Annons

Telia: Försenade 5G-frekvenser skadar konkurrenskraften

Den ensidiga fokuseringen på att stänga ute främmande makt från 5G har försenat utbyggnaden i Sverige och skadar landets konkurrenskraft. Säkerhetsfrågan kan inte hanteras av auktionsförfaranden utan måste breddas till generell lagstiftning för hela nätet, skriver Telias koncernchef Christian Luiga.

Sverige har inte råd med ytterligare förseningar av 5G-nätet, skriver Christian Luiga.
Sverige har inte råd med ytterligare förseningar av 5G-nätet, skriver Christian Luiga.Foto:Hampus Andersson

I en tid när alla talar om att 5G ligger runt hörnet har Sverige ännu inte ens fastställt ett datum för auktionerna av de viktigaste frekvenserna. 

Finland, Tyskland, Italien, Frankrike, USA, Kina, Japan, Norge och Sydkorea är bara några exempel på länder där auktioner av de nya tillstånden är genomförda. 

Därför måste förutsättningarna för 5G – nästa generations mobilnät – klargöras så snart som möjligt. Det är viktigt för Sveriges konkurrenskraft och samhällsutveckling.

De ändringar som gäller i lagen om elektronisk kommunikation från och med den 1 januari 2020 innebär att Post- och telestyrelsen (PTS), som är ansvarig myndighet, ska beakta säkerhet vid tilldelning av tillstånd, vilket ska ske i dialog med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen. 

Det är olyckligt att det självklara behovet att beakta Sveriges säkerhet kopplas så starkt till tilldelning av tillstånd för att använda specifika frekvensband. Det handlar om så mycket mer.

Säkerhetsfrågan är större än enskilda auktioner av frekvenser tänkta för en ny teknik och bör hanteras därefter. Med generell lagstiftning och regler som gäller alla aktörer oavsett vilka frekvenser och tekniker som används. Krav som kan justeras och uppdateras när omvärldsförändringar så kräver, oaktat om det vid just det tillfället auktioneras ut nya tillstånd som nu är fallet med de frekvenser som är viktiga för 5G.

Även om den nya generationens mobiltelefoni är revolutionerande är den ändå bara en del av ett större nät som tillsammans utgör det internet som det moderna samhället tar för givet och är så beroende av. 

Säkerhet i ett uppkopplat samhälle handlar om att försvara internet. Det kräver ett helhetsperspektiv, då kan den nationella säkerheten stärkas samtidigt som Sveriges konkurrenskraft ökar. Det finns ingen konflikt mellan säkra nät och en övergång till 5G-ekonomi. 

5G är inte bara ett nödvändigt verktyg för att möjliggöra nästa steg i digitaliseringen av hela det svenska samhället – för både näringsliv och offentlig sektor – det är också viktigt för vår förmåga att nå klimatmålen. Vi kan i dag bara ana vilken potential det ligger i snabbare överföring av stora mängder data med större säkerhet utan någon fördröjning. 5G skapar möjligheter till effektiviseringar och nytänkande vilket kan revolutionera näringsliv såväl som offentlig sektor. 

Exakt vilka tjänster som kan utvecklas med stöd av 5G är svårt att förutse, men det handlar om alltifrån att styra stora maskiner i gruvor långt under markytan, till att göra operationer i en ambulans på väg till sjukhuset. 

I en tid när många kommuner drabbas av utflyttning och krisande ekonomi, erbjuder 5G-tjänster en möjlighet att leva och verka där man bor, oavsett var. När den offentliga sektorn står inför stora utmaningar som inte kommer att kunna mötas med mer personal skapar 5G möjligheter att göra saker på nya sätt.  

5G kommer i första skedet skapa nytta inom industri och näringsliv som kommer att kunna utveckla sina affärer och processer med hjälp av den nya generationens mobiltelefoni. 

Följaktligen är många aktörer inblandade i arbetet med att utveckla användningsområden för de möjligheter 5G erbjuder. Telia har bland annat nära samarbete med Volvo CE, Södra, Einride, Sandvik, Boliden, Peab, Ericsson, Tieto, Capgemini, KTH, Luleå Tekniska Högskola, Mittuniversitetet och Umeå Universitet.

Telia har bidragit till att Sverige är en pionjär inom telekom och vill fortsätta att bidra till att Sverige ligger i täten bland världens länder. Tekniken och kompetensen för att göra det finns, men de nödvändiga frekvenserna saknas. 

Ett av skälen till att det är så är den viktiga debatt som förs om vikten av att nya mobilnät är säkra mot intrång från obehöriga och främmande makter. Det är frågeställningar som har överbryggats i andra länder, som Finland, genom att till exempel ställa hårda krav på operatörerna i generell lagstiftning, något som Telia ställer sig bakom.

Auktionen har skjutits upp i omgångar, senast från första kvartalet 2020 till att den ansvariga myndigheten PTS nu säger sig ha ”en förhoppning om att det ska ske någon gång under 2020”. Under innevarande kvartal ska PTS samråda om reglerna för auktionerna för att beakta Sveriges säkerhet. 

Höga krav på säkerhet behöver inte äventyra Sveriges ledande position inom digitalisering. Sverige har inte råd med ytterligare förseningar och det är viktigt att alla berörda parter håller högsta möjliga fart i arbetet framåt. 

Telia är redo att lägga grunden för nästa steg i digitaliseringen av Sverige. Från politiskt håll efterlyser vi en tydlig färdplan för 5G innehållande ett sista datum för auktionen. På så sätt säkras förutsägbarheten som är viktig när stora investeringar ska genomföras samtidigt som vi värnar Sveriges fortsatta konkurrenskraft.

Christian Luiga

Tillförordnad koncernchef och vd, Telia Company


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?