ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Tischer och Fromlet: Det tyska valet angår också svenska företag

  • Ralph-Georg Tischer och Hubert Fromlet.

DEBATT. Det finns potential för fler direktinvesteringar mellan Sverige och Tyskland. Intressant är att företag i bägge länderna pekar på förbättringar som behövs i det andra landet. Därför är söndagens val viktigt också här i Sverige, anser Ralph-Georg Tischer och Hubert Fromlet.

Det tyska valresultatet är av stort intresse för Sveriges del, inte minst när det gäller hanteringen av de stora tyska framtidsfrågorna såsom utbildning, integration, miljö, digitalisering, förutsättningar för forskning och utveckling samt möjligheter för ett bestående gott klimat för näringslivet i allmänhet och för direktinvesteringar i Europas största ekonomi. Ett välmående och framåtblickande Tyskland är mycket viktigt för hela Europa, Sverige givetvis inkluderat. Detta speciellt på grund av Tysklands etablerade ekonomiska motorfunktion.

Den dominerande uppfattningen i Tyskland är emellertid att ovan nämnda utmaningar generellt kommit till korta i valrörelsen eller behandlats för allmänt.
Avseende mer långsiktiga direktinvesteringar över gränserna gjorde Tysk-svenska handelskammaren tidigare i år en enkät med tyska och svenska företagsmedlemmar. I detta sammanhang fick vi intressanta och även relativt uppmuntrande resultat, både för svensk och tysk del.

De mer allmänna, strukturella ramarna för investeringar över de svenska och tyska gränserna betecknades som relativt goda och okomplicerade. Likväl kan man fråga sig, varför de totala gränsöverskridande investeringarna mellan de två länderna inte uppnår ännu större volymer – trots den positiva ekonomiska utvecklingen under de senaste åren.

Speciellt svenska investeringar halkar efter med en åttondeplats 2015. Tyska företag ligger på en inte heller lysande femteplats bland alla utlandsinvesterare i Sverige (SCB).

Även här ger handelskammarens enkät vissa svar. Vart fjärde av de tillfrågade tyska företagen framför att bearbetningen av den svenska marknaden inte sker från Sverige utan direkt från Tyskland eller från ett tredje land. Detta är ett faktum som möjligen skulle kunna förändras till svensk fördel genom reformer och förbättringar på svensk hemmaplan. Här ser de tyska panelföretagen behov främst på vissa delar av arbetsmarknaden samt kring skatter och byråkratin. Det kan tilläggas att institutionella förbättringar mestadels inte är särskilt kostsamma.

Intressant nog tecknar de svenska företagen ungefär samma bild avseende de egna förutsättningarna för fler svenska direktinvesteringar på den stora tyska marknaden. De sätter kompetensbehovet i första rummet när det gäller hinder på den tyska marknaden, följt av byråkratin, löneläget och digitaliseringsnivån.

Trots den goda ekonomiska utvecklingen under de senaste åren behöver Tyskland en hel del ekonomisk-politiskt strukturarbete. Därför är det av stort intresse även för svenska företag vilken regeringskoalition Tyskland får efter valet.

Tyskland är Sveriges största handelspartner. De politiska och ekonomiska relationerna mellan de två länderna är goda. Tidigare enkäter från handelskammaren bekräftar att företagen i de två länderna också är relativt nöjda med de rena handelsrelationerna sinsemellan.

Det antyds dock att det finns förbättringspotential i båda länder – också vad gäller ramverket för direktinvesteringar. Mellan Sverige och Tyskland avser detta framför allt investeringar i högteknologi som kan räknas till den pågående globala digitaliseringsoffensiven.

Denna aspekt återspeglas redan i dag genom ett växande it-samarbete mellan tyska och svenska företag, exempelvis inom den bilaterala innovationsplattformen German Swedish Tech Forum i IVA:s och Tysk-svenska handelskammarens regi. Mer kan det dock bli – och bör det bli.

Den nya tyska regeringen bör ge de stora framtidsfrågorna snarast möjligt ett mer konkret innehåll – en utveckling som vi noga bör följa upp också här hemma.

Ralph-Georg Tischer, vd, Tysk-svenska handelskammaren
Hubert Fromlet, senior advisor till Tysk-svenska handelskammaren och affilierad professor vid Linnéuniversitetet

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer