Annons

Tre invändningar mot CCS-tekniken

DEBATT. Man bör inte fokusera alltför mycket på tekniker för koldioxidlagring, alltså CCS. Den är inte kostnadseffektiv. Och framför allt riskerar CCS att bli en förevändning för att inte koncentrera sig på utsläppsminskning, anser Pär Holmgren, Europaparlamentariker för Miljöpartiet.

SKEPSIS. Våra politiska motståndare vill gärna utmåla vår tveksamhet till CCS som teknikfientlighet. Det är fel. Vi miljöpartister sätter däremot vår tilltro till ny spännande teknik som redan finns, inte teknik vi hoppas på, skriver Pär Holmgren.
SKEPSIS. Våra politiska motståndare vill gärna utmåla vår tveksamhet till CCS som teknikfientlighet. Det är fel. Vi miljöpartister sätter däremot vår tilltro till ny spännande teknik som redan finns, inte teknik vi hoppas på, skriver Pär Holmgren.Foto:Fredrik Persson

Klimatkrisen kräver att vi vänder på alla stenar. Vi måste både kraftigt minska utsläppen och få bort den koldioxid som redan finns i atmosfären. Bara då har vi en chans att leva upp till Parisavtalets åtaganden.

I klartext handlar det om att gå ned från nuvarande farliga nivåer av nära 420 ppm koldioxid i atmosfären till 350 ppm, vilket bland annat Johan Rockström använder som det långsiktigt säkra gränsvärdet för att undvika alltför farliga konsekvenser av klimatförändringarna. Det kan låta som abstrakta siffror - men redan dagens höga nivåer av koldioxid orsakar extremväder, värmeböljor och torka.

Att forma en plan som stoppar klimatförändringarna och deras effekter handlar därför inte bara om att ha en långsiktig strategi för hur vi ska nå klimatneutralitet till 2050, utan även om att börja minska utsläppen redan nu. En akut kris kräver akuta åtgärder. Det är viktigt att få bort all koldioxid vi kan från atmosfären, men vi får inte sätta för mycket av vår tillit till teknik som vi kanske har någon gång i framtiden, om vi har tur.

Utsläppsminskningarna måste börja omedelbart. Allt annat riskerar att bli förvillande skenmanövrar som tar fokus från det akuta läget här och nu. Ju längre tid det tar innan vi vänder utvecklingen, desto svårare kommer det bli att nå klimatmålen och få ned nivåerna av koldioxid under de planetära gränserna.

Därför ställer jag mig tveksam till att fokusera alltför mycket på tekniker för att samla in och lagra koldioxid i jordskorpan, det som brukar kallas CCS-teknik (carbon capture and storage). Framför allt handlar mina invändningar om tre saker:

1) CCS-tekniken är inte kostnadseffektiv. EU:s revisionsrätt har visat att EU lagts över 30 miljarder kronor i olika projekt för att göra CCS-tekniken kommersiellt gångbar. Enorma summor skattepengar, som hittills varit bortkastade. I en akut kris måste vi använda våra resurser mer effektivt än så.

2) En akut kris kräver akuta åtgärder. Vi kan inte sätta vår tilltro till teknik som är dåligt utvecklad med förhoppningen att den någon gång i en avlägsen framtid ska kunna leda till att enorma mängder koldioxid sugs ut ur atmosfären. Vi måste minska våra utsläpp här och nu. Då måste vi prioritera att arbeta med den teknik som redan finns tillgänglig, exempelvis för att binda så mycket kol som möjligt inom jordbruk och skogsbruk.

3) Satsningar på CCS riskerar bli en förevändning för ”business as usual”. Om vi tror att vi enkelt skulle kunna suga ut koldioxid ur atmosfären i framtiden riskerar vi att lura oss själva att utsläppen inte är så allvarliga. Fokus borde ligga på att dra åt kranen, alltså minska utsläppen så fort som möjligt. Inte på tekniker där vi försöker fånga in koldioxid med ena handen, samtidigt som vi släpper ut ny koldioxid med den andra handen.

Av de här skälen har jag svårt att bli entusiastisk när Norge planerar att göra miljardinvesteringar i CCS-teknik. Lika tveksam är jag när konservativa krafter i EU-maskineriet vill kunna räkna in minusutsläpp från CCS-teknik för att nå EU:s mål om klimatneutralitet till 2050.

Det här betyder ändå inte att vi inte med befintlig teknik kan skapa minusutsläpp och minska mängden koldioxid i atmosfären. Det kan bland annat ske genom trädplantering och restaurering av våtmarker, befintliga metoder som vi vet fungerar.

Våra politiska motståndare vill gärna utmåla detta som teknikfientlighet. Det är fel. Vi miljöpartister sätter däremot vår tilltro till ny spännande teknik som redan finns, inte teknik vi hoppas på. Det är andra partier som bromsat satsningar på solceller, bilpooler, snabb elektrifiering av fordonsflottan och smarta tekniklösningar för kollektivtrafiken, inte vi.

CCS-teknik är viktig. Den kan till och med bli avgörande för om vi ska lyckas med klimatmålen eller inte. Att minska utsläppen så mycket som möjligt nu, är ännu viktigare. Om CCS-tekniken blir en ursäkt för att inte göra det, riskerar den i värsta fall att göra mer skada än nytta.

 

Pär Holmgren, EU-parlamentariker (MP), meteorolog

Läs svar från två moderater här.

Läs Pär Holmgrens replik här. 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MotorolaAnnons

Motorola fortsätter sin innovationsresa med fokus på 5G och säkerhet gentemot företag

Peter Lundkvist och Steven Antoniou, Motorola.
Peter Lundkvist och Steven Antoniou, Motorola.

När det kommer till mobilbranschen har Motorola varit först ut med mycket. Från det första mobilsamtalet – någonsin, till den första smartphonen i klassisk vikmodell och det första 5G-samtalet. Den senaste tiden har Motorola jobbat för att bredda sin produktportfölj för 5G för att möta alla konsumenter, privata som företag, som vill ta steget in i 5G-eran. 

Motorola var först ut med mobila samtal, redan 1973, och i början av 2019 var det dags igen, då man tillsammans med en operatör levererade världens första kommersiella 5G-samtal. Det nya 5G-nätet har varit fokus för branschen under flera år, men det var först under slutet av förra året det började ta fart på riktigt, för att under 2020 närmast ha dominerat inom telekom. För Motorola har fokus nu legat på att säkerställa att alla kan ta del av kvalitativa och säkra 5G-produkter.

Att ställa om till 5G ska vara enkelt 

Pionjärandan genomsyrar bolaget lika mycket nu som när de skapade den första mobiltelefonen och något Motorola har satsat extra på är att utvidga och förbättra sitt erbjudande gentemot företag. 

Motorola kan idag presentera en rad värdefulla tilläggstjänster för företag. För ett av de vanligaste problemen som IT-avdelningar har idag när det kommer till telefonin, är att de inte har full insyn i mobilparken. Det är svårt att kontrollera hur telefonerna används, vem som använder dem och hur åtkomst och behörigheter faktiskt efterlevs, policy gentemot praxis. 

– Hos många företag idag går allt för mycket tid till administration av tekniska lösningar, många har inte tid, de har alltför dålig koll, vilket blir onödigt dyrt och man utsätter företaget för potentiella säkerhetsrisker, säger Steven Antoniou, B2B Business Development Manager. Här känns det bra att kunna erbjuda företagen en lösning, med innovativa tilläggstjänster och såklart, en säker och pålitlig produkt.

Tilläggstjänsterna som Motorola nu erbjuder ger företag en helt annan kontroll på den egna mobilparken. Företagskunder får nu exempelvis en mycket bättre möjlighet till kapitalförvaltning. Detta med tjänster som Thinkshield for Mobile, Google zero touch-registrering, utökade garantier, säkerställande att alla enheters operativsystem uppgraderas i tid, samt att alla telefoner får säkerhetsuppdateringar i upp till 36 månader.

Med ökad säkerhet, uppdateringar och utökade garantier förlängs livscykeln hos mobilparken, och med ökad kontroll över företagets telefoner har företaget en enkel överblick över enheternas status, när någon behöver bytas ut, återkallas och återvinnas. Här finns möjligheter för företagen, att inte bara att spara tid och pengar, utan även att ta ett större ansvar ur ett hållbarhetsperspektiv.

Prisvärda 5G-telefoner ger valmöjligheter – för alla

Kraften och möjligheterna som öppnas med det snabbare 5G-nätverket ställer högre krav på telefoners processor, uppdateringsfrekvens och batteri för att kunna leverera. Vilket Motorola har haft i åtanke vid framtagandet av nya moto g 5G plus. Med 5G-stöd och pris på endast cirka 4000 kronor är den ett stort kliv framåt för Motorola som har som målsättning att erbjuda pålitlig och säker 5G för alla konsumenter – privatpersoner som företag. 

– Vad konsumenter vill ha är ett enkelt gränssnitt, och allra främst en lång batteritid, säger Peter Lundkvist, nordisk marknadschef på Motorola. Det här vet vi om, och har med användaren i fokus utvecklat en telefon som uppfyller dessa krav. Vi var först ut med 5G-samtal och vill nu möjliggöra för alla som vill uppgradera till 5G, att kunna göra det på ett smidigt, säkert och kostnadseffektivt sätt.

Motorola har länge varit en av spelarna i branschen som levererat ren Android. Det har varit mycket uppskattat av användare då det ger en telefon helt fri från bloatware och dubblettappar, vilket förbättrar prestandan för ett maximalt rappt användargränssnitt.  

Som Android-leverantör har Motorola också ett tätt samarbete med Google och kan erbjuda förstklassig säkerhet och snabbhet. Motorolas 5G-telefoner, moto g 5G plus inkluderad, har kvalitetsstämpeln Android Enterprise Recommended. Det innebär att enheten uppfyller Googles krav på såväl hårdvara som mjukvara, samt att telefonen hålls säker och uppdaterad. 

För mer information om moto g 5G plus, se här. Nyfiken på Motorolas tilläggstjänster för företag? Hör av dig till Steven Antoniou så berättar han mer. 

Mer från Motorola

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Motorola och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?