1515

Tala ur skägget om Telia och TV4, Amanda Lind!

DEBATT. Det är oacceptabelt att Telia i praktiken gör TV4 till en statligt ägd betalkanal, Samtidigt verkar kulturministern inte vilja befatta sig med frågan. Jag möter gärna Amanda Lind (MP) i en direktsänd tv-debatt – och helst då i en kanal som är öppen för alla, skriver Björn Rosengren, som öppnade upp Telia för privat ägande som näringsminister (S).

Björn Rosengren
Björn RosengrenFoto:Maja Suslin

Så fort Telia tagit över TV4 släcktes kanalen för en tredjedel av de svenska hushållen. Eftersom TV4 tappade miljoner i annonsintäkter dagligen nåddes till slut en tillfällig överenskommelse. 

Nu är monopolhotet över oss igen med full kraft. Både Telia och TV4 är tydliga med att deras strategi går ut på att ta hem sin affär genom att kunna erbjuda exklusivitet för tittande på TV4 i de digitala plattformar som konsumenterna nuförtiden prioriterar när den linjära tv-sändningsmodellen tynar bort.

Det innebär att Telia kommer att ge tillstånd till endast en annan aktör att sända TV4 över internet, och detta inte av välvilja utan därför att det är EU:s minimikrav. Ju mindre spridning denna aktör har, desto bättre för Telia. 

Nu anmäler Tele2 enligt uppgift Telias agerande, som man menar bryter mot EU-kommissionens beslut. Fler juridiska förvecklingar och skadeståndsanspråk på svenska staten väntar. Och allt för att Telia inte vill att TV4 ska fortsätta vara en öppen kanal.

Den som vill ha tillgång till TV4:s utbud kommer i stället i flera fall att tvingas välja den statliga distributören, oavsett kostnad. Detta innebär en begränsning av mediemångfalden som ytterst är statens ansvar, eftersom man äger 38,4 procent av Telia, att jämföra med näst största ägaren Blackrock som äger drygt 3 procent. 

Var det denna inlåsning staten ville uppnå med affären? Man förefaller i vilket fall inte göra mycket för att förhindra den. 

Rätten att se TV4 kan framöver antingen gälla oss alla eller förbehållas ett fåtal, allt beroende på vilket val som nu görs. EU vill ha öppenhet. Sverige signalerar än så länge slutenhet.

I slutänden drabbas alla av en ordning där samhällsbevakningen i etermedierna monopoliseras. Jag har tidigare betonat problemet med att staten ska äga både public service och TV4. Än värre blir det om staten samtidigt ser till att huvuddelen av medborgarna endast har tillgång till det ena av de båda statliga tv-bolagen. En statligt ägd betalkanal går inte ihop i min värld.

Att det hela är en affärslogik med uppenbara brister gör inte saken bättre. Alternativet till att låta sig fösas in i den svenska fållan är ju att vända svenska medier ryggen och i stället välja att ta del av nyheter från mer lättåtkomliga internationella alternativ som Youtube och Facebook. Då förlorar även Telia.

De styrande kan inte passivt acceptera en snöpt mediemångfald. Var det inte den vi slogs för i demokratins och antikorruptionens namn?

Den minister som har störst ansvar för detta är också den som bäst lyckats gömma sig och skylla på andra, medieministern Amanda Lind (MP).

Först gömde hon sig bakom EU. Affären var ju godkänd och reglerad av EU-kommissionen. Men EU vill inte ha en begränsning av sändningsrättigheterna, man anför i stället en miniminivå. 

Sedan hänvisade Lind till näringsminister Ibrahim Baylan (S). På hans bord vilar Telia. Därefter tog hon skydd bakom jättarna Google och Facebook. En stark svensk motkraft behövs, menade medieministern. Men snarare driver inlåsningen oss i armarna på dessa internationella aktörer.

Först som sist handlar detta om mediemångfald och svensk samhällsbevakning. Och där är Amanda Lind svaret skyldig: Anser staten att Telia bör låsa in TV4 för de egna kunderna?

Eller menar medieministern att den förändring som nu sker inte spelar någon roll ur ett mediemångfaldsperspektiv?

Eller är Amanda Lind helt enkelt överkörd av starkare krafter inom regeringen? Det har hänt kulturministrar förr.

Dessa frågor diskuterar och debatterar jag gärna offentligt med Amanda Lind. Det kan med fördel ske i en direktsänd tv-debatt – gärna då i en kanal som är öppen för alla.

 

Björn Rosengren, näringsminister (S) 1998-2002, därefter under 13 år rådgivare åt Kinneviks ledning


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?