1515

Ulf Kristersson: Nu behövs nya former för borgerligt samarbete

Vi kommer göra allt vi kan för att hitta nya former för konstruktivt borgerligt samarbete de kommande åren. Det var så vi bröt en till synes evig socialdemokratisk dominans förra gången, skriver Ulf Kristersson (M).

Jag vill understryka att jag vet att det finns många goda borgerliga krafter i både Centern och Liberalerna som är mycket olyckliga inför detta. Och som hellre hade sett att en borgerlig regering, skriver Ulf Kristersson.
Jag vill understryka att jag vet att det finns många goda borgerliga krafter i både Centern och Liberalerna som är mycket olyckliga inför detta. Och som hellre hade sett att en borgerlig regering, skriver Ulf Kristersson.Foto:Jessica Gow/TT

Centerns ledning har alltså nu beslutat att rekommendera sitt parti att stödja Stefan Löfven som ny statsminister, och själva bli stödpartier till Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Och vad jag förstår är det också ditåt som Liberalernas ledning vill driva sitt parti.

Jag beklagar djupt om detta också blir Centers och Liberalernas definitiva beslut. Det vore riktigt dåligt för Sverige. Den här regeringen har saknat politik och kraft att ta itu med Sveriges alla problem. Det var därför Alliansens fyra partier med sådan kraft utkämpade en valrörelse för att byta ut den.

Men det vore också sorgligt för alla borgerligt sinnade människor i vårt land. Och ett svek mot alla de väljare som röstade på något av allianspartierna, för att få en ny regering och en ny riktning för svensk politik.

Hela jul- och nyårshelgerna har vi suttit i gemensamma och konstruktiva diskussioner och förhandlingar, med framför allt Centerpartiet, om en helt annan regering - byggd på ett gemensamt framtaget dokument som nu är offentligt. Där finns en beskrivning av hur en borgerlig regering under min ledning skulle arbeta parlamentariskt. Och en politisk utfästelse att genomföra hela Alliansens gemensamma reformagenda.

De definitiva besluten i Centern och Liberalerna fattas först under helgen. Jag gör tre reflektioner givet de besked vi fått i dag.

För det första:

Centerpartiet var drivande för att för 15 år sedan skapa Alliansen. Utan deras insatser hade det inte gått. Jag har sedan dess sett dem som fast förankrade i borgerligt samarbete. Om dagens besked från Centern och Liberalerna blir verklighet, så spräcker de istället Alliansen på nationell nivå. Det skulle få stora konsekvenser för allt nationellt politiskt arbete under denna mandatperiod.

Centern och Liberalerna riskerar nu att byta ut många års politisk värderingsgemenskap, en gemensam historia och en gemensam framtid mot ren politisk kohandel. Detta skulle föra Sverige tillbaka till 90-talet, då Centern gjorde sig till stödparti åt Socialdemokraterna förra gången. Jag tror det skulle vara ett historiskt misstag.

För Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets del handlar det istället om att plötsligt genomföra politiska förslag som de själva aldrig har trott på, utan tvärtom har kritiserat hårt hela valrörelsen. Centern och Liberalerna riskerar att reducera sig själva till att bli kontrollanter som ska se till att en vänsterregering inte driver politik de tror på och gick till val på, utan tvärtom politiska förslag som de aldrig har gillat.

Centern kommer alltså enligt ledningens förslag bli stödparti åt Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och budget-samarbeta med exakt den vänsterregering som hela Alliansen gemensamt gick till val på att byta ut. Och som vi nu två gånger gemensamt har sagt nej till i riksdagen.

Det blir en regering som dessutom behöver Vänsterpartiets stöd för att kunna tillträda. Det är alltså en regering som till 75 procent har sitt underlag i vänsterpartier. En sådan regering kommer inte långsiktigt klara av att driva borgerlig politik.

