1515

Ungern bryter mot sina EU-åtaganden

Europas framtid vilar på ett fast försvar av grundläggande värden. Dessa värden har alla EU-länder ställt sig bakom. Ungerns premiärminister Viktor Orbán bedriver en desinformationskampanj i europeiska tidningar, anser Othmar Karas och Katarina Barley, vice talmän i Europaparlamentet.

Katarina Barley och Othmar Karas.
Katarina Barley och Othmar Karas.Foto:Dominique Hommel

Förra månaden inledde EU:s institutioner en aldrig tidigare skådad övning i direktdemokrati. De startade en fortlöpande konferens om Europas framtid där medborgare från hela kontinenten aktivt kommer att delta i arbetet sida vid sida med valda företrädare. Samtidigt sponsrade Ungerns premiärminister en annons i ett dussintal europeiska tidningar i vilken han fördömde Europeiska unionen - och särskilt Europaparlamentet.

En sådan desinformationskampanj kan inte förbli obesvarad. Alla som är medvetna om Europeiska unionens ursprung och ständiga uppdrag att stödja fred och välstånd kan inte förbli passiva i denna debatt om Europas framtid. Om vi inte står fast vid försvaret av de grundläggande värdena kommer vår union att förlora sin identitet och mening. Vi måste se till att vi kan skydda oss mot återuppståndelsen av auktoritära regimer genom att ständigt vara vaksamma mot angrepp på våra grundläggande friheter.

Alla EU-länder undertecknade samma fördrag vid anslutningen till unionen. Men vissa regeringar, särskilt den nuvarande i Ungern, bryter mot de grundläggande åtaganden som deras länder gjorde när de anslöt sig. De glider i stället tillbaka mot en auktoritär enpartistat som de så desperat ville lämna bakom sig för 30 år sedan.

Artikel 2 i fördraget om Europeiska unionen:

”Unionen bygger på värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive rättigheter för personer som tillhör minoriteter. Dessa värden ska vara gemensamma för medlemsstaterna i ett samhälle som kännetecknas av mångfald, icke-diskriminering, tolerans, rättvisa, solidaritet och principen om jämställdhet mellan kvinnor och män.”

Den främsta uppgiften för alla parlament är just att försvara dessa värden, rättsväsendets oberoende, mediernas frihet och att respektera alla medborgares grundläggande rättigheter när de hotas. Det råder ingen tvekan om den viktiga roll som de nationella parlamenten spelar när det gäller att ställa sina regeringar till svars, försvara de grundläggande demokratiska värdena och bygga ett starkare, mer välmående och jämlikt samhälle. Detta i samarbete - inte i konkurrens - med Europaparlamentet. Det är vårt gemensamma ansvar att kritisera vilken regering som helst - oavsett om det är en vänster-, höger- eller mittenregering - som överskrider gränsen mellan demokrati och autokrati. 1900-talets historia har visat hur lätt det är för den demokratiska slöjan att glida av, till en början diskret men med allt större skamlöshet, tills grunden för mänsklig anständighet och rättsstatsprincipen har försvunnit.

Som Europaparlamentets talman David Sassoli nyligen sa: ”För auktoritära regimer är europeiska värden skrämmande, eftersom friheter möjliggör jämlikhet, rättvisa, öppenhet, möjligheter och fred.”

Om Europeiska unionen behöver reformeras är det inte för att dessa grundläggande principer är föråldrade, utan för att de behöver stärkas inför hoten. Konferensen om Europas framtid kommer att vara en övning i att diskutera hur vi kan upprätthålla dessa principer med större beslutsamhet, både på hemmaplan och utomlands. Det finns ingen europeisk union utan grundläggande värden. Det som behövs i dessa tider då demokratin och rättsstaten är hotade både inom och utanför Europeiska unionen är en kollektiv kraftansträngning för att stå upp för dessa värden. Medborgare, Europaparlamentet, de nationella parlamenten och kommissionen, som är fördragens väktare, och de nationella regeringarna, måste agera samfällt. För endast genom att agera tillsammans inom ramen för EU kan vi leva i frihet och välstånd i vår europeiska värdegemenskap. Detta är de lärdomar som vi har dragit av de över 70 år av fred som Europeiska unionen har inneburit för denna kontinent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?