1515
Annons

Transportföretagen ljuger och vi kan bevisa det

SLUTREPLIK. I sin replik på Hamnarbetarförbundets debattartikel, försöker Mattias Dahl från Transportföretagen återigen blanda bort korten i hamnkonflikten och förvirra utomstående, skriver Martin Berg från Hamnarbetarförbundet i en slutreplik.

SLUTDISKUTERAT. Det får vara nog nu. Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar kan inte fortsätta utmåla sig som ett offer som saknar lagliga alternativ till att vägra förhandla, skriver Hamnarbetarförbundets Martin Berg.
SLUTDISKUTERAT. Det får vara nog nu. Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar kan inte fortsätta utmåla sig som ett offer som saknar lagliga alternativ till att vägra förhandla, skriver Hamnarbetarförbundets Martin Berg.Foto:Johan Nilsson/TT

Plötsligt har arbetsgivarsidan inte alls krävt några särskilda rättsliga förbehåll som sträcker sig utanför gällande lag och rättspraxis. Och vad ska man då tro som journalist eller läsare? Ord står ju mot ord. 

Arbetsgivarorganisationens problem är att det faktiskt går att pröva deras påståenden, eftersom det finns skriftlig dokumentation av respektive parters avtalsförslag. Därför kan man, även som icke-jurist, granska Dahls påståenden om att Hamnarbetarförbundet kräver att vårt likalydande avtalsförslag ska tillämpas som ett ”förstahandsavtal”, eller att vi kräver att arbetsgivarna ska ”ge bort (Transportarbetarförbundets) rätt att ingå lokala avtal till Hamnarbetarförbundet”. 

Det går också att läsa sig till om det är Hamnarbetarförbundet eller Sveriges Hamnar som ställer krav på särskilda undantag från gälande rättspraxis. 

Såhär formulerade vi oss senast i onsdags:

”Parterna träffar kollektivavtal med innehåll enligt vid tidpunkt för detta avtals slutande gällande villkor i avtalet mellan Svenska Transportarbetarförbundet och Sveriges Hamnar (Hamn- och Stuveriavtalet) med i detta avtal angivna villkor. Avtalet med bilagor garanterar Svenska Hamnarbetarförbundet samma förmåner och villkor som enligt detta avtal tillkommer Svenska Transportarbetarförbundet och dess medlemmar, dock med de avvikelser som enligt praxis följer av att avtalet är ett så kallat andraavtal. Detta avtal har samma giltighetstid och uppsägningsbestämmelser som Hamn- och Stuveriavtalet.”

Det här är ett konkret, komplett avtalsförslag. Det har framlagts skriftligen för Sveriges Hamnar, som omedelbart avvisade det – trots att det är ett renodlat andraavtal, utformat precis så som många andra inom inte minst tjänstemannayrkena på den svenska arbetsmarknaden. Det innebär ingen som helst avvikelse från den etablerade svenska modellen och innehåller inga rättsliga förbehåll eller krav gällande tillämpning. 

Det får vara nog nu. Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar kan inte fortsätta utmåla sig som ett offer som saknar lagliga alternativ till att vägra förhandla, avvisa avtalsförslag i enlighet med lagens miniminivå och bemöta varje varningsstrejk med 16, 18 eller 24 timmars lockout och total nedstängning av svenska hamnar. 

Vi kan bara lösa den här konflikten tillsammans och det är hög tid att även arbetsgivarorganisationen axlar sin del av ansvaret. 

Martin Berg, Hamnarbetarförbundet

Läs tidigare inlägg:

Transportföretagen: Hamnarbetarförbundets påståenden är falska 

Hamnarbetarförbundet: Våra krav är inte orimliga 


Replik: Korv åt alla

Att äta kött för att rädda miljön är inte hållbart i längden. Det är nödvändigt att äta mer växtbaserat, skriver Per Frank på Växtbaserat Sverige i en replik.

Foto:Adam Ihse/TT

Korv av alla de slag kan vara en del av den svenska kosten, det har flera producenter av köttbaserad korv insett och själva börjat producera växtbaserade alternativ. Det är inte nödvändigt att helt avstå från kött, men det är nödvändigt att i större utsträckning välja växtbaserat. Något det råder konsensus om och förespråkas bland annat av FN:s klimatpanel (IPCC) och Livsmedelsverket.    

Jämfört med andra länder har Sverige en framstående djurskyddslagstiftning och ett lågt antibiotikaanvändande vilket gör svenskt kött till ett bra val. Men hur man än vrider och vänder på det så är det mer resurskrävande att använda grödor till att föda upp ett djur och äta det, jämfört med att äta grödorna direkt. Det gäller även om grödorna behöver transporteras långväga. Världsnaturfondens Köttguide rankar vegoprotein (inkluderat soja) högre än griskött inom biologisk mångfald, klimat och växtskyddsmedel. Köttguiden bedömer även djurvälfärd och antibiotikaanvändning, men det är självklart något som inte är relevant för det växtbaserade alternativet.   

Majoriteten av den växtbaserade korven är gjord av sojabönor eftersom det är en ypperlig gröda med ett högt näringsvärde för både människor och djur till en konkurrenskraftig kostnad. Den passar även bra in i växelbruk då den fixerar kväve från luften i jorden vilket minskar behovet av gödsel. De många fördelarna gör sojan eftertraktad och trots att produktionen ökar i Europa tillmötesgås inte den stigande efterfrågan. Soja importeras därför i stor omfattning från exempelvis Sydamerika där det finns allvarliga problem med skövling av skog och undermåliga arbetsförhållanden. Men här är det viktigt att beakta att drivkraften bakom detta är att tillgodose den höga köttproduktionen med foder. Soja som istället används till humankonsumtion odlas under avsevärt bättre förhållanden och kan föda många fler människor vilket gör att den inte behöver odlas i samma omfattning. För den som vill främja hälsa, miljö och en hållbar sojaproduktion är därför korv gjord av soja ett självklart val. 

Slutligen, det är glädjande att se att vi vill samma sak som artikelförfattarna. 

Mer fakta på bordet! Gärna i samband med färre ogrundade anklagelser om tvivelaktiga produktionsmetoder, tillsatser och kolonialism. 

Mer svensk produktion. Växtbaserat Sverige verkar för en omställning till en ökad produktion och konsumtion av växtbaserade livsmedel, som ett led i det förespråkar vi bland annat ett stödpaket till svenska bönder som vill odla proteingrödor. Det gör vi för att främja svensk livsmedelsproduktion, hälsa, miljö och försvarsberedskap. Här kan du läsa mer om det stödpaket som Växtbaserat Sverige förespråkar.

Per Frank, ordförande Växtbaserat Sverige

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?