Erfarenheten från de senaste decennierna är entydig: bara borgerliga regeringar klarar av att genomföra borgerliga politiska reformer. Skälet är rätt enkelt. Politik handlar i grunden om värderingar. Det är värderingar som ger riktning, energi och trovärdighet åt konkreta reformer och förslag.

I Alliansens partier har det under 40 år utvecklats en värderingsgemenskap som handlar om att värna enskilda människors rättigheter och uppmuntra människors initiativförmåga. Vi har en gemensam syn på att arbete och lön alltid är bättre än bidrag. Vi tror att företag och företagare skapar välstånd i samhället. Och vi tror att nära politiskt och militärt samarbeta med likasinnade är bra för ett lite land som Sverige.

Dessa åsikter är inte resultat av kohandel, utan av djupt liggande värderingar. För mig är det grunden för allt politiskt arbete.

För det andra:

Dagens besked är skadligt för Sverige. S/Mp-regeringen har i fyra år saknat förmåga ta itu med våra stora samhällsproblem. Nu vill man att den ska får fyra år till. Trots att regeringen är förbrukad och politiken otillräcklig och dålig.

Socialdemokraternas familjevecka och Miljöpartiets friår är ett direkt slag mot Alliansens gemensamma arbetslinje. Att betala människor för att inte jobba är klassisk rödgrön vänsterpolitik. Centerpartiet skulle dessutom med dagens beslut göra sig till stödparti åt en rödgrön regering som har förlorat sitt förtroende i det svenska näringslivet. En regering vars politik varit kantad av attacker mot den fria företagsamheten.

Varje framsteg som Centern nu kan peka på hade man kunnat få med en borgerlig regering. Plus hela Alliansens reformagenda. Plus ständig vilja att genomföra fler liberala reformer. 

För det tredje:

Men - och precis lika viktigt - detta förändrar eller förminskar inte en millimeter mitt engagemang och stöd för alla de hårt arbetande kvinnor och män som ute i kommuner och regioner under hösten har skapat lovande alliansstyren. Jag beundrar dem. Jag kommer göra allt jag kan för att fortsätta vårda detta. De förändrar och förbättrar Sverige på riktigt.

Allra sist:

Om Centern och Liberalerna fullföljer detta så kommer vi moderater återkomma till vad detta betyder på längre sikt.

Men utgångspunkten är entydig: I så fall går vi moderater i opposition och kommer fullt ut driva borgerlig politik som tar tag i Sveriges stora problem och tar vara på Sveriges möjligheter. Och de väljare som röstade på något av de fyra allianspartierna för att också få en ny alliansregering är varmt välkomna till ett borgerligt parti som man kan lita på.

Om detta bräckliga regeringsbygge först förverkligas och sedan faller samman undan mandatperioden, så kommer vi stå stadigt kvar och vara beredda att ta över.

Vi kommer också med betydande kraft ta debatten mot dem som vill se ett mer slutet, nationalistiskt och intolerant Sverige. De som inte tror på internationellt samarbete eller fullt ut står upp för alla människors lika värde. Det är en lika central del av vår uppgift.

Jag vill understryka att jag vet att det finns många goda borgerliga krafter i både Centern och Liberalerna som är mycket olyckliga inför detta. Och som hellre hade sett att en borgerlig regering som med engagemang driver hela Alliansens gemensamma politik.

Vi kommer därför göra allt vi kan för att hitta nya former för konstruktivt borgerligt samarbete de kommande åren. Det var så vi bröt en till synes evig socialdemokratisk dominans förra gången. Det måste vi göra igen.

Och så vill jag rikta ett speciellt tack till Ebba Busch-Thor och Kristdemokraterna för ett väldigt konstruktivt, ärligt och förtroendefullt samarbete. Vi kommer gemensamt spela en viktig roll i svensk politi, hur detta än slutar.

Detta är vad vi vet idag. Jag kommer inte att spekulera om framtiden utan låta partierna fatta sina egna beslut och stå för dem. De kommande dagarna lär visa var detta landar.

Ulf Kristersson

Partiledare (M)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?