1515

Ullenhag: Gör upp med M och KD om skattereform

Det är hög tid för en ny skattereform som som slutar straffbeskatta arbete och utbildning, minskar miljöutsläpp och gör det lättare att bli rik genom hårt arbete, skriver Erik Ullenhag, partiledarkandidat för Liberalerna, och Joar Forssell, skattepolitisk talesperson (L). 

”Om Sverige ska vara ett progressivt och ambitiöst välfärdsland krävs att skattesystemet moderniseras och anpassas till den globala dragkampen om kompetens och kapital. Utan välstånd är det omöjligt att finansiera välfärd”, skriver Erik Ullenhag och Joar Forssell (L).
”Om Sverige ska vara ett progressivt och ambitiöst välfärdsland krävs att skattesystemet moderniseras och anpassas till den globala dragkampen om kompetens och kapital. Utan välstånd är det omöjligt att finansiera välfärd”, skriver Erik Ullenhag och Joar Forssell (L).Foto:Henrik Montgomery/TT
Joar Forsell, skattepolitisk talesperson (L).
Joar Forsell, skattepolitisk talesperson (L).

Liberalerna ska vara ett parti som tar ansvar för att lösa samhällsproblemen i Sverige. Ett sådant parti var vi för 30 år sedan då vi var med och drev igenom det som kom att kallas ”Århundradets skattereform”. 

Resultatet var ett enklare system med lägre skattesatser, breda skattebaser och färre avdragsmöjligheter. Nu måste vi göra det igen, en socialliberal skattereform.

Det är mer uppenbart nu än för 30 år sedan hur bråttom det är att drastiskt minska vår klimatpåverkan. Med riktade skattehöjningar kan vi minska utsläppen och vår miljöpåverkan. Samtidigt behövs utrymme skapas för nödvändiga skattesänkningar för företagsamma människor, entreprenörer och arbetstagare. 

Teknologiska framsteg och globalisering har därtill ändrat spelplanen, alltmer arbete digitaliseras och automatiseras samtidigt som konkurrensen om kompetens hårdnar. 

Om Sverige ska vara ett progressivt och ambitiöst välfärdsland krävs att skattesystemet moderniseras och anpassas till den globala dragkampen om kompetens och kapital. Utan välstånd är det omöjligt att finansiera välfärd.

Med ett nytt läge i svensk politik borde det finnas en möjlighet att få till en bred blocköverskridande överenskommelse. Det är hög tid för en ny skattereform som gör hela systemet enkelt och förutsebart, som slutar straffbeskatta arbete och utbildning och som minskar miljöutsläpp. 

Vår utgångspunkt bör vara att skattetrycket ska sänkas, men för att möjliggöra en långsiktigt stabil skattereform måste stödet i riksdagen vara brett och reformen fullt ut finansierad.

Höjda miljöskatter. Det är en välbeprövad metod att när man vill minska ett visst beteende så beskattar man det. Därför är det bortom all rim och reson att en av de saker som beskattas hårdast i Sverige är arbete, samtidigt som mycket av Sveriges miljöförstörande verksamheter inte bär sina egna kostnader eller i värsta fall subventioneras. Om något ska beskattas så är det miljöutsläpp.

Ansträngning ska löna sig - för alla. Alltför många utlandsfödda, lågutbildade unga och personer med funktionsnedsättning saknar ett jobb att gå till. 

Det för dyrt och för krångligt att anställa eller att själv starta företag, det straffar dessa grupper hårdast och ökar utanförskapet. En övergripande sänkning av skatt på arbete kan se till att även de med låga löner får en chans att behålla mer av lönen och kan spara eget kapital. 

Möjligheten att spara ihop till en lägenhetsinsats eller ett startkapital för företagande trots en låg- eller medelinkomst är avgörande för fler klassresor och får inte krossas av skattesystemet. 

Vik inte undan för svårigheter. Sveriges skattesystem fungerar bättre än skattesystemen i många länder, men även här finns problem att lösa. 

Systemet är urgröpt av avdrag och märkliga gränsdragningar. En breddad och mer enhetlig moms kan bidra till förenkling, färre undantag och utrymme för skattesänkningar på arbete. Sänkta flyttskatter och avtrappat ränteavdrag kan skapa en både mer rättvis och rörlig bostadsmarknad.

Breda skattesänkningar bortom värnskatten. Den 1 januari 2020 avskaffas äntligen värnskatten. Januariavtalet innebär att skattereformen också ska se till att färre betalar statlig skatt. Det är nödvändigt och rätt - principen om hälften kvar ska återupprättas. 

