Under de snart femtio år som vi har drivit företag har Sverige förändrats från att vara en delvis korporativ ekonomi med stora exporterande industriföretag till ett näringsliv som är ett av världens mest internationellt integrerade. Stora stelbenta byråkratier har ersatts av en mångfald självständiga och flexibla företag i många olika storlekar.
Den utvecklingen kan inte tas för given. Vi påmindes om detta när vi läste Magnus Henreksons viktiga påpekande i Di den 13 juni att det under perioden 1950–1990 inte skapades några nya jobb i den privata sektorn. Den utvecklingen var inte hållbar. Det är den privata sektorn som måste stå för skatteintäkterna för att försörja vår offentliga sektor och ge resurser till välfärd och omsorg.
Under de tre regeringarna Bildt, Persson och Reinfeldt sänktes skattetrycket och förutsättningarna för entreprenörer och företagsbygge förbättrades kraftigt. Därtill har ett flertal liberaliseringar i samhället också bidragit till att skapa det fina företagsklimat vi har i dag.
Mellan 1993 och 2020 skapades 1,2 miljoner nya jobb netto i den privata sektorn, enligt Magnus Henrekson.
Den pågående pandemin har som alla vet inte bara medicinska och sociala konsekvenser. Den ställer också frågor kring samhällsekonomin och hur den ska komma i gång igen. En extrem penning- och finanspolitik i världens stora ekonomier bidrar till att hålla börshumöret uppe, men det får inte dölja de stora realekonomiska konsekvenser som utspelar sig: många företag går i konkurs, arbetslösheten stiger snabbt.
Som samhälle behöver vi lyckas återskapa lika många jobb och lönsamma sysslor som har gått förlorade (och helst ännu fler). Ingenting kan vara viktigare för den som bryr sig om den framtida välfärden.
Mot den bakgrunden är reaktionerna från svensk politik häpnadsväckande. Det framstår nu som viktigt från höger till vänster att företag ska stoppa utdelningar. Röster höjs nära och i regeringen om framtida kapitalskattehöjningar. Att arbetstagarna även fortsatt ska ha avgörande inflytande över vem som ska vara kvar när ett företag behöver dra ned verkar ha hög politisk prioritet.
Varför talar finansministern inte om hur viktigt entreprenörskapet är framåt, nu när en halv miljon nya jobb behöver skapas? Någon annan möjlig väg för att finansiera de utgifter och den skuld staten nu tvingas bygga upp finns ju inte. Höjda skatter på kapital och höga inkomster skulle bara minska möjligheterna att finansiera välfärden.
Det borde vara självklart men förtjänar att påpekas: När företag skapas och växer så ökar sysselsättningen och alla får det bättre.
I vår egen företagssfär har antalet medarbetare gått från knappa 200 personer år 1975 till cirka 10.000 i dag. Genom lönsamma och växande företag driver vi också på utvecklingen mot ett mer hållbart och jämlikt samhälle. Vi vill medverka till att denna positiva utveckling kan fortsätta.
En förutsättning är att entreprenörer och aktieägare kan få avkastning på sina satsningar. Därför är de negativa uppfattningar som hörs från många politiker i dag om att stoppa utdelningar från våra företag mycket skadliga.
Naturligtvis ska bolag som har hamnat i svårigheter på grund av Coronapandemin vara försiktiga med utdelningar. Men att allmänt bannlysa utdelningar är mycket skadligt för samhället.
Näringslivets utdelningar går i stor utsträckning till forskning och utveckling samt skapar utrymme för de nya satsningar som görs av entreprenörer inom den privata sektorn. Med det som bas kan nya fantastiska företag startas och utvecklas. Entreprenörer som etablerar starka varumärken på internationella marknader och bejakar behovet av hållbarhet och människors lika värde.
I Norden i dag har vi kanske världens bästa förutsättningar att utveckla företag – den modellen måste vi slå vakt om. Det handlar om välutbildad arbetskraft, stabil demokrati och ett skattesystem med goda möjligheter att bygga företag.
Det sistnämnda byggde politiken bort under 70- och 80-talen. Svensk politik får inte göra om det misstaget.
Anders Börjesson, ordförande i Tisenhult-gruppen, en familjeägd företagsgrupp med helägda onoterade bolag samt stort ägande i börsbolagen Addtech, Lagercrantz och Bergman & Beving
Malin Nordesjö, vd i Tisenhult-gruppen AB