1515
Annons

Tre invändningar mot CCS-tekniken

DEBATT. Man bör inte fokusera alltför mycket på tekniker för koldioxidlagring, alltså CCS. Den är inte kostnadseffektiv. Och framför allt riskerar CCS att bli en förevändning för att inte koncentrera sig på utsläppsminskning, anser Pär Holmgren, Europaparlamentariker för Miljöpartiet.

SKEPSIS. Våra politiska motståndare vill gärna utmåla vår tveksamhet till CCS som teknikfientlighet. Det är fel. Vi miljöpartister sätter däremot vår tilltro till ny spännande teknik som redan finns, inte teknik vi hoppas på, skriver Pär Holmgren.
SKEPSIS. Våra politiska motståndare vill gärna utmåla vår tveksamhet till CCS som teknikfientlighet. Det är fel. Vi miljöpartister sätter däremot vår tilltro till ny spännande teknik som redan finns, inte teknik vi hoppas på, skriver Pär Holmgren.Foto:Fredrik Persson

Klimatkrisen kräver att vi vänder på alla stenar. Vi måste både kraftigt minska utsläppen och få bort den koldioxid som redan finns i atmosfären. Bara då har vi en chans att leva upp till Parisavtalets åtaganden.

I klartext handlar det om att gå ned från nuvarande farliga nivåer av nära 420 ppm koldioxid i atmosfären till 350 ppm, vilket bland annat Johan Rockström använder som det långsiktigt säkra gränsvärdet för att undvika alltför farliga konsekvenser av klimatförändringarna. Det kan låta som abstrakta siffror - men redan dagens höga nivåer av koldioxid orsakar extremväder, värmeböljor och torka.

Att forma en plan som stoppar klimatförändringarna och deras effekter handlar därför inte bara om att ha en långsiktig strategi för hur vi ska nå klimatneutralitet till 2050, utan även om att börja minska utsläppen redan nu. En akut kris kräver akuta åtgärder. Det är viktigt att få bort all koldioxid vi kan från atmosfären, men vi får inte sätta för mycket av vår tillit till teknik som vi kanske har någon gång i framtiden, om vi har tur.

Utsläppsminskningarna måste börja omedelbart. Allt annat riskerar att bli förvillande skenmanövrar som tar fokus från det akuta läget här och nu. Ju längre tid det tar innan vi vänder utvecklingen, desto svårare kommer det bli att nå klimatmålen och få ned nivåerna av koldioxid under de planetära gränserna.

Därför ställer jag mig tveksam till att fokusera alltför mycket på tekniker för att samla in och lagra koldioxid i jordskorpan, det som brukar kallas CCS-teknik (carbon capture and storage). Framför allt handlar mina invändningar om tre saker:

1) CCS-tekniken är inte kostnadseffektiv. EU:s revisionsrätt har visat att EU lagts över 30 miljarder kronor i olika projekt för att göra CCS-tekniken kommersiellt gångbar. Enorma summor skattepengar, som hittills varit bortkastade. I en akut kris måste vi använda våra resurser mer effektivt än så.

2) En akut kris kräver akuta åtgärder. Vi kan inte sätta vår tilltro till teknik som är dåligt utvecklad med förhoppningen att den någon gång i en avlägsen framtid ska kunna leda till att enorma mängder koldioxid sugs ut ur atmosfären. Vi måste minska våra utsläpp här och nu. Då måste vi prioritera att arbeta med den teknik som redan finns tillgänglig, exempelvis för att binda så mycket kol som möjligt inom jordbruk och skogsbruk.

3) Satsningar på CCS riskerar bli en förevändning för ”business as usual”. Om vi tror att vi enkelt skulle kunna suga ut koldioxid ur atmosfären i framtiden riskerar vi att lura oss själva att utsläppen inte är så allvarliga. Fokus borde ligga på att dra åt kranen, alltså minska utsläppen så fort som möjligt. Inte på tekniker där vi försöker fånga in koldioxid med ena handen, samtidigt som vi släpper ut ny koldioxid med den andra handen.

Av de här skälen har jag svårt att bli entusiastisk när Norge planerar att göra miljardinvesteringar i CCS-teknik. Lika tveksam är jag när konservativa krafter i EU-maskineriet vill kunna räkna in minusutsläpp från CCS-teknik för att nå EU:s mål om klimatneutralitet till 2050.

Det här betyder ändå inte att vi inte med befintlig teknik kan skapa minusutsläpp och minska mängden koldioxid i atmosfären. Det kan bland annat ske genom trädplantering och restaurering av våtmarker, befintliga metoder som vi vet fungerar.

Våra politiska motståndare vill gärna utmåla detta som teknikfientlighet. Det är fel. Vi miljöpartister sätter däremot vår tilltro till ny spännande teknik som redan finns, inte teknik vi hoppas på. Det är andra partier som bromsat satsningar på solceller, bilpooler, snabb elektrifiering av fordonsflottan och smarta tekniklösningar för kollektivtrafiken, inte vi.

CCS-teknik är viktig. Den kan till och med bli avgörande för om vi ska lyckas med klimatmålen eller inte. Att minska utsläppen så mycket som möjligt nu, är ännu viktigare. Om CCS-tekniken blir en ursäkt för att inte göra det, riskerar den i värsta fall att göra mer skada än nytta.

 

Pär Holmgren, EU-parlamentariker (MP), meteorolog

Läs svar från två moderater här.

Läs Pär Holmgrens replik här. 


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?