Marginalskatten hämmar i dag personer som gör karriär även inom helt vanliga yrkesgrupper som lärare eller sjuksköterskor. Det är orimligt, det måste gå att bli rik och göra en klassresa genom arbete, utbildning och ansträngning. 

Vår utgångspunkt bör vara att skattetrycket ska sänkas och att de väståndsskapande krafterna inte klarar ytterligare höjningar av skattetrycket, men för att möjliggöra en långsiktigt stabil skattereform måste stödet i riksdagen vara brett och reformen fullt ut finansierad.

Arbetet måste påbörjas så snart som möjligt. Det är mindre än 30 månader kvar innan denna mandatperiods sista budgetproposition ska lämnas till riksdagen.

Arbetet bör vara en växelverkan mellan akademi, experter och de politiska partierna. En så bred förankrad reform som möjligt kräver att Moderaterna och Kristdemokraterna fullt ut erbjuds att delta i arbetet. Alla partier som deltar måste försöka förstå varandra i stället för att söka efter meningsmotståndarens sämsta argument.

Ingen skattereform har genomförts utan Liberalerna. En genomgripande skattereform är avgörande för Sveriges globala konkurrenskraft, för att fler ska kunna göra klassresor, för att möta klimat- och miljöhot och för att finansiera välfärden. 

Inte minst är det rätt att fler ska få behålla mer av sin lön. Liberalerna behöver spela en avgörande roll om nästa skattereform ska bli lyckad.


Innehåll från MetenovaAnnons

Deras mixer är en trygg och central del i sterila läkemedelsprocesser

Metenova, ledande tillverkare av magnetiska mixrar för läkemedelstillverkning, bidrar till en bättre och säkrare läkemedelsprocess. Bolagets innovativa och väl beprövade mixer har varit av stor betydelse under pandemin där stora krav ställts på vaccintillverkarnas produktionskapacitet.

Metenova har stora tillväxtmöjligheter då de är en central del av en säker läkemedelsutveckling och tillverkningsprocess. Bolaget grundades 2009 av entreprenörer med en gedigen historik av att göra processutrustning för läkemedelsbranschen.

– Vi är en erfaren företagsledning som har jobbat med läkemedelstillverkning och processutrustning i 40 år. Med vår unika kompetens har vi kunnat utveckla en magnetkopplad, bättre och mer robust version av den omrörare som fanns på marknaden tidigare. Samtidigt förstår vi kundens utmaningar och behov vilket gör oss till en trygg och tillika innovativ partner för läkemedelsbranschen, säger Johan Westman, CEO.

Trygg partner i konservativ bransch

Läkemedelsbranschen är en konservativ bransch, som ibland är ovillig att överväga nyheter. För att ta in nya saker i tillverkningsprocessen krävs både en tekniskt sett högkvalitativ produkt men kanske framför allt tillit till att produkten över en längre tid visat sig pålitlig. Mixern bygger på en patenterad lösning som även minimerar risken för att den ska gå sönder.

– Under Covid-19 har det gått otroligt fort att ställa om vaccinproduktionen och kraven på oss underleverantörer har varit stora. Vår omrörare, som sitter i botten på tanken, är en central del vid tillverkning av sterila, flytande läkemedel som säkerställer en jämn koncentration och kontroll på omrörningsprocessen. En av produkterna är direkt anpassad för väldigt värmekänsliga produkter och omrörning av stora molekyler. Enheten har inga lager utan svävar fritt i luften på en aktiv elektromagnetisk motor, berättar Johan Westman.

Fabriker med engångssystem

I stället för att ha rostfria tankar och omrörare så kan samma process göras med engångssystem. Engångssystemen innebär en högre flexibilitet och snabbare omställning mellan tillverkningsbatcher. Vikten av dessa system har aldrig varit tydligare då de under pandemin lett till att vaccin mot Covid-19 snabbt tagits fram på ett sätt som världen aldrig tidigare sett.

– Det finns rapporter som pekar på att det är mer hållbart att använda engångssystem eftersom permanenta anläggningar kostar otroligt mycket mer energi och vatten. Här ser vi också stora möjligheter att lyfta in vår kunskap om omrörning, säger Johan Westman. 

Om Metenova
Metenova är en ledande innovatör och tillverkare av magnetiska mixrar för farmaceutisk och bioteknisk användning. Företaget tillhandahåller banbrytande teknologi för aseptiska och sterila mixningsapplikationer.

Metenova är ett Di Gasellföretag.

Läs mer på metenova.com 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Metenova och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?