Annons

Ta bort det skatterättsliga företrädaransvaret

Aktiebolag bygger på principen om att ägarna inte är personligen ansvariga för företagets skulder. Men den principen gäller inte skatteskulder som har en särställning. Lagstiftningen orsakar onödiga konkurser, skriver Lars Backsell, Saeid Esmaeilzadeh, Lovisa Hamrin och Dan Olofsson.

VILL FLYTTA ANSVAR. Det är allvarligt att en teknisk skatteregel resulterar i konkurser som är onödiga och i vissa fall dessutom är framkallade av myndigheters beslut, skriver entreprenörerna Dan Olofsson, Lars Backsell, Lovisa Hamrin och Saeid Esmaeilzadeh.
VILL FLYTTA ANSVAR. Det är allvarligt att en teknisk skatteregel resulterar i konkurser som är onödiga och i vissa fall dessutom är framkallade av myndigheters beslut, skriver entreprenörerna Dan Olofsson, Lars Backsell, Lovisa Hamrin och Saeid Esmaeilzadeh.

 

I stort sett alla ekonomiska indikatorer är nattsvarta som en följd av Covid-19-pandemin och de krispaket som den svenska regeringen med stödpartier hittills lanserat kommer att vara otillräckliga.

Vi tillhör dem som efterlyst kraftfullare åtgärder för att rädda i grunden sunda företag, bland annat i form av minskade personal- och lokalhyreskostnader. Dessa nödvändiga åtgärder är statsfinansiellt kostsamma. Men det finns även insatser som hjälper oss undvika onödiga konkurser utan att vara statsfinansiellt betungande. En enkel åtgärd är att avskaffa det så kallade skatterättsliga företrädaransvaret. Att Skatteverket har infört ett tillfälligt anstånd är inte tillräckligt. Det enda rimliga är att avskaffa lagen helt och hållet.

I och med coronakrisen hamnar alltfler företag på obestånd. Inte på grund av att de i grunden har en dålig affärsidé eller driver en verksamhet som inte är hållbar. För dessa får inte konsekvenserna vara för brutala – det måste vara möjligt att få en andra chans. Särskilt givet att krisen förstärks av politiska beslut som är nödvändiga för folkhälsan, men som orsakar direkt ekonomisk skada för såväl företag som individer. Det skatterättsliga företrädaransvaret bidrar i rådande coronakris till att företag som i grund och botten har en sund verksamhet i onödan försätts i konkurs.

Aktiebolag och ekonomiska föreningar omfattas av en princip om så kallat begränsat ansvar. Det betyder att ägarna till bolagen inte är personligen ansvariga för skulder. Principen anses mycket viktig och möjliggör ett rimligt risktagande och en effektiv kapitalbildning. Så är inte fallet vad gäller personligt ansvar för ett bolags skatteskulder. Här är ansvaret betydligt strängare än för andra skulder och staten ges en särställning jämfört med andra borgenärer.

Om ett företag saknar medel för att betala skatten på förfallodagen måste det senast dagen innan försättas i konkurs. Annars blir i praktiken företrädare (till exempel styrelsemedlemmar eller vd;n) personligen betalningsansvariga. Det är allvarligt att en teknisk skatteregel resulterar i konkurser som är onödiga och i vissa fall dessutom är framkallade av myndigheters beslut. Lagstiftningen är problematisk även under normala omständigheter så det finns goda grunder till att avskaffa den (se t ex DI 17/11 2017).

Företrädaransvar används med andra ord för att bolaget inte har likviditet och inte kan betala sina skulder på en given dag. Det kan vara helt tillfälligt som nu när hotell- och restaurangnäringen upplever en total efterfrågekollaps och inte har några intäkter. Det betyder inte att bolaget är ”dåligt” i sig. Inget talar för att gästerna inte kommer återvända när väl pandemin är över.

Ser man till aktiebolagslagens regler om kontrollbalansräkning, är en styrelse för att undgå personligt ansvar skyldig att – om den konstaterar att halva det egna kapitalet är förbrukat – antingen återställa hela aktiekapitalet inom 8 månader, likvidera bolaget eller gå i konkurs. Här gäller dock, till skillnad från företrädaransvarets regler, att bolagets verkliga värde ska beräknas där till exempel en marknadsvärdering på tillgångarna får räknas in. Det är en himmelsvid skillnad mot en tillfällig likviditetsbrist på en enda given dag.

Företrädaransvarsreglerna brukar försvaras av staten med att man vill ”sanera bort icke livskraftiga bolag” som drar på mer elände för leverantörer och konkurrenter. I verkligheten tillämpas ansvaret drakoniskt och är ett rent fiskalt verktyg som garanterar att staten alltid får in sin skatt – kan inte bolaget betala får företrädaren stå för notan med egna redan tidigare beskattade pengar.

Att ett bolag som har temporära likviditetsproblem inte skulle vara livskraftigt är rent struntprat. Reglerna i aktiebolagslagen om kontrollbalansräkning visar på motsatsen. Marknadsvärderingen av bolagets tillgångar kan göra att det i ett huj visar sig att bolaget är långt ifrån att ha förbrukat halva det egna kapitalet. En fastighet som till exempel skrivits ner i värde, kan i bokföringen ha en obefintlig värdering, men i verkligheten kan den vara värd många miljoner. Dessutom har man flera månader på sig att göra denna analys innan styrelsen kan göras ansvarig - som sagt en himmelsvid skillnad mot företrädaransvaret.

Borgerliga partier har under flera år försökt förmå regeringen att avskaffa regelverket, men Socialdemokraterna med finansminister Magdalena Andersson i spetsen har hårdnackat hållit emot riksdagsförelägganden och begravt frågan i den ena utredningen efter den andra. Nu får vi se resultatet av den politiken – mängder av onödiga konkurser och krav på personliga betalningsansvar av skatter för företrädare enbart på grund av att regeringen beslutat att ”stänga butiken” och omöjliggöra individers levebröd.

I och med coronakrisen måste många bolag täcka löpande kostnader samtidigt som de upplever ett, i vissa fall, totalt efterfråge- och intäktsbortfall. När pandemin väl är över finns det inget som talar för att dessa bolag inte kommer att återfå sina kunder och intäkter. Som komplement till krispaketen bör staten helt avskaffa det skatterättsliga företrädaransvaret.

Lars Backsell, entreprenör och ordförande i Entreprenörskapsforum

Saeid Esmaeilzadeh, entreprenör

Lovisa Hamrin, entreprenör

Dan Olofsson, entreprenör


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?