Annons

Unionen: Almega fel ute om Las

REPLIK. Stefan Koskinen och Almega ondgör sig i Dagens industri över Las och radar upp ett antal påstådda fel och brister. Tyvärr bidrar de själva till den mytbildning de säger sig vilja motverka, skriver Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Niklas Hjert, Unionen.
Niklas Hjert, Unionen.

Debatten om Las och turordningsreglerna har seglat upp som en av de stora samhällsfrågorna för tillfället. Orsaken är allianspartiernas besked att de vill försämra lagstiftningen efter valet, något som fått arbetsgivarorganisationerna med Almega i spetsen att vädra morgonluft.

Det vore ett misstag.

Svensk arbetsmarknad befinner sig i förändring. Globaliseringen och digitaliseringen är starka krafter som medför stora konsekvenser för arbetets innehåll och organisering.

Det påverkar alla. Inte minst Unionens medlemmar som befinner i sig i frontlinjen av den tekniska utvecklingen och i många fall verkar på en global arena.

Las har gjort det möjligt för parterna att komma överens om omställningsavtalen. Det har varit oerhört värdefullt, inte minst för alla de privatanställda tjänstemännen som har fått hjälp till nya jobb.

Att förändra turordningsreglerna skulle drastiskt ändra spelreglerna och därigenom riskera att omkullkasta mycket av det som gjort arbetet framgångsrikt.

Stefan Koskinen och Almega skriver att de vill få till en saklig diskussion om Las, fri från missuppfattningar. Det är välkommet. Tyvärr så bidrar de själva till det som de vill motverka.

De radar i sin artikel upp ett antal exempel som de påstår skulle visa på bristerna med Las och anför det som anledning till att försämra arbetstagarnas ställning.

Unionen är Sveriges största fackförbund. Vi delar inte Almegas problembild. Anställningsskyddstvister är dispositiva vilket innebär att Arbetsdomstolen endast dömer över det som anförts av parterna. Det är därför riskabelt att göra generella tolkningar utifrån enstaka domar.

Det är också svårt att förstå hur Almega hoppas kunna väcka sympatier utifrån sitt resonemang.

”Det krävs mycket omfattande misskötsamhet för att en arbetstagare ska riskera sin anställning. Det räcker inte med att komma för sent till arbetet enstaka gånger”, skriver de bland annat och avslöjar därmed hur vardagen för landets arbetstagare kan komma att se ut om de får sin vilja igenom.

Almegas målbild borde avskräcka politiker, oavsett partifärg.

I stället för att ropa på staten om hjälp vore det klädsamt om vi, parterna på arbetsmarknaden, kunde bygga vidare på det arbete som gjort Sverige till en ledande kunskapsnation och diskutera hur vi tillsammans kan skapa strukturer som bidrar till ökad produktivitet och tillväxt.

Det är ju det som är den svenska arbetsmarknadsmodellens styrka.

Niklas Hjert, förhandlingschef Unionen

Läs Almegas debattartikel här.

Läs svar på denna artikel här.

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?