ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Vägen in

Uppsala: Vi vill ta helhetsansvar för arbetsmarknadspolitiken

  • SAMARBETE. Genom att ge kommuner som oss ett större ansvar kan vi skräddarsy individuella lösningar som passar behoven på den lokala och regionala arbetsmarknaden, skriver S, M och L i Uppsala kommun. Foto: Pontus Lundahl/TT, Pontus Lundahl/TT, Pontus Lundahl/TT

SLUTREPLIK. Genom att ge kommuner som Uppsala ett större ansvar kan vi skräddarsy individuella lösningar som passar behoven på den lokala och regionala arbetsmarknaden.

Vi befinner oss i ett allvarligt läge och fler måste ut i egen försörjning. Individer hamnar i allt större utsträckning i det sociala skyddsnätets sista alternativ, kommunens försörjningsstöd, i stället för att omfattas av proaktiva arbetslöshetsförsäkringar och program som hjälper dem att ta steget som krävs för att få in en fot på arbetsmarknaden.

Uppsala kommun vill varken skapa en kommunal arbetsförmedling eller ersätta privata aktörer. Ansökan om att bli en försökskommun syftar till att få ta ett helhetsansvar för arbetsmarknadspolitiken och samtidigt samordna kommunens och befintliga privata arbetsmarknadsinsatser. Uppsala som försökskommun kan snarare skapa en möjlighet för privata aktörer att få en större del av förmedlingen. 

Genom vår ansökan till försökskommun vill vi både informera arbetsmarknadsdepartementet om tillståndets allvar samt erbjuda en lösning på problemet. För hur vi än vrider och vänder på det så kommer det nuvarande läget att brista. 

Kommunerna har successivt fått ta en allt större del av kostnaderna för arbetslösheten. Samtidigt äger kommunerna bara delar av verktygen för få fler människor i arbete. Den korta framförhållningen med etableringsersättning på två år måste ge möjlighet för kommunen att få ta ett större ansvar för hela samordningen.

Kommunerna har bland annat ansvar för vuxen- och yrkesutbildningar inom Komvux samt SFI. Genom att ge kommuner som Uppsala ett större ansvar kan vi skräddarsy individuella lösningar som passar behoven på den lokala och regionala arbetsmarknaden.

Vi vet att vår ansökan går emot hur vi organiserar arbetsmarknadspolitiken i dag, men det vore direkt oseriöst att inte leta efter lösningar där de faktiskt finns. Vi välkomnar därför att arbetsmarknadsdepartementet nu ser över de juridiska förutsättningarna för kommunerna att vara aktörer. Det är ett steg i rätt riktning.

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun

Mohamad Hassan (L), 1:e vice ordförande kommunstyrelsen i Uppsala kommun

Fredrik Ahlstedt (M), 2:e vice ordförande kommunstyrelsen i Uppsala kommun

Läs tidigare inlägg: 

S, M och L i Uppsala: Vi vill ta över ansvaret för arbetsmarknadspolitiken 

Almega: Kommuner får inte agera jobbförmedlare 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer