Annons

Upphandla bort kommunernas ekonomiska problem

DEBATT. Underskottskommuner upphandlar långt under genomsnittet. När underskotten nu väntas växa till ohållbara nivåer måste staten agera, annars får vi alla vara med och betala notan, skriver Håkan Tenelius och Stefan Holm, konsulter i offentliga affärer.

UNDANTAG. Ofta anges kommunstorleken som motargument. Men mindre kommuner som Älvkarleby och Gotland ligger långt över upphandlingssnittet, skriver Håkan Tenelius och Stefan Holm.
UNDANTAG. Ofta anges kommunstorleken som motargument. Men mindre kommuner som Älvkarleby och Gotland ligger långt över upphandlingssnittet, skriver Håkan Tenelius och Stefan Holm.Foto:Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

Det väntar tuffa ekonomiska tider för Sveriges kommuner.

Bristen på kompetenta medarbetare i välfärden börjar bli akut och andelen som behöver välfärdstjänsterna växer.

Det politiska receptet för dagen tycks vara ökade statsbidrag och mer omfördelning mellan kommunerna. Men sådana åtgärder slår även mot de kommuner som i dag håller sin budget. Långsiktigt hållbara sätt att stärka den kommunala ekonomin, som undviker besparingar inom välfärden, behövs.

Ett sätt är att konkurrensutsätta kommunal verksamhet. Det öppnar för effektiviseringar, innovationer, bättre lokalt företagsklimat och fler valmöjligheter för medborgarna.

En genomsnittskommun upphandlade förra året verksamhet från privata företag motsvarande 8,8 procent av den totala omsättningen. Men variationen är stor. Enköping upphandlade 15,9 procent, Falkenberg 17,4 och Haninge 23,6. Mest upphandlade Täby, där 41,9 procent av verksamheten köps från privata leverantörer.

Av de 117 kommuner som beräknas gå med underskott i år upphandlade samtidigt hela 90 under det nationella snittet på 8,8 procent. Av dessa låg 38 kommuner under fem procent.

Lagen om valfrihetssystem (LOV) är en upphandlingsform som kommuner använder i omsorgen, främst inom hemtjänst. Bland kommuner som beräknas gå med överskott eller göra ett nollresultat 2019 tillämpar 64 procent LOV. Bland underskottskommunerna är siffran 44 procent. Av de 90 underskottskommuner som låg under upphandlingssnittet har bara 31 infört LOV.

Med andra ord är upphandlingspotentialen bland dessa kommuner stor. När deras ekonomier saneras måste konkurrensutsättning av den kommunala verksamheten vara en högt prioriterad åtgärd.

Flera av kommunerna är små och ligger i glesbygd. Ofta anges detta som förklaring till att de avstår från upphandling, att marknaden skulle saknas. Men mindre kommuner som Älvkarleby, Årjäng, Mora och Gotland ligger alla en bra bit över upphandlingssnittet.

Nationella insatser krävs nu för att underskottskommunerna ska börja utnyttja upphandling för att få ordning på ekonomin.

Små kommuner med en liten och kanske oerfaren inköpsorganisation måste stimuleras att använda verktyg som redan finns som kan underlätta upphandling, bland annat möjligheten att samverka med grannkommuner.

När fler vill upphandla behövs fler företag som vill och kan leverera. Trenden i dag går åt fel håll, och det måste därför göras attraktivare för både svenska och utländska företag att lägga anbud. Till exempel skulle upphandlingsdokument på engelska underlätta betydligt för företag i länder nära oss att vara med i konkurrensen.

Kommunerna måste också få hjälp att ställa rätt kvalitetskrav och hitta effektiva metoder att följa upp kvaliteten. De som av ideologiska skäl anser att verksamheten bör skötas internt tror ofta att kvalitetskontrollen måste bli både svår och dyr.

LOV, Lagen om valfrihetssystem, måste uppgraderas. För att det ska bli intressant för företag att delta i LOV måste det bli lättare för kunderna att jämföra kvaliteten hos utförarna, och förutsättningarna måste vara likvärdiga för de privata och den kommunala utföraren.

Dessa insatser bygger fortfarande på frivillighet från kommunernas sida. Men när de ekonomiska problemen är så omfattande är det inte längre en fråga vi kan lämna till det kommunala självstyret att hantera, utan staten måste agera. Annars får vi alla vara med och betala notan.

Håkan Tenelius, fd näringspolitisk chef Vårdföretagarna 

Stefan Holm, fd näringspolitisk expert Almega

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från PolestarAnnons

Nya Polestar 2: Uppgraderingen som ger snabbare laddning och längre räckvidd

Bilmodellen är den samma – och namnet lika så.

Men när Polestar 2 nu uppgraderas handlar det om så mycket mer än bara ett visuellt lyft.

Nya motorer och batterier som ger längre räckvidd, snabbare laddning, och mer effekt. Dessutom nu med bakhjulsdrift.

– Det höjer körupplevelsen till en helt ny nivå, säger Joakim Rydholm, chef för chassiutveckling på Polestar.

Läs mer om uppgraderade Polestar 2 med längre räckvidd, mer effekt och bättre prestanda 

Det svenska bilmärkets första modell presenterades i oktober 2017 och fick namnet Polestar 1. Bilen, som byggdes på Volvos SPA-plattform var en framhjulsdriven laddhybrid med 600 hästkrafter och ett vridmoment på 1 000 Nm. Karossen var i kolfiber och fjädringssystemet var utvecklat tillsammans med Öhlins Racing.

När vi nu skriver 2023 har bil nummer två redan funnits på marknaden i ett par år – men den får nu ett ansenligt och rejält lyft.

– Vanligtvis i bilbranschen brukar en uppdatering bestå av mindre visuella förändringar som ofta förstör intentionen hos bilens ursprungliga design. Med det nya modellåret av Polestar 2 har vi istället arbetat under ytan och uppgraderat viktiga tekniska och mekaniska komponenter i den elektriska drivlinan. Det här är den bästa Polestar 2 hittills och med den uppdaterade fronten med nya SmartZone är det också den snyggaste, säger Polestars vd, Thomas Ingenlath.

Snabbare laddning

De största uppgraderingarna av Polestar har alltså skett under skalet då modellen har fått både nya motorer, växelriktare och kraftfullare batterier  som ger bättre effektivitet, högre kapacitet och snabbare laddningstider.

Fyra olika drivlinor finns att välja mellan. Long range-versionerna får 82 kWh-batterier, och i Standard range-versionen är kapaciteten 69 kWh.

Polestar 2 klarar att ta emot AC-laddning med upp till 11 kW laddeffekt och DC-laddning med upp till 205 kW. Vid DC-laddning med upp till 205 kW kan det stora batteriet i Long range-versionerna snabbladdas från 10 till 80 procent på 28 minuter och batteriet i Singel motor-versionen klarar en laddeffekt på 135 kW och kan snabbladdas  från 10 till 80 procent på 34 minuter.

Ännu mer responsiv

Hos Single motor-versionerna har motorn en effekt på upp till 299 hk (mot tidigare 231 hk) och ett vridmoment på 490 Nm (tidigare 330 Nm), som ger en klar förbättring av bilens prestanda.

Versionen Long range Single motor accelererar nu 0-100 km/h på 6,2 sekunder, vilket är 1,2 sekunder snabbare än tidigare.

– Körupplevelsen hos Polestar 2 har nått en ny nivå. Det är tack vare att vi har bytt från fram- till bakhjulsdrift hos Single motor-versionerna och kalibrerat om vridmomentsfördelningen i Dual motor-versionerna för en mer bakhjulsdriven känsla, säger Joakim Rydholm på Polestar.

Hos Dual motor-versionerna är den nya bakre motorn den primära drivkällan. Effekten på 421 hk och 740 Nm (tidigare 408 hk och 660 Nm) gör att bilen klarar 0-100 km/h på 4,5 sekunder. Väljer man versionen med Performance-paket ökar effekten till 476 hk och 0-100 km/h går då på 4,2 sekunder. Effektivitetsvinsterna hos Dual motor-versionerna beror på att den främre motorn kopplas bort automatiskt när den inte behövs.

Längre räckvidd

Uppgraderingen av batterier och motorer har ökat räckvidden hos Polestar 2. Versionen med dubbla motorer kan nu ta dig 592 km (enligt WLTP), vilket är en förbättring med hela 105 km.

Även räckvidden hos Standard range Single motor-versionen har förbättrats och är nu upp till 518 km (enligt WLTP), och för Long range Single motor-versionen är motsvarande siffra 635 km (enligt WLTP) – en ökning med 84 km.

– Polestar 2 är en spänstig bil, den behåller sin kompakta karaktär och känsla av fullständig kontroll, samtidigt som den blir mer mogen med adderad komfort, säger Joakim Rydholm på Polestar.

Aktiva säkerhetsfunktioner

Nytt är även SmartZone som finns i fronten med samma teknik som tidigare aviserats hos  Polestar 3. SmartZone är alltså namnet på det område där alla ”smarta” funktioner är samlade, det vill säga viktiga aktiva säkerhetsfunktioner som de sensorer och kameror som möjliggör förarassistanssystemet och radarn som aktivt övervakar området framför bilen.

Minskat koldioxidavtryck

Polestar har också  lyckats få ner koldioxidavtrycket hos Polestar 2 med 1,1 ton hos det stora batteriet från 7,0 ton till 5,9 ton per bil, mycket tack vare förbättrad cellkemi i batteriet.

Inför uppgraderingen av bilen har även standardutrustningen setts över och från och med nu är ”Driver Awareness”, ”BLIS med styrassistans”, ”Cross Traffic Alert med bromsassistans”, ”Rear Collision Warning and Mitigation” tillsammans med 360-kamera och automatiskt avbländande backspeglar standard. Lägg därtill också trådlös telefonladdning, som nu är standard på alla versioner.

Uppgraderade Polestar 2 finns nu för beställning på polestar.se. De första leveranserna beräknas till tredje kvartalet 2023.

Upptäck och designa din uppgraderade Polestar 2 här

Mer från Polestar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Polestar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera