behålla talanger från andra delar av världen.

Då handlar det inte bara om att det enskilda företaget kan erbjuda goda villkor och en attraktiv arbetsplats utan också om att Sverige ses som ett attraktivt och tryggt land. En av Sveriges främsta konkurrensfördelar är lag, ordning och rättssäkerhet.

Stefan Löfven kopplar den ökande våldsbrottsligheten till arbetslöshet. Hur det sambandet faktiskt ser ut överlämnar vi till andra att bedöma, men om statsministern har rätt så kan vi slå fast att svensk industri sitter på en stor del av lösningen.

Det är våra företag som skapar arbetstillfällen och utgör ryggraden i det svenska välfärdsbygget. Våra medlemmar finns i landets alla kommuner, i glesbygd liksom i storstäderna, och de utgör inte sällan de största privata lokala arbetsgivarna. De vill inget hellre än att växa, utvecklas och anställa. Men det kan de inte göra om de mest grundläggande förutsättningarna för att bedriva näringsverksamhet – trygghet, rättssäkerhet, lag och ordning – urholkas.

Även om de flesta av oss inte drabbas direkt så påverkas desto fler indirekt. Det är detta som våra medlemsföretag ger uttryck för, och om utvecklingen inte vänds kan de långsiktiga konsekvenserna för samhället bli förödande.

Det är avgörande att den svenska staten snabbt återtar våldsmonopolet. Ingen medborgare skall behöva vara rädd för att deras hus sprängs i bitar eller att de riskerar att hamna i en gänguppgörelse på väg till jobbet.

Svensk industri skapar arbete och välstånd i hela Sverige. Förutsättningarna för att fortsatt kunna göra det behöver snabbt återupprättas. Trygghet och rättssäkerhet måste garanteras hela samhället, inklusive näringslivet, företagen och deras anställda.

Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen

Jonas Hagelqvist, vd Innovations- och kemiindustrierna, IKEM

Carl Eckerdal, chefsekonom Livsmedelsföretagen och IKEM

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer