1515

V: Centerpartiet underskattar AF:s problem

SLUTREPLIK. Martin Ådahl gömmer sig bakom slitna talepunkter i sin replik om Arbetsförmedlingen (28/10). Tyvärr hjälper dessa inte dem som drabbas av den framstressade privatiseringen av Arbetsförmedlingen, skriver Ulla Andersson och Ali Esbati, Vänsterpartiet.

ARBETSFÖRMEDLINGEN. Forskning och erfarenheter tycks spela liten roll för Martin Ådahl (bilden) och C-ledningen, inte minst om dessa kommer i konflikt med nyliberala dogmer, skriver Ulla Andersson och Ali Esbati.
ARBETSFÖRMEDLINGEN. Forskning och erfarenheter tycks spela liten roll för Martin Ådahl (bilden) och C-ledningen, inte minst om dessa kommer i konflikt med nyliberala dogmer, skriver Ulla Andersson och Ali Esbati.Foto:Janerik Henriksson

Det gäller i första hand långtidsarbetslösa samt personalen, men också de redan utsatta kommuner som ser kostnader övervältras på dem. Här kunde Martin Ådahl med fördel lyssna mer på Centerpartiets egna kommunpolitiker.

Ådahl fortsätter referera till olika utländska exempel. Inte ens Fores, den tankesmedja som Ådahl själv var med och startade, har lyckats påvisa att det blir billigare och bättre med privata aktörer.

Samma med den omfattande Arbetsmarknadsutredningen, vars arbete kortslöts med några pennstreck i januariöverenskommelsen. Det Ådahl kallar ”de mest framgångsrika exemplen” beskrivs där så här:

”Erfarenheter från dessa länder tyder på att detta resulterat i att de privata utförarna fokuserar på kostnadsminimering för att kunna överleva på marknaden, bland annat genom att arbetet standardiseras och traditionella coachnings- och matchningsinsatser används, i stället för att de privata utförarna satsar på att utveckla nya och innovativa arbetssätt.”

Som vi underströk i vår artikel, så verkar forskning och erfarenheter alltså spela en mycket liten roll för Ådahl och C-ledningen. Inte minst om dessa kommer i konflikt med kärt hållna nyliberala dogmer och längtan att överföra statliga medel till kommersiella aktörer.

Problem ska lösas genom ”bedömning, kontroll och uppföljning”. I verkligheten har detta gång på gång visat sig vara svårt och dyrt, men i Ådahls värld blir det både enkelt och billigt.

Det blir än märkligare när Ådahl tvår sina händer gällande Arbetsförmedlingens centralisering. Det är svårt att se hur man skulle kunna göra dessa stora neddragningar utan att det också syns i den geografiska närvaron.

Det var Januaripartierna som förhandlade fram vårbudgeten för 2019. Trots att behovet av resurser för att undvika kaos med personal och kontor var uppenbara valde man att inte göra något.

Arbetsförmedlingen behöver utvecklas. Det behövs lokal närvaro och mer tid för handläggarna till kontakt med arbetslösa och med lokala arbetsgivare. Det behövs mer resurser till bra yrkesutbildningar. Det behövs mer av individfokuserad samverkan mellan olika myndigheter.

Allt detta försvåras eller omöjliggörs av januaripartiernas oansvariga hantering av myndigheten.

Ulla Andersson och Ali Esbati, Vänsterpartiet

Tidigare inlägg:

Vänsterpartiet: AF-reformen drabbar de fattiga och kommunerna 

Centerpartiet: Arbetsförmedlingen måste klara av sin huvuduppgift 


Innehåll från RCO Security ABAnnons

Så kommer mobilen och elektroniska taggar att förändra fastighetsbranschen

Fastighetsägare vill i dag få bort dyrbar nyckelhantering och istället låta mobiltelefoner och elektroniska taggar fungera som elektroniska nycklar. Några som möjliggör det här är RCO Security AB som erbjuder lösningar inom passer- och säkerhetssystem. Nu skapar företaget ytterligare valmöjligheter för sina kunder genom sitt nya samarbete med den globala leverantören av identifieringsmjukvara – Precise Biometrics. 

Genom samarbetet med Precise Biometrics kan RCO Security AB nu integrera produkten YOUNiQ med sitt passersystem. Det här innebär att man med ansiktsigenkänning säkert och bekvämt kan hantera tillträde till olika typer av fastigheter. Tekniken bakom produkten baseras på artificiell intelligens som bekräftar individens identitet genom dess unika ansiktsdrag. 

– Det här är en produkt om ligger helt rätt i tiden. Digitaliseringen genomsyrar alla former av branscher och dess lösningar och det är viktigt för oss att ligga i framkant och erbjuda våra kunder smarta lösningar med hög säkerhet och utmärkt användarupplevelse, säger Patrik Dugge produktchef på RCO Security AB.

Digitala lås öppnar nya möjligheter

Digitala lås med mobila nycklar har funnits en tid, men lösningen har saknat smidig skalbarhet. Kontroll av access till enskilda dörrar innanför det yttre skalskyddet på en fastighet har varit besvärligt att administrera. Det har lett till att digitala lås mest har varit lämpliga för kommersiella fastigheter, kontor, coworking-utrymmen, gym och parkeringar.

Men i dag finns lösningar som RCO numera erbjuder tillsammans med sin partner Accessy, som gör att fastighetsägare på ett betydligt enklare sätt kraftigt kan skala upp digitaliseringen av låslösningarna i sina bestånd, till fler typer av fastigheter och dörrar längre in. Därmed uppnås stora tids-, resurs-, och kostnadsbesparingar som kommer att skapa mervärde för användarna. När man väl har ett digitalt passersystem på plats, kan man därefter integrera andra funktioner som möjligheten att reglera belysning och värme beroende på om någon befinner sig i en lokal eller inte. 

Integrera olika tekniska system i en fastighet

Andra typer av system som ska kunna knytas ihop kan till exempel vara inbrottslarm, fastighetsboxar och olika typer av administrationssystem. Att få bort flera nivåer av administration är ofta målet. 

Magnetkontakter kan ytterligare skala upp digitaliseringen. Om en magnetkontakt indikerar att ytterdörren inte är stängd blir det ineffektivt om värmen är på, och skulle då kunna justeras automatiskt genom integration mellan passagesystemet och styr och regler.

– Vi ser en väldigt stark utveckling just nu inom digitala låslösningar vilket skapar många nya möjligheter för fastighetsbranschen. Möjligheter vi vill fortsätta erbjuda med vårt växande produktutbud, avslutar Patrik Dugge.  

Om RCO Security AB

RCO Security utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem. Genom deras närhet till sina kunder skapar de en trygg, säker och smidig vardag – vare sig man har behov av ett kodlås vid en enda dörr eller ett stort integrerat system för styrning av passer och inbrottslarm i flera fastigheter spridda över landet.

Läs mer på www.rco.se

 

Mer från RCO Security AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RCO Security AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?