ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ta av de ideologiska skygglapparna, MP

  • KORTSLUTNING. Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt har fel när han hävdar att solel är mer miljövänlig än elen i uttaget hemma. Beräkningar från statliga Vattenfall visar att solel är tre till fyra gånger mer klimatskadlig än svensk energimix, skriver slöseriombudsmannen Johan Gustafsson i en slutreplik. Foto: Claudio Bresciani/TT

SLUTREPLIK. Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt har rätt i att klimatet är viktigt. Just därför är det också avgörande att de skattepengar som satsas används på rätt sätt och till rätt saker. Vi kan inte nöja oss med att skattepengar slarvas bort bara för att tanken var god. 

I stort sett alla klimatsatsningar som genomförts de senaste åren har kritiserats av regeringens egna expertmyndigheter. 

Konjunkturinstitutet gav sju av åtta klimatsatsningar tummen ner, inte ens regeringen själv har kunnat visa att stöden till elcyklar haft någon annan effekt än att elda på cykelhandlarnas vinstmarginaler och solelsbranschen har till och med bett regeringen att avskaffa stödet till solel. 

Nu stämmer Riksrevisionen in i kritiken mot den ineffektiva klimatpolitiken.

Riksrevisionen konstaterar att Klimatklivets kostnader per kilo minskade utsläpp har varit höga. När Riksrevisionen frågat de som tagit emot bidrag från Klimatklivet är det bara 52 procent som svarar att projektet inte hade genomförts utan det statliga bidraget. 

En relativt stor andel av projekten hade alltså genomförts ändå, helt eller delvis. Om vi vill minska utsläppen så mycket som möjligt kan vi inte bränna skattepengar på utsläppsminskningar som ändå hade blivit av.

Tovatt har fel när han hävdar att solel är mer miljövänlig än elen i uttaget hemma. Beräkningar från statliga Vattenfall visar att solel är tre till fyra gånger mer klimatskadlig än svensk energimix.  

En färsk studie från KTH ger liknande resultat för solelens klimatpåverkan.  

Det grundläggande problemet är att regeringen och Miljöpartiet inte vill lyssna på vad forskningen säger. Politiker som verkligen bryr sig om klimatet måste ta av sig sina ideologiska skygglappar och satsa varje skattekrona där den gör störst nytta.

Johan Gustafsson, Skattebetalarnas slöseriombudsman

Läs tidigare inlägg:

Miljöpartiet: Slöseriombudsmannen har fel om klimatpolitiken

Skattebetalarna: Dags att skrota solel-stödet, Lövin 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies