ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

V: Centerpartiet underskattar AF:s problem

  • ARBETSFÖRMEDLINGEN. Forskning och erfarenheter tycks spela liten roll för Martin Ådahl (bilden) och C-ledningen, inte minst om dessa kommer i konflikt med nyliberala dogmer, skriver Ulla Andersson och Ali Esbati. Foto: Janerik Henriksson

SLUTREPLIK. Martin Ådahl gömmer sig bakom slitna talepunkter i sin replik om Arbetsförmedlingen (28/10). Tyvärr hjälper dessa inte dem som drabbas av den framstressade privatiseringen av Arbetsförmedlingen, skriver Ulla Andersson och Ali Esbati, Vänsterpartiet.

Det gäller i första hand långtidsarbetslösa samt personalen, men också de redan utsatta kommuner som ser kostnader övervältras på dem. Här kunde Martin Ådahl med fördel lyssna mer på Centerpartiets egna kommunpolitiker.

Ådahl fortsätter referera till olika utländska exempel. Inte ens Fores, den tankesmedja som Ådahl själv var med och startade, har lyckats påvisa att det blir billigare och bättre med privata aktörer.

Samma med den omfattande Arbetsmarknadsutredningen, vars arbete kortslöts med några pennstreck i januariöverenskommelsen. Det Ådahl kallar ”de mest framgångsrika exemplen” beskrivs där så här:

”Erfarenheter från dessa länder tyder på att detta resulterat i att de privata utförarna fokuserar på kostnadsminimering för att kunna överleva på marknaden, bland annat genom att arbetet standardiseras och traditionella coachnings- och matchningsinsatser används, i stället för att de privata utförarna satsar på att utveckla nya och innovativa arbetssätt.”

Som vi underströk i vår artikel, så verkar forskning och erfarenheter alltså spela en mycket liten roll för Ådahl och C-ledningen. Inte minst om dessa kommer i konflikt med kärt hållna nyliberala dogmer och längtan att överföra statliga medel till kommersiella aktörer.

Problem ska lösas genom ”bedömning, kontroll och uppföljning”. I verkligheten har detta gång på gång visat sig vara svårt och dyrt, men i Ådahls värld blir det både enkelt och billigt.

Det blir än märkligare när Ådahl tvår sina händer gällande Arbetsförmedlingens centralisering. Det är svårt att se hur man skulle kunna göra dessa stora neddragningar utan att det också syns i den geografiska närvaron.

Det var Januaripartierna som förhandlade fram vårbudgeten för 2019. Trots att behovet av resurser för att undvika kaos med personal och kontor var uppenbara valde man att inte göra något.

Arbetsförmedlingen behöver utvecklas. Det behövs lokal närvaro och mer tid för handläggarna till kontakt med arbetslösa och med lokala arbetsgivare. Det behövs mer resurser till bra yrkesutbildningar. Det behövs mer av individfokuserad samverkan mellan olika myndigheter.

Allt detta försvåras eller omöjliggörs av januaripartiernas oansvariga hantering av myndigheten.

Ulla Andersson och Ali Esbati, Vänsterpartiet

Tidigare inlägg:

Vänsterpartiet: AF-reformen drabbar de fattiga och kommunerna 

Centerpartiet: Arbetsförmedlingen måste klara av sin huvuduppgift 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer