1515

Taiwan: Sverige böjer sig för Kinas påtryckningar

DEBATT. Skatteverket och SAS har börjat referera till Taiwan som en kinesisk ”provins”. Men Taiwan har aldrig varit en del av Folkrepubliken Kina och bara den folkvalda regeringen har rätt att representera våra invånare, skriver Daniel Liao från Taiwans representationskontor i Sverige.

STÄNGD DÖRR. Det är oacceptabelt att Kinas ambassad pressar svenska aktörer att inskränka Taiwans mötesfrihet, som i fallet med Sheraton i Stockholm tidigare i oktober, skriver Daniel Liao.
STÄNGD DÖRR. Det är oacceptabelt att Kinas ambassad pressar svenska aktörer att inskränka Taiwans mötesfrihet, som i fallet med Sheraton i Stockholm tidigare i oktober, skriver Daniel Liao.Foto:Lutz Vorderwuelbecke

Den 3 oktober höll Republiken Kina (Taiwan) sitt nationaldagsfirande på Historiska museet i Stockholm. 

Trots att evenemanget var mycket lyckat förstod gästerna som hade samlats att omständigheterna inte hade varit optimala. 

Svensk press hade nämligen tidigare samma dag rapporterat om omständigheterna kring att Taiwans nationaldagsfirande i år hölls i Historiska museets Barockhall, i stället för på Hotell Sheraton i Stockholm. 

Trots att vi sedan tio år tillbaka haft vårt nationaldagsfirande på Sheraton fick vi denna gång veta att det skulle vara olägligt om vi höll vårt firande där i år. 

Dessutom fick företrädare för Historiska museet motta ett telefonsamtal från den kinesiska ambassaden som ifrågasatte uthyrningen av Barockhallen till Taiwan. 

Den kinesiska ambassadens företrädare markerade att Taiwan inte är ett riktigt land. Samtalet upplevdes som hånfullt.

Det är oacceptabelt att Kinas ambassad pressar svenska aktörer att inte tillåta eller försöker förhindra att Taiwan firar sin nationaldag i Stockholm. Försök som dessa att inskränka mötesfriheten i Sverige där demokratiska värderingar, frihet och rättvisa har de högsta av värden får inte falla på döva öron.      

Kontexten är internationell. Förra året rapporterades att Sheratons moderbolag Marriotts kinesiska bokningssida stängts ned i en vecka efter att man refererat till Tibet, Taiwan, Hongkong och Macau som egna länder i en kundenkät. 

Även flygbolaget SAS mottog kinesiska direktiv och ändrade som följd sin benämning av Taiwan till en provins i Kina, något som naturligtvis inte bara är felaktigt, utan också orsakar förvirring. 

Kina sätter på detta sätt tilltagande och rutinenlig press på företag att anpassa sig efter sin princip om ”ett Kina”.    

Kina gör anspråk på Taiwan genom sin princip om ”ett Kina”, som alltså gör gällande att Taiwan är en del av Kinas territorium och att Taiwan skulle kunna fungera som Hongkong nu gör enligt principen ”ett land, två system”. 

Men faktum är att Taiwan inte är och aldrig har varit en del av Folkrepubliken Kina. Sedan Taiwan gick från auktoritärt styre för 30 år sedan har landet blivit en livskraftig och blomstrande demokrati. 

Det är endast Taiwans folkvalda regering som kan representera dess 23 miljoner invånare, och de värdesätter sin svårförtjänta frihet och demokrati högt och vill försvara den.

Den svenska regeringen lanserade nyligen sin nya Kinastrategi och frågor kring Kinas framväxt och hur Sverige bör förhålla sig till Kina är därmed högaktuella. Både i Sverige och internationellt är frågor kring Kinas påverkanskampanjer i fokus.  

Och de kinesiska påtryckningarna har gett resultat. Sedan ett år tillbaka refererar exempelvis svenska Skatteverket till Taiwan som en ”provins i Kina” i stället för som tidigare, ”Republiken Kina (Taiwan)”. Detta trots att till exempel Migrationsverket inte refererar till Taiwan som en provins i Kina utan bara som ”Taiwan”. 

Sverige, som är ett internationellt föredöme när det gäller frihet, rättvisa, demokrati och mänskliga rättigheter borde se allvarligt på att Taiwan mobbas på det här viset i Stockholm. 

Daniel TC Liao, representant för Taiwans representationskontor i Sverige


Innehåll från EKNAnnons

Blev miljardbolag på sex år – så här växte Polarium

Smarta batterier gjorde att svenska Polarium utsågs till Nordens mest snabbväxande tillväxtbolag av Financial Times tidigare i år. Bolaget är just nu på en tillväxtresa som många företagare drömmer om.

– Vi hade inte klarat det här utan EKN, säger Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Polarium tillverkar smarta uppkopplade litiumjonbatterier som driver mobilmaster, och kan ersätta många av de dieselaggregatorer och blybatterier som ofta driver masterna i dag.

– En av våra kunder sparar sju miljoner liter diesel i månaden på att använda våra produkter. Ser man till mobilmasternas hela livslängd innebär det över en miljard liter mindre diesel – för en kund, säger Stefan Jansson.

Tillväxt som kostar

Polarium har sedan starten 2015 installerat över 250 000 batterier i mer än 60 länder. I år förväntas omsättningen landa på 1,25 miljarder kronor. Efter sex år har företaget tre kontor i Sverige, fabriker i Mexiko och Vietnam, säljkontor i USA samt säljare och teknisk support i England, Nya Zeeland, Indonesien och flera afrikanska länder. Det är en otrolig tillväxtresa – och den har kostat en hel del.

– Vi har ett enormt kassaflöde och snabb tillväxt – lägg samman de två parametrarna så får du en uppfattning av vårt behov av rörelsekrediter. Det här var en riktig utmaning för oss i början när vi inte hade en historik att visa upp för kreditgivare, och dessutom gör många affärer på riskmarknader Därför vände vi oss till EKN.

Kombinera olika garantier

Statliga EKN finns nämligen till för att hjälpa svenska exportföretag och deras underleverantörer, genom olika typer av garantier. Polarium har använt tre finansieringslösningar från EKN:

För allmänna expansionssatsningar har de använt EKN:s rörelsekreditgaranti, vilket innebär att EKN har täckt 50 procent av bankens kreditrisk. Det har gjort det enklare för banken att våga säga ja till Polariums kreditbehov.

För affärer på riskmarknader har Polariums bank använt EKN:s rembursgaranti. Rembursgarantin kan banken ansöka om när man har en så kallad remburs, det vill säga att köparens lokala bank garanterar säljaren betalning vid leverans. Rembursgarantin täcker upp för risken att den lokala banken inte kan betala.

Polarium har också använt sig av EKN:s garanti för kundfordringar för specifika affärer, som täcker risken att köparen inte kan betala fakturan. Med hjälp av garantin kan Polarium dessutom gå till sin bank och få fakturan betald i förväg, vilket innebär att de kan erbjuda kunden kredit utan att själva behöva vänta på att få betalt.

Minskat risken och frigjort kapital

– Vi gör många affärer på riskmarknader och då är det betryggande att kunna räkna bort både politiska risker och valutarisker. Dessutom har vi kunnat frigöra kapital med hjälp av de här garantierna. Samarbetet med EKN har gjort att vi kan fokusera på vår grundverksamhet, det har varit otroligt värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?