Svensk elproduktion har länge varit en av världens renaste och tryggaste. Vår vattenkraft och kärnkraft producerar ren el med pålitlig leverans, och under det senaste decenniet har även vindkraften spelat en allt viktigare roll. Sammantaget har det varit helt avgörande för svensk industri och vår välfärd.
Men de senaste åren har något hänt. Larmrapporterna avlöser varandra om att företag inte har tillräcklig tillgång på el. Sommaren 2019 ville Pågen utöka sin kapacitet i Malmö, men fick nej eftersom elleverantören inte kunde garantera tillräckligt med el till anläggningen. Och i somras – en period som normalt präglas av en lägre elförbrukning – tvingades oljekraftverket i Karlshamn starta under vindstilla dagar för att säkerställa att södra Sverige fick tillräckligt med el.
Nu har krisen slagit till igen. Under januari har elpriserna rusat i höjden och mer än fördubblats jämfört med förra året: topptimmarna har kostat mer än tio gånger det normala. Som en direkt konsekvens tvingades det svenska storbolaget Holmen stoppa delar av produktionen.
Därtill har kraftverket i Karlshamn än en gång körts igång för att elda med olja. Detta slår direkt mot klimatet: Enligt FN:s klimatpanel är medianutsläppen mer än 52 gånger så stora per kWh när elen kommer från olja i stället för kärnkraft.
Elkrisen är ett hot mot Sverige som ett modernt industriland. Den slår direkt mot svenska jobb och skadar vår chans att bidra till den globala omställningen. Nästa elräkning kommer också att slå hårt mot många svenska familjer.
Men krisen är ett närmast avsiktligt resultat av Socialdemokraternas dysfunktionella energipolitik. Fossilfri elproduktion har lagts ned på rent ideologiska grunder, utan hänsyn till konsekvenserna för svenska företag och konsumenter. Stängningen av Ringhals reaktor 1 och 2 innebär att leveranssäker elproduktion som motsvarande nästan 10 procent av Sveriges årliga elkonsumtion har försvunnit.
Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och expertmyndigheten Svenska kraftnät varnade alla inför stängningen av kärnkraftreaktorerna. Både för att leveranssäker el skulle försvinna, och för att elsystem skulle bli mer instabilt.
Exakt detta har också skett. Kraftbalansen i elsystemet fortsätter att minska och importberoendet av smutsig el ökar när elförbrukningen är hög. Inslagen av väderberonde energikällor har gjort elsystemet mer svårplanerat och leder till större variationer i priset på el.
Trots det tar inte Socialdemokraterna läget på allvar. Mot bättre vetande hävdar Socialdemokraterna att Sverige har en historiskt stark elproduktion, och att elpriserna är låga. Verkligheten är inte på deras sida.
Istället för att lösa problemet vill regeringen nu att Svenska kraftnät ska få i uppdrag att bygga ut stamnätet så att havsbaserad vindkraft gratis ska kunna anslutas till elnätet. Förslaget skulle innebära att kostnader för företagen som äger vindkraftsparkerna istället läggas på skattebetalarna genom ökade elnätsavgifter. Moderaterna välkomnar all fossilfri elproduktion men det är en obegriplig felprioritering som tydligt illustrera problemet med den förda politiken.
Nu krävs en omstart av energipolitiken som tar sikte på fossilfrihet och konkurrenskraft. Moderaterna ser fyra viktiga steg mot framtidens energipolitik:
Uppdatera det energipolitiska målet
Målet för Sveriges energipolitik ska vara ett 100 procent fossilfritt elsystem 2040. Det är uppenbart att alla fossilfria kraftslag behövs för ett välfungerande elsystem. Kärnkraften måste få vara en viktig del av det svenska energisystemet också i framtiden. Ju mer fossilfri el vi producerar, desto mer el kan vi använda i Sverige eller sälja till utlandet där den tränger undan fossilintensiv elproduktion.
Leveranssäkra elmarknaden
I dag betalar marknaden för energi, men det finns dåliga incitament att tillhandahålla kvalitet eller effekt, det vill säga tillräckligt med energi vid ett givet ögonblick. Ett elsystem där man betalar för dessa egenskaper skulle bli mer robust. Planerbara kraftslag som kärnkraft och vattenkraft skulle få ersättning för dess viktiga funktion i elsystemet. Leveranssäkerheten i systemet måste upprätthållas. Riksdagen har beslutat om leveranssäkerhetsmål i det svenska kraftsystemet. Detta beslut måste verkställas och en elnätsutredning måste omgående tillsättas.
Satsa på nästa generations kärnkraft
Kärnkraftindustrin är inne ett spännande skede, med utvecklingen av små modulära reaktorer (SMR) som ska kunna serietillverkas. Joe Biden i USA har sagt att USA ska satsa på tekniken under hans ledning. Men man behöver inte gå så långt för att hitta inspiration. I Estland deltar statliga Vattenfall i ett utvecklingsprogram av SMR för att minska utsläppen från landets koldioxidintensiva elproduktion. Men ett svenskt bolag ska inte åka tvärs över Östersjön för att hitta möjligheter att utveckla ny kärnkraft. Moderaterna vill utveckla en plan för att utveckla nästa generations kärnkraft i Sverige.
Tillåt byggnationen av nya reaktorer
Ta bort förbudet mot att driva fler än tio reaktorer och tillåtet att de byggs på fler platser än vid de befintliga kärnkraftverken för att kunna möta utvecklingen inom kärnkraftsindustrin. Nya reaktorer har fler tillämpningsområden än elproduktion. Det och att de är små gör dem intressanta både för industrin, för fjärrvärmenäten och för vätgasproduktion.
Regeringens energipolitik är ett hot både mot svensk konkurrenskraft och mot en effektiv klimatomställning. Hur många fler företag ska tvingas avstå från expansion eller tvingas stänga ned sin produktion? Det är ytterst Socialdemokraterna som bär ansvaret för att Sverige inte kan samlas kring en förnuftig energipolitik. Moderaterna står redo att samla majoritet för en ny kurs.