Hoppa till innehållet

Annons

Taiwan: Sverige böjer sig för Kinas påtryckningar

DEBATT. Skatteverket och SAS har börjat referera till Taiwan som en kinesisk ”provins”. Men Taiwan har aldrig varit en del av Folkrepubliken Kina och bara den folkvalda regeringen har rätt att representera våra invånare, skriver Daniel Liao från Taiwans representationskontor i Sverige.

STÄNGD DÖRR. Det är oacceptabelt att Kinas ambassad pressar svenska aktörer att inskränka Taiwans mötesfrihet, som i fallet med Sheraton i Stockholm tidigare i oktober, skriver Daniel Liao.
STÄNGD DÖRR. Det är oacceptabelt att Kinas ambassad pressar svenska aktörer att inskränka Taiwans mötesfrihet, som i fallet med Sheraton i Stockholm tidigare i oktober, skriver Daniel Liao.Foto:Lutz Vorderwuelbecke

Den 3 oktober höll Republiken Kina (Taiwan) sitt nationaldagsfirande på Historiska museet i Stockholm. 

Trots att evenemanget var mycket lyckat förstod gästerna som hade samlats att omständigheterna inte hade varit optimala. 

Svensk press hade nämligen tidigare samma dag rapporterat om omständigheterna kring att Taiwans nationaldagsfirande i år hölls i Historiska museets Barockhall, i stället för på Hotell Sheraton i Stockholm. 

Trots att vi sedan tio år tillbaka haft vårt nationaldagsfirande på Sheraton fick vi denna gång veta att det skulle vara olägligt om vi höll vårt firande där i år. 

Dessutom fick företrädare för Historiska museet motta ett telefonsamtal från den kinesiska ambassaden som ifrågasatte uthyrningen av Barockhallen till Taiwan. 

Den kinesiska ambassadens företrädare markerade att Taiwan inte är ett riktigt land. Samtalet upplevdes som hånfullt.

Det är oacceptabelt att Kinas ambassad pressar svenska aktörer att inte tillåta eller försöker förhindra att Taiwan firar sin nationaldag i Stockholm. Försök som dessa att inskränka mötesfriheten i Sverige där demokratiska värderingar, frihet och rättvisa har de högsta av värden får inte falla på döva öron.      

Kontexten är internationell. Förra året rapporterades att Sheratons moderbolag Marriotts kinesiska bokningssida stängts ned i en vecka efter att man refererat till Tibet, Taiwan, Hongkong och Macau som egna länder i en kundenkät. 

Även flygbolaget SAS mottog kinesiska direktiv och ändrade som följd sin benämning av Taiwan till en provins i Kina, något som naturligtvis inte bara är felaktigt, utan också orsakar förvirring. 

Kina sätter på detta sätt tilltagande och rutinenlig press på företag att anpassa sig efter sin princip om ”ett Kina”.    

Kina gör anspråk på Taiwan genom sin princip om ”ett Kina”, som alltså gör gällande att Taiwan är en del av Kinas territorium och att Taiwan skulle kunna fungera som Hongkong nu gör enligt principen ”ett land, två system”. 

Men faktum är att Taiwan inte är och aldrig har varit en del av Folkrepubliken Kina. Sedan Taiwan gick från auktoritärt styre för 30 år sedan har landet blivit en livskraftig och blomstrande demokrati. 

Det är endast Taiwans folkvalda regering som kan representera dess 23 miljoner invånare, och de värdesätter sin svårförtjänta frihet och demokrati högt och vill försvara den.

Den svenska regeringen lanserade nyligen sin nya Kinastrategi och frågor kring Kinas framväxt och hur Sverige bör förhålla sig till Kina är därmed högaktuella. Både i Sverige och internationellt är frågor kring Kinas påverkanskampanjer i fokus.  

Och de kinesiska påtryckningarna har gett resultat. Sedan ett år tillbaka refererar exempelvis svenska Skatteverket till Taiwan som en ”provins i Kina” i stället för som tidigare, ”Republiken Kina (Taiwan)”. Detta trots att till exempel Migrationsverket inte refererar till Taiwan som en provins i Kina utan bara som ”Taiwan”. 

Sverige, som är ett internationellt föredöme när det gäller frihet, rättvisa, demokrati och mänskliga rättigheter borde se allvarligt på att Taiwan mobbas på det här viset i Stockholm. 

Daniel TC Liao, representant för Taiwans representationskontor i Sverige

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från BelysningsbranschenAnnons

Vanliga lysrör försvinner – nästan alla fastigheter berörs

Mikael Castanius, vd för Belysningsbranschen.
Mikael Castanius, vd för Belysningsbranschen.

I höst blir det förbjudet att ta in vanligt förekommande ljuskällor, till exempel T5- och T8-lysrör in i EU. Redan nu gäller förbudet kompaktlysrör. Detta beror på en lagstiftning som förbjuder kvicksilver i belysningsprodukter. Därför är det nu hög tid att planera inför omställningen, meddelar Belysningsbranschen. 

Det nya förbudet berör nästan alla befintliga lokaler som kontor, skolor, sjukhus, vård- lokaler, stormarknader, industrier, idrottshallar, med mera. Därför blir det nu viktigt för svenska fastighetsägare att börja planera för utbyte och investeringar, samt inventera behovet. 

– Enligt Belysningsbranschens beräkningar rör det sig om över 17 miljoner armaturer under de kommande fem åren, säger Mikael Castanius, vd för Belysningsbranschen. 

Uppmaning till Sveriges fastighetsägare - Investera nu

Som ett resultat kommer efterfrågan på både LED-lysrör och LED-armaturer vara extra hög. 

– För att klara omställningen är vår uppmaning till Sveriges fastighetsägare: Inventera nu! 

Utfasningen innebär en stor miljövinst både genom att kvicksilvret försvinner, men också genom en stor och märkbar energibesparing, tack vare utbytet till LED. 

Vill du veta mer? Besök Belysningsbranschens hemsida här 

Om Belysningsbranschen

Belysningsbranschen är en huvudorganisation för Sveriges tillverkare och importörer av ljuskällor, belysningsarmaturer och komponenter. De har som mål att skapa intresse, sprida kunskap och verka för ökad kvalitet på belysning i den offentliga miljön. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Belysningsbranschen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera