Annons

TV4:s vd: Är borgerlighetens tal om äganderätten tomt prat?

DEBATT. Regeringen presenterade nyligen sin proposition om public service. Det bästa politiken kan göra för att värna fria, mångfacetterade och oberoende medier är att ge oss goda villkor att verka fritt på en marknad i balans, skriver TV4:s vd Casten Almqvist och hållbarhetsdirektör Åsa Sjöberg.

LAGSTIFTA. Det är uppseendeväckande att skärpt lagstiftning om grovt upphovsrättsbrott fortfarande dröjer. Nyligen slog sig S för bröstet om det så kallade copyrightdirektivet i Bryssel och de borgerliga partierna brukar tala sig varma om äganderätten. Är det bara tomma ord? undrar Casten Almqvist (bilden) och Åsa Sjöberg.
LAGSTIFTA. Det är uppseendeväckande att skärpt lagstiftning om grovt upphovsrättsbrott fortfarande dröjer. Nyligen slog sig S för bröstet om det så kallade copyrightdirektivet i Bryssel och de borgerliga partierna brukar tala sig varma om äganderätten. Är det bara tomma ord? undrar Casten Almqvist (bilden) och Åsa Sjöberg.Foto:jack Mikrut

Just nu pågår årets Almedalsvecka. TV4 bevakar och granskar så väl talen och de politiska utspelen som arrangemanget som helhet. 

Vi står självständigt från politiska beslut och driver en högkvalitativ nyhetsbevakning och bred underhållning som samlar Sverige. 

Våra nyhetssändningar rankades nyligen av Statens medieråd tillsammans med SVT som de som har störst förtroende bland unga och TV4 ökade mest i förtroende som källa inför riksdagsvalet, enligt SVT-rapporten ”Svenska folkets medieanvändning inför valen 2014 och 2018”. Vi har också lanserat otaliga underhållningsprogram och dramasatsningar med stor publik. 

TV4 önskar inte en ökad samverkan mellan staten och medierna. I snart 30 år har vi skapat värde och givit Sverige så väl oberoende nyheter som mångfald i TV-utbudet. 

Samtidigt ser vi att det finns ett antal problem som bara riksdag och regering kan lösa för att skapa bättre förutsättningar för fria medier:

- Skydda upphovsrätten. Samhället måste tydligare markera mot de som kränker äganderätten och stjäl material. Våra uppskattningar visar att vi årligen tappar minst 150 miljoner kronor i förlorade intäkter. 

Det är stora summor som i stället skulle kunna gå rakt in i vår nyhetsbevakning eller produktion av nya program. 

Det är uppseendeväckande att skärpt lagstiftning om grovt upphovsrättsbrott fortfarande dröjer. Nyligen slog sig Socialdemokraterna för bröstet om det så kallade copyrightdirektivet i Bryssel och de borgerliga partierna brukar tala sig varma om äganderätten. Är det bara tomma ord? 

- Inför produktionsincitament för svensk film- och dramaproduktion. Fördelningsprofilen i den nygamla regeringens kulturpolitik förtjänar att belysas. Biomomsen har höjts och satsningarna på den smala kulturen har varit många. 

Men det behövs både credd och bredd för att skapa långsiktig legitimitet för kulturpolitiken i Sverige och för att gynna alla delar av publiken. 

De så kallade produktionsincitamenten för svensk produktion av film och drama som länge utlovats borde redan ha införts. Det är orimligt att svenska produktioner tvingas åka till Lettland för att spela in en scen som ska utspela sig i Stockholm på grund av att produktionskostnaderna i Sverige sticker ut.

- Inför förhandsprövning. Regeringen har presenterat sin proposition om public service. Även om vi välkomnar att public service nu måste ta hänsyn till andra nyhetsmediers konkurrensförutsättningar så beklagar vi att regeringen inte fullt ut vill ge andra aktörer möjlighet att anmäla public service tjänster för förhandsprövning. 

Med regeringens förslag kommer bara det som anses vara kompletterande tjänster att kunna anmälas och inte vad som anses vara kärnverksamhet. 

Det är lika svårt att i dag säga vad som kan utgöra problem för andra mediers marknadsförutsättningar i framtiden som att säga vad som är kärnverksamhet om några år. Vi måste ha sunda förutsättningar och balans på marknaden för att kunna leverera dessa till våra tittare och användare även i framtiden.

Det finns både utmaningar och stora möjligheter vi som bransch måste ta oss an framöver. När många målar upp en dystopisk framtid i mörka färger för fri media vill vi mana till nyansering och balans i debatten. 

Den nya tekniken ger oss helt nya möjligheter att nå ut till publiken. Det bästa politiken kan göra för att värna fria, mångfacetterad och oberoende medier är att ge oss goda villkor att verka fritt på en marknad i balans. 

Casten Almqvist, vd TV4 

Åsa Sjöberg, innehållsdirektör TV4


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?