Annons

Uppsala: Vi vill ta helhetsansvar för arbetsmarknadspolitiken

SLUTREPLIK. Genom att ge kommuner som Uppsala ett större ansvar kan vi skräddarsy individuella lösningar som passar behoven på den lokala och regionala arbetsmarknaden.

SAMARBETE. Genom att ge kommuner som oss ett större ansvar kan vi skräddarsy individuella lösningar som passar behoven på den lokala och regionala arbetsmarknaden, skriver S, M och L i Uppsala kommun.
SAMARBETE. Genom att ge kommuner som oss ett större ansvar kan vi skräddarsy individuella lösningar som passar behoven på den lokala och regionala arbetsmarknaden, skriver S, M och L i Uppsala kommun.Foto:Pontus Lundahl/TT, Pontus Lundahl/TT, Pontus Lundahl/TT

Vi befinner oss i ett allvarligt läge och fler måste ut i egen försörjning. Individer hamnar i allt större utsträckning i det sociala skyddsnätets sista alternativ, kommunens försörjningsstöd, i stället för att omfattas av proaktiva arbetslöshetsförsäkringar och program som hjälper dem att ta steget som krävs för att få in en fot på arbetsmarknaden.

Uppsala kommun vill varken skapa en kommunal arbetsförmedling eller ersätta privata aktörer. Ansökan om att bli en försökskommun syftar till att få ta ett helhetsansvar för arbetsmarknadspolitiken och samtidigt samordna kommunens och befintliga privata arbetsmarknadsinsatser. Uppsala som försökskommun kan snarare skapa en möjlighet för privata aktörer att få en större del av förmedlingen. 

Genom vår ansökan till försökskommun vill vi både informera arbetsmarknadsdepartementet om tillståndets allvar samt erbjuda en lösning på problemet. För hur vi än vrider och vänder på det så kommer det nuvarande läget att brista. 

Kommunerna har successivt fått ta en allt större del av kostnaderna för arbetslösheten. Samtidigt äger kommunerna bara delar av verktygen för få fler människor i arbete. Den korta framförhållningen med etableringsersättning på två år måste ge möjlighet för kommunen att få ta ett större ansvar för hela samordningen.

Kommunerna har bland annat ansvar för vuxen- och yrkesutbildningar inom Komvux samt SFI. Genom att ge kommuner som Uppsala ett större ansvar kan vi skräddarsy individuella lösningar som passar behoven på den lokala och regionala arbetsmarknaden.

Vi vet att vår ansökan går emot hur vi organiserar arbetsmarknadspolitiken i dag, men det vore direkt oseriöst att inte leta efter lösningar där de faktiskt finns. Vi välkomnar därför att arbetsmarknadsdepartementet nu ser över de juridiska förutsättningarna för kommunerna att vara aktörer. Det är ett steg i rätt riktning.

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun

Mohamad Hassan (L), 1:e vice ordförande kommunstyrelsen i Uppsala kommun

Fredrik Ahlstedt (M), 2:e vice ordförande kommunstyrelsen i Uppsala kommun

Läs tidigare inlägg: 

S, M och L i Uppsala: Vi vill ta över ansvaret för arbetsmarknadspolitiken 

Almega: Kommuner får inte agera jobbförmedlare 

Innehåll från ItrimAnnons

Kost, träning och återhämtning är byggstenar i hållbara levnadsvanor

Hållbarhet som koncept är stort i Sverige, och många gör allt de kan för att säkerställa en trygg framtid för kommande generationer. Men att upprätthålla ett hållbart leverne för oss själva anser Anders Söderlund, vd på Itrim, alltför ofta åsidosätts.

– Hållbarhet går längre än att panta burkar och återvinna papper. Vi behöver skapa ett hållbart levnadssätt för oss själva för att må bra. 

Enligt Brundtlandskommissionen beskrivs hållbarhet som hur man kan leva för att tillfredsställa dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjlighet att tillfredsställa sina behov. Denna beskrivning anser Anders stämma bra överens med synen vi bör ha på vårt eget välmående. 

– Om vi inte tar hand om oss själva dagligen, både fysiskt och psykiskt, riskerar vi att inte kunna leva våra liv fullt ut och tillgodose våra egna behov genom hela livet.

Hållbara och individuella levnadsvanor

Samhället är i en hållbarhetskris vad avser klimat och biologisk mångfald. På samma vis har vi en hälsokris där vi äter fel, rör oss allt mindre och gradvis blir mer överviktiga. Det är inte hållbart betonar Anders. Vi behöver ändra detta och uppnå hållbara levnadsvanor.

I 20 år har Itrim byggt framgångsrika, forskningsbaserade koncept som hjälpt medlemmar att både etablera och bibehålla hållbara vanor inom kost, träning och återhämtning. Med ett brett utbud av tjänster hjälper de både individer och organisationer att nå de mål som kan säkerställa en bättre framtid – på individnivå. 

– Vi märker att många vill uppnå både snabba och hållbara resultat. Detta har tidigare setts som motsatsförhållanden, men våra individanpassade upplägg säkerställer att de resultat som snabbt uppnås faktiskt kan bibehållas i längden, säger Anders och fortsätter:

– Vi är så säkra på våra koncept att vi erbjuder en viktminskningsgaranti. Detta innebär att vi garanterar att du når ditt viktmål, men om du mot förmodan inte skulle göra det får du pengarna tillbaka. 

Stresshantering i vardagen

Itrim utvecklas ständigt efter behovet på marknaden. 

– Vi arbetar kontinuerligt med att möta de behov som vi märker finns både på marknaden i stort, och hos våra redan existerande medlemmar. Med en ökad förståelse för vikten av att inte stressa skapade vi exempelvis konceptet Balance som fokuserar på stresshantering och mindfulness i vardagen, fortsätter Anders.

Vikten av stresshantering har visat sig vital när det kommer till hållbarhet inom större organisationer. Då stress är naturligt, och ibland nödvändigt, i ett modernt samhälle är det inte alltid det finns möjlighet för återhämtning. Detta i sin tur har resulterat i att stress blivit ett folkhälsoproblem – som kan motverkas med hjälp av övningar.  

– Att träna både fysiskt och psykiskt tillsammans skapar en gemenskap som alla gynnas av, därför uppmanar vi fler organisationer att sluta upp i kampen mot en hållbar vardag, avslutar Anders. 

Bli medlem här!

Läs mer om Itrim Balance här! 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Itrim och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera