1515

Tobias Wikström: Skyll inte skattjakten på företagen

LEDARE. Regeringen utökar sitt paket för att stävja skattefusk och skatteplanering från tio punkter till tolv. På tisdagen höll finansminister Magdalena Andersson en presskonferens om saken. I skottgluggen stod det som hon kallade ”företrädare för näringslivet”.

Magdalena Andersson vid tisdagens pressträff.
Magdalena Andersson vid tisdagens pressträff.Bild:Susanne Persson

Tolvpunktsprogrammet handlar egentligen om rätt olika saker. En av de nya punkterna var att Skatteverket ska få bättre möjligheter att arbeta mot organiserad brottslighet på ett tidigt stadium – okontroversiellt och angeläget. Flera punkter handlar om internationellt skattesamarbete. Några handlar om att skärpa reglerna om skattetillägg. Och den andra nya punkten är förslaget till utflyttningsskatt som nu är ute på remiss.

Paketet handlar alltså delvis om åtgärder som handlar om att företag ska betala skatt i något land, inte nödvändigtvis i Sverige – det är ju vad det internationella samarbetet handlar om. Men i paketet finns andra punkter som handlar om att det är just Sverige som skatterna ska betalas i. Och slutligen finns det initiativ för att stävja allvarlig brottslighet.

Eftersom paketet handlar om så många skilda aspekter var det märkligt att Magdalena Andersson tycktes motivera pressträffen med den senaste tidens skattedebatt. Hon sa att ”inte minst företrädare för näringslivet” har ryckt på axlarna och sagt att ”om politiken ogillar något vi gör så får man vara mer aktiv och förbjuda det”.

Magdalena Anderssons kommentar var att en sådan inställning i förlängningen leder till att en politik där Sverige lämnar EU, säger upp alla skatteavtal och inför kapitalrestriktioner.

Naturligtvis vill regeringen inte göra dessa saker; det var endast en del av hennes resonemang. Men det är den här typen av ordvändningar som är problemet – retoriken och det höga tonläget.

Det finns inga ”företrädare” för hela näringslivet. Man kan inte klumpa ihop en så stor samhällssektor.

Man måste skilja på otillåten och tillåten skatteplanering. Och inte ironisera över den som hävdar den rimliga ståndpunkten att om politikerna anser att en viss manöver är oacceptabel så borde den i så fall förbjudas.

Man ska inte misstänkliggöra den som flyttar utomlands – förslaget om utflyttningsskatt är alldeles för ingripande.


Innehåll från HP DevelopmentAnnons

HPs EliteBook - säkra kontorsdatorer optimerade för distansarbete

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis vara en hybrid, en blandning av kontors- och distansarbete. Därför är det viktigt nu att företagen ser till att medarbetarnas datorer är optimerade för att arbeta på distans, för att säkerställa produktiviteten. 

– Det har verkligen blivit en positiv effekt av en mycket jobbig situation, i och med att företagen har sett under det senaste året att det fungerat för medarbetarna att jobba på distans. Vi är övertygade om att framtidens arbetsplats kommer att vara någon form av hybridmiljö, där vi kommer att se att man både jobbar på kontoret och på distans, exempelvis hemma, säger Niclas Oldmark, produktchef på HP Sverige.

Utöver att företagen sett att det går att driva sin verksamhet i full skala på distans finns det fler fördelar. Som exempelvis att medarbetare slipper långa pendlingsresor till jobbet, vissa arbetsuppgifter presteras bättre i lugn miljö och det blir lättare att få ihop livspusslet med minskad stress som följd. 

– Det som är viktigt är att företagen säkrar upp att medarbetarnas datorer verkligen är optimerade för distansarbete, vilket många kanske inte har hunnit under själva pandemin. Med våra enheter i serien HP EliteBook får du datorer som verkligen är optimerade för hög produktivitet, berättar Niclas Oldmark. 

Datorerna i HP EliteBook-serien har hög prestanda, kraftfulla processorer och batterierna kommer med tre års garanti. Där lång batteritid medför att jobbet kan skötas en hel dag även när det inte finns tillgång till el. Då distansarbetsplatser oftast inte är anpassade enbart för arbete, som en kontorsplats är, så går det också att välja starkare ljusstyrka på panelen. Så att den går att använda även vid starkt solljus, precis som en mobiltelefon.

– Våra datorer i HP EliteBook-serien har dessutom avancerade inbyggda konferensverktyg, med strategiskt placerade högtalare och mikrofoner för att skapa en bra ljudbild för alla som deltar i videomötet. Vi har också inbyggd brusreduceringsprogramvara som gör att störande bakgrundsljud reduceras bort, ljudteknik som vi utvecklat ihop med Bang & Olufsen, säger Niclas Oldmark. 

Du kan välja på sex olika formfaktorer i EliteBook-serien, från 13,3 tum till 15,6 tums datorer. Säkerheten är inbyggd så dina medarbetare kan surfa säkert när de är uppkopplade på externa nätverk, datorerna kommer med HP Sure View, ett inbyggt sekretessfilter som skyddar din skärm från nyfikna blickar, och Camera Shutter, kameran har en inbyggd slutare som gör att den kan täckas för med ett knapptryck. Skärmen kan på vissa modeller vridas 360 grader, så att datorn fungerar som en datorplatta. 

– För att säkerställa en lång livslängd har HP EliteBooks hög servicebarhet, och de är lätta att uppgradera, exempelvis om det skulle behövas mer kapacitet. Och skulle någon av dina medarbetare ha en svajig uppkoppling hemma är det enkelt att i efterhand koppla till en 4G modul. Datorerna i EliteBook-serien är verkligen våra mest avancerade, bärbara kontorsdatorer och de går att konfigurera på många olika sätt, avslutar Niclas Oldmark. 

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på www.hp.com.

Läs mer om EliteBooks 

 

Mer från HP Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Development och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?