Annons

Upphandla bort kommunernas ekonomiska problem

DEBATT. Underskottskommuner upphandlar långt under genomsnittet. När underskotten nu väntas växa till ohållbara nivåer måste staten agera, annars får vi alla vara med och betala notan, skriver Håkan Tenelius och Stefan Holm, konsulter i offentliga affärer.

UNDANTAG. Ofta anges kommunstorleken som motargument. Men mindre kommuner som Älvkarleby och Gotland ligger långt över upphandlingssnittet, skriver Håkan Tenelius och Stefan Holm.
UNDANTAG. Ofta anges kommunstorleken som motargument. Men mindre kommuner som Älvkarleby och Gotland ligger långt över upphandlingssnittet, skriver Håkan Tenelius och Stefan Holm.Foto:Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

Det väntar tuffa ekonomiska tider för Sveriges kommuner.

Bristen på kompetenta medarbetare i välfärden börjar bli akut och andelen som behöver välfärdstjänsterna växer.

Det politiska receptet för dagen tycks vara ökade statsbidrag och mer omfördelning mellan kommunerna. Men sådana åtgärder slår även mot de kommuner som i dag håller sin budget. Långsiktigt hållbara sätt att stärka den kommunala ekonomin, som undviker besparingar inom välfärden, behövs.

Ett sätt är att konkurrensutsätta kommunal verksamhet. Det öppnar för effektiviseringar, innovationer, bättre lokalt företagsklimat och fler valmöjligheter för medborgarna.

En genomsnittskommun upphandlade förra året verksamhet från privata företag motsvarande 8,8 procent av den totala omsättningen. Men variationen är stor. Enköping upphandlade 15,9 procent, Falkenberg 17,4 och Haninge 23,6. Mest upphandlade Täby, där 41,9 procent av verksamheten köps från privata leverantörer.

Av de 117 kommuner som beräknas gå med underskott i år upphandlade samtidigt hela 90 under det nationella snittet på 8,8 procent. Av dessa låg 38 kommuner under fem procent.

Lagen om valfrihetssystem (LOV) är en upphandlingsform som kommuner använder i omsorgen, främst inom hemtjänst. Bland kommuner som beräknas gå med överskott eller göra ett nollresultat 2019 tillämpar 64 procent LOV. Bland underskottskommunerna är siffran 44 procent. Av de 90 underskottskommuner som låg under upphandlingssnittet har bara 31 infört LOV.

Med andra ord är upphandlingspotentialen bland dessa kommuner stor. När deras ekonomier saneras måste konkurrensutsättning av den kommunala verksamheten vara en högt prioriterad åtgärd.

Flera av kommunerna är små och ligger i glesbygd. Ofta anges detta som förklaring till att de avstår från upphandling, att marknaden skulle saknas. Men mindre kommuner som Älvkarleby, Årjäng, Mora och Gotland ligger alla en bra bit över upphandlingssnittet.

Nationella insatser krävs nu för att underskottskommunerna ska börja utnyttja upphandling för att få ordning på ekonomin.

Små kommuner med en liten och kanske oerfaren inköpsorganisation måste stimuleras att använda verktyg som redan finns som kan underlätta upphandling, bland annat möjligheten att samverka med grannkommuner.

När fler vill upphandla behövs fler företag som vill och kan leverera. Trenden i dag går åt fel håll, och det måste därför göras attraktivare för både svenska och utländska företag att lägga anbud. Till exempel skulle upphandlingsdokument på engelska underlätta betydligt för företag i länder nära oss att vara med i konkurrensen.

Kommunerna måste också få hjälp att ställa rätt kvalitetskrav och hitta effektiva metoder att följa upp kvaliteten. De som av ideologiska skäl anser att verksamheten bör skötas internt tror ofta att kvalitetskontrollen måste bli både svår och dyr.

LOV, Lagen om valfrihetssystem, måste uppgraderas. För att det ska bli intressant för företag att delta i LOV måste det bli lättare för kunderna att jämföra kvaliteten hos utförarna, och förutsättningarna måste vara likvärdiga för de privata och den kommunala utföraren.

Dessa insatser bygger fortfarande på frivillighet från kommunernas sida. Men när de ekonomiska problemen är så omfattande är det inte längre en fråga vi kan lämna till det kommunala självstyret att hantera, utan staten måste agera. Annars får vi alla vara med och betala notan.

Håkan Tenelius, fd näringspolitisk chef Vårdföretagarna 

Stefan Holm, fd näringspolitisk expert Almega


